Γκλεζάκος: Ταπείνωσαν τον κυπριακό λαό και τον αφήνουν να χρεοκοπήσει

Lenovo® ThinkPad™ Deals
Save up to 12% on select ThinkPads w/ Intel® Core™, Sale Ends 3/20 !
www.Lenovo.com/Canada/Free_Shipping

  Text

Σχετικά ...

tags

Πώς σχολιάζει στο NEWS 247 τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος. Τι πιστεύει ότι θα συμβεί με τις καταθέσεις στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζει γενναία τη στάση της εκκλησίας και ανόητο το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο
Ως ανόητη χαρακτηρίζει την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος.
Η Κύπρος, όπως σημείωσε στο NEWS 247, έφτασε στο σημείο αυτό λόγω έλλειψης διορατικότητας και ασυγχώρητης ελαφρότητας των κατά καιρών κυβερνήσεων, κάτι που για τον ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. 
Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τους πολίτες να αγωνιούν για τις τραπεζικές τους καταθέσεις, ο Μιχάλης Γκλεζάκος εξηγεί πως σε περίπτωση που αφεθούν να πτωχεύσουν οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι εύκολο να προστατευτούν οι καταθέτες τους στην Ελλάδα.
Οι επιπτώσεις μιας κυπριακής χρεοκοπίας στην Ελλάδα θα είναι άμεσες και προφανώς αρνητικές, με πρώτα θύματα, όπως αναφέρει, τους Έλληνες καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες.
Χαρακτηρίζει ως ανόητη την πρόταση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων σε περίπτωση που δεν εξυπηρετεί κάποια ανολομόγητη σκοπιμότητα όπως για παράδειγμα τη μετατόπιση των ρωσικών κεφαλαίων σε άλλες χώρες της ΕΕ και υπογραμμίζει πως η ΕΕ αντιμετώπισε από ανεύθυνα έως εγκληματικά το πρόβλημα της Κύπρου.
"Θα μπορούσε επίσης να υποθέσει κάποιος κακόπιστος ότι αυτή η όψιμη "ανακάλυψη" της ΕΕ ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι υπερανεπτυγμένο αποτελεί αφορμή για τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, κατά την περίοδο που θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Με την "πλάτη στον τοίχο", η Κύπρος θα έχει μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε γενναία και ενδεικτική της ουσιαστικής σχέσης λαού - εκκλησίας στην Κύπρο την απόφαση του αρχιεπισκόπου να υποθηκευτεί η εκκλησιαστική εκκλησία για τη σωτηρία της χώρας. 
"Τονώνει το φρόνημα του κυπριακού λαού σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση της ιστορίας του. Ανεξάρτητα λοιπόν από το μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας, το οποίο μάλλον είναι σημαντικό, αυτή  η στάση εκκλησίας αποκτά μεγάλη αξία. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυπριακή εκκλησία ήταν πάντοτε μπροστά στους αγώνες που έδινε η Κύπρος για την ανεξαρτησία της", επισήμανε.
Προσωπικό σχόλιο Μ. Γκλεζάκου
Αναμφίβολα η Κύπρος έφτασε ως εδώ γιατί οι κατά καιρούς κυβερνήσεις της έδειξαν έλλειψη διορατικότητας και ασυγχώρητη ελαφρότητα, όπως άλλωστε συνέβη και με την Ελλάδα.
Όμως, η ΕΕ αντιμετώπισε από ανεύθυνα έως εγκληματικά το πρόβλημα της Κύπρου: Πρώτα ώθησε τις κυπριακές τράπεζες σε ουσιαστική χρεοκοπία μέσω του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων  και στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτή την εξέλιξη για να δρομολογήσει την αποδόμηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά έγιναν με καλή  πίστη, τότε δεν έχουμε απαντήσεις στα πιο κάτω ερωτηματικά:
(1) Γιατί δεν εξαίρεσε τις κυπριακές τράπεζες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Κύπρου; Το ποσό ήταν πολύ μικρό και σε κάθε περίπτωση μικρότερο από τα κέρδη (!) που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Γιατί θεωρήθηκε λογικό να βγάλει κέρδη η ΕΚΤ από μια χώρα που βούλιαζε (Ελλάδα) και δεν θεωρήθηκε λογικό να αποφευχθεί η χρεοκοπία μιας χώρας - μέλους της ΕΕ (Κύπρος);   Αντέχει σε οποιαδήποτε κριτική η τακτική που ακολουθήθηκε, δηλαδή "σε αναγκάζω να χρεοκοπήσεις και μετά έρχομαι να σε σώσω";
(2) Γιατί  δημιουργεί τις προϋποθέσεις διάλυσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου όταν η ίδια ομολογεί ότι αυτό αποφέρει τουλάχιστον το 40% του ΑΕΠ; Πως θα ανακάμψει η κυπριακή οικονομία με αυτά τα δεδομένα;  Μήπως αυτό δεν απασχολεί την ΕΕ;
(3) Όταν η Κύπρος μπήκε στη ΕΕ και στην ΟΝΕ δεν ήξεραν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι αυτή είναι η δομή της οικονομίας της; Τώρα ανακάλυψαν την υπερτροφία του τραπεζικού τομέα και τώρα κατάλαβαν ότι πρέπει να συρρικνωθεί, στην πιο δύσκολη φάση της κυπριακής οικονομίας;
Πέρα όμως από την οικονομική διάσταση των εξελίξεων αυτών υπάρχει ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα: Είναι δυνατό να φέρονται τόσο αλαζονικά στον κυπριακό λαό, να τον ταπεινώνουν, να τον απειλούν με άμεση χρεοκοπία των τραπεζών της Χώρας, να του επιβάλλουν καταστροφικές λύσεις; Πού είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Με αυτές τις τακτικές δεν θα φτάσουμε ποτέ σε μια ομοσπονδία κρατών της ΕΕ. Αντίθετα, βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο  την ειρηνική πορεία της Ευρώπης.
…… Γιατί δεν είναι μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα που ένιωσαν τη σκληρότητα των "αφεντικών" της ΕΕ. Είναι και οι άλλες χώρες του Νότου αλλά και η Ιρλανδία, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλες, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία της Γερμανίας και του Ευρωπαϊκού Βορά γενικότερα.   news 247

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc