Στο 37,5% το κούρεμαΞεφυλλίζουν τις λίστες της «μεγάλης ληστείας»

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη βρίσκεται η λίστα με τις διαγραφές χρεών προς τις κυπριακές τράπεζες, από δάνεια που είχαν δοθεί σε νυν και πρώην βουλευτές, πρώην υπουργούς, κομματικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες,

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνολικά ποσά που διαγράφηκαν ανέρχονται σε 6,2 εκ. ευρώ και 5,8 εκ. δολάρια.

Η λεγόμενη «καυτή λίστα», δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από το τηλεοπτικό δελτίο «24H» με αρχικά ονομάτων και έχει προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς, καθώς η Κύπρος ζει ήδη τις συνέπειες τέτοιων απαράδεκτων συμπεριφορών.

Εάν και η δεύτερη λίστα με τα ονόματα όσων απέσυραν χρήματα από τις τράπεζες και τα έστειλαν στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα εμπίπτει στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, θα μεταβιβαστεί αμέσως μόλις ληφθεί, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας.

Στο μεταξύ, τα πολιτικά πρόσωπα που εικάζεται ότι κρύβονται πίσω από τα αρχικά της λίστας, έσπευσαν να διαψεύσουν:

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι η υπόθεση δεν αφορούσε δάνειο, «αλλά πλαστογραφία σε τραπεζικό του λογαριασμό για την οποία το άτομο που ήταν υπεύθυνο καταδικάστηκε από το δικαστήριο και η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών διέψευσε τις πληροφορίες για διαγραφή δανείου και υποστήριξε ότι «σε αντίθεση η τράπεζα είχε δεσμεύσει το συγκεκριμένο ποσό σε άλλο προσωπικό του λογαριασμό με αποτέλεσμα να απολέσει δικές του προσωπικές καταθέσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης αναφέρει ότι καμία διασύνδεση δεν έχει με την συγκεκριμένη εταιρεία, που αναφέρεται στην λίστα.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου χαρακτηρίζει συκοφαντικό τον ισχυρισμό και διευκρινίζει ότι «δεν αφορά χαριστική διαδικασία, αλλά διακανονισμό οφειλών στο πλαίσιο συνήθους πρακτικής».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΔΗΣΥ Τίμης Ευθυμίου αναφέρει ότι «όλες οι υποχρεώσεις του ως μέτοχος σε εταιρεία έχουν ρυθμιστεί με εξόφληση δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις καθυστερημένων δανείων εταιρειών».

Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Σοφοκλής Χατζηγιάννης υποστηρίζει ότι «το θέμα αφορά εξόφληση χρεών με εξώδικους διακανονισμούς, μετά την αφαίρεση παράνομων τόκων».

Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Γεωργίου αναφέρει ότι πρόκειται για διακανονισμό εξόφλησης χρέους μετά την αφαίρεση παράνομων τόκων.

Ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου αναφέρει ότι η υπόθεση αφορά εταιρεία για την οποία το δικηγορικό του γραφείο ενεργούσε εκ μέρους της. Πρόκειται, προσθέτει, για υπόθεση που κατέληξε και διευθετήθηκε μέσω δικαστηρίου και με την παρέμβαση και αποπληρωμή του χρέους από τους εγγυητές του δανείου χωρίς την όποια ανάμιξη του.

Για την διαγραφή δανείου ξενοδοχειακής εταιρείας, που συνδέεται με το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ, ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρει ότι «το ποσό αφορά υπόλοιπο το οποίο τριπλασιάστηκε με ανατοκισμούς και η τράπεζα αφού μελέτησε τα δεδομένα αποφάσισε να το θεωρήσει μη εισπράξιμο».

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση επαναβεβαιώνει τη θέση του για την ανάγκη πλήρους και εις βάθος διερεύνησης όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και προσθέτει ότι «η απαίτηση του λαού για απόδοση ευθυνών θα στηριχθεί ανεξάρτητα ποιον αφορά και ότι κι αν πρεσβεύει».

Η ΕΔΕΚ κάλεσε όσους εμπλέκονται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για πλήρη διερεύνηση.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης σε γραπτή δήλωση του διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη λίστα δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή.

Οι Οικολόγοι σε ανακοίνωση καταδικάζουν με έντονο τρόπο τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα υποκριτικό εκ μέρους κάποιων να διατυμπανίζουν καθημερινά από τηλεοράσεως ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη τη στιγμή που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

Στο μεταξύ λανθασμένη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει τριμελή ερευνητική επιτροπή, αντί ποινικών ανακριτών, για να διερευνήσει γεγονότα, αποφάσεις και συνθήκες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Ο βουλευτής του κόμματος Αρίστος Δαμιανού εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και πιθανόν να αποδειχτεί αναποτελεσματική.

Αμφιβολίες ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διερεύνηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τη σημερινή οικονομική τραγωδία, εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Λιλλήκας υπογραμμίζει ότι όλοι γνωρίζουν πως Ερευνητικές Επιτροπές αυτού του τύπου, «αποτελούν προπέτασμα καπνού» και καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη ποινική έρευνα για όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας, που βιώνουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες.

«Η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν» τονίζει, σε γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Στη δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία -όπως επισημαίνει- θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις ή με βάση τα τραπεζικά κριτήρια καλού δανεισμού και κατά πόσον υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».
  
Στο μεταξύ, στο 37,5% θα ανέλθει σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η πρόσκληση προς τον κ. Κασουλίδη, έγινε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με τον κ. Λαβρόφ.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και επαναβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πρόσκληση, όπως αναφέρεται, έγινε αποδεκτή και η ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης θα διευθετηθεί διά της διπλωματικής οδού.

Νέες γερμανικές δηλώσεις
«Αλληλεγγύη σημαίνει βέβαια βοήθεια προς εταίρους, όμως αυτή αρχή δεν απαλλάσσει την Κύπρο από την ευθύνη να συνεισφέρει και η ίδια στην αντιμετώπιση της κρίσης», επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, Γκίντερ Κρίχμπαουμ, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Σημειώνει ταυτόχρονα πως η κριτική που έχει αναζωπυρωθεί ενάντια στους χειρισμούς της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα στήριξης χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, «δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική», ενώ υπενθυμίζει πως όλες οι αποφάσεις στην Ευρωζώνη λαμβάνονται ομόφωνα.

Προσθέτει πως η γερμανική κυβέρνηση αντέχει σε πολλές επικρίσεις, ωστόσο τα μηνύματα που στέλνονται από την Ευρωζώνη θα πρέπει να κατανοούνται ως πανευρωπαϊκά και να στηρίζονται σαφώς και από τις άλλες χώρες και προπάντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπεραμυνόμενος της απόφασης για την Κύπρο, ο Γκίντερ Κρίχμπαουμ —ο οποίος προέρχεται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ— επισημαίνει πως η Κύπρος έχει ευθύνη να συνεισφέρει, καθώς και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, έχουν την υποχρέωση να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που συχνά ξεχνιέται.

Ο ίδιος ασκεί κριτική στη στάση της Κύπρου στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το πακέτο διάσωσης, τονίζοντας πως δεν ήταν καθόλου εποικοδομητική, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση ελάχιστα επικοινωνούσε με την τρόικα.

Αναφορικά με τις διαδηλώσεις στη Λευκωσία —στις οποίες η Γερμανία εμφανίζεται ως αποδιοπομπαίος ταύρος για τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα των δανειστών— όπως και την πρόσφατη κριτική του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, στις «ηγεμονικές τάσεις» του Βερολίνου, ο κ. Κρίχμπαουμ τονίζει πως αντί για αυτού του είδους σχόλια, απαιτούνται συνετότερες αντιδράσεις, πόσο μάλλον όταν δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο.

Δηλώσεις Αναστασιάδη

Δριμεία κριτική άσκησε πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου, όσον αφορά τη συμπεριφορά τους κατά τη συζήτηση του μνημονίου δανειακής σύμβασης στο Eurogroup.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επέδειξαν αναλγησία απέναντι στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι είναι πρωτόγνωρες οι αξιώσεις που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει πείραμα, το οποίο -όπως είπε- είναι αμφίβολο ότι θα έχει τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με άλλον τρόπο. Τους κατηγόρησε, επίσης, ότι επέβαλαν δυσβάστακτους όρους για την παραχώρηση των 10 δις ευρώ.

Οι παρατηρήσεις του κ. Αναστασιάδη έγιναν σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ΠΑΣΥΔΥ, κατά την οποία ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα οδηγήσει την Κύπρο εκτός ευρώ, γιατί δεν θέλει να πειραματιστεί με το μέλλον της πατρίδας.

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε σε αυτοκριτική εκείνους που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της Κύπρου τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν σε υποθήκευση το μέλλον του τόπου. Ακόμη, κάκισε εκείνους που διατήρησαν μια χρεοκοπημένη τράπεζα -τη Λαϊκή- με απορρόφηση 11 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης, για να μην πάρουν αποφάσεις μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση. Διερωτήθηκε πόσο σοβαρή είναι η θέση εκείνων των αρχών που επέτρεψαν σε μια τράπεζα να απορροφήσει ένα τέτοιο ποσό.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν τραγική από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησής του, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες σε εκείνους που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι έγινε κατορθωτό να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου και ότι «είναι στο χέρι μας, πλέον» να διαχειριστούμε την κατάσταση. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας κι έτσι διασώζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διαφύλαξη των Ταμείων Προνοίας, ότι θα στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται από τις εξελίξεις και ότι όσοι έχουν ευθύνες θα λογοδοτήσουν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φθάσει μέχρι τέλους.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα ξαναβρεί την πορεία του και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε ξένες εταιρείες. «Η οικονομία μας θα διασωθεί, έστω κι αν έχουμε δύσκολες αποφάσεις ενώπιον μας» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Είπε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν θυσίες και ότι είναι πιο επιτακτικό να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τις δαπάνες ο δημόσιος τομέας, χωρίς αυτό να σημαίνει νέες περικοπές μισθών και ωφελημάτων.www elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc