Ανασκευάζει ο Ντάισελμπλουμ τις δηλώσεις περί μοντέλου που γεννάται από κυπριακή διάσωση

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, όταν δήλωσε πως το νέο μοντέλο που δημιουργεί η κυπριακή διάσωση θα σημαίνει την επιβάρυνση μετόχων, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις τραπεζών.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
ΔιαφημίσειςLenovo® ThinkPad™ DealsSave up to 10% on select ThinkPads w/ Intel® Core™, Sale Ends 3/27 !www.Lenovo.com/Canada/Free_ShippingGet a Laptop from MDGVision GX with Intel® Core™ i7 49¢ a day + Free Lenovo Laptopwww.mdg.ca
Σε ανασκευή των δηλώσεών του ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αποτελεί ένα νέο πρότυπο για την επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη προέβη το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έπειτα από την πτώση που κατέγραψαν οι χρηματαγορές αλλά και το ευρώ, στον απόηχο των πρώτων σχολίων του.

«Η Κύπρος είναι μία ειδική περίπτωση [που ενέχει] εξαιρετικές προκλήσεις, οι οποίες απαίτησαν τα μέτρα bail-in (‘κούρεμα’ καταθέσεων) που συμφωνήσαμε», σημειώνει χαρακτηριστικά σε λιτή γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής είναι φτιαγμένα ειδικά για την κατάσταση της χώρας που αφορούν, και δεν χρησιμοποιούνται μοντέλα ή πρότυπα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η προγενέστερη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ σε Reuters Financial Times

«Εάν υπάρχει κάποιο ρίσκο σε μία τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα πρέπει να είναι: «Εντάξει, τι θα κάνεις εσύ, στη τράπεζα για αυτό; Τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθείς μόνος σου;

»Εάν η τράπεζα δεν μπορεί ανταποκριθεί, τότε θα απευθυνθούμε στους μετόχους και τους ομολογιούχους, θα τους ζητήσουμε να εισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Και εάν είναι απαραίτητο, [θα στραφούμε] στους καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις [άνω των 100.000 ευρώ]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ, ερχόμενα στον απόηχο της πρώτης συμφωνίας για «κούρεμα» καταθέσεων στην ευρωζώνη, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι η ηγεσία της νομισματικής ένωσης προτίθεται να υποχρεώσει τις μη βιώσιμες τράπεζες να επωμισθούν μεγάλο μέρος τυχόν αναδιάρθρωσης ή ανακεφαλαιοποίησης τους, μειώνοντας αντίστοιχα το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι.

Παράλληλα, εάν το μοντέλο που προμηνύει ο κ. Ντάισελμπλουμ όντως υλοποιηθεί, θα σημαίνει το τέλος του παλαιότερου σχεδίου που προέβλεπε την απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση αδύναμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM. Το εν λόγω σχέδιο αποσκοπούσε στο να «σπάσει» τον φαύλο κύκλο αλληλεξάρτησης μεταξύ κεφαλαιακά ανεπαρκών τραπεζών και υπερχρεωμένων κρατών, τα οποία καλούνταν να τις διασώσουν.

Ήταν ένα σχέδιο στο οποίο στηρίχθηκε η ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου.
 


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/227386/anaskeuazei-o-daiselbloum-tis-diloseis-peri-modelou-pou-gennatai-apo-kupriaki-diasosi/#ixzz2OabS6cEx
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Comments

lornion said…
Μα τι πράγματα είναι αυτά ?να δημοσιευονται δηλώσεις του προεδρου του ευρογκρουπ και να ανακαλούνται από τον ίδιο την άλλη ώρα ! Βέβαια η ζημιά στα χρηματιστήρια έχει συντελεστεί .Στο χωριό μου λένε τούτο. η στραβός είναι ο γυαλός η στραβαρμενίζουμε.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»