Ρέντινγκ: Η Κομισιόν δεν έκανε λόγο για φόρο στους μικροκαταθέτες στην Κύπρο

«Σε αυτές τις συζητήσεις η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι οι αποταμιεύσεις των απλών καταθετών, (...) δε θα πρέπει να αγγιχτούν», υπογράμμισε η επίτροπος Δικαιοσύνης.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
ΔιαφημίσειςLenovo® Official StoreLaptops Designed for Doers w/ Intel® Core™, Order yours Today!www.lenovo.com/Canada/Free_ShippingSpringHill SuitesSuites w/ Free Breakfast & Internet Kitchenettes & Pool. Book Now.Marriott.com/SpringHillSuites
Για λανθασμένη επικοινωνία των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup για την Κύπρο έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, η επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding. Απέδωσε την ευθύνη της απόφασης φορολόγησης των μικροκαταθετών στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ έδωσε και «εγγυήσεις» για τις καταθέσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ερωτηθείσα από την EurActiv.gr εάν αποφάσεις σαν αυτή του Eurogroup για την Κύπρο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2014, η Επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν είπε να «μην αγγιχτούν» οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Η Reding αρχικά 
επισήμανε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι άργησαν να «κινηθούν τα πράγματα» από την πρώτη στιγμή που εκδήλωσε το ενδιαφέρον της η Κύπρος για δάνειο διάσωσης το Νοέμβριο του 2011.

«Ποιο είναι ήταν το αποτέλεσμα αυτής της άσχημης κατάστασης; Ξέρετε ότι η Κύπρος έχει ιδιαιτερότητες. Η Κύπρος έχει έναν τραπεζικό τομέα ο όποιος είναι οχτώ φορές το εθνικό εισόδημα της χώρας. Τώρα αν οι κυπριακές τράπεζες χρεοκοπήσουν, τότε το κράτος της Κύπρου δε θα μπορέσει να σώσει τις τράπεζες, θα χρεοκοπήσει και η ίδια η Κύπρος, με όλες τις συνέπειες για τους πολίτες που μπορεί αυτό να συνεπάγεται», είπε.

«Σε αυτές τις συζητήσεις η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι οι αποταμιεύσεις των απλών καταθετών, του απλού λαού που εγγυώνται μέσω κοινοτικής νομοθεσίας που λεει ότι θα πρέπει να υπάρχουν προγράμματα εθνικών εγγυήσεων για αποταμιεύσεις μέχρι τα 100 χιλιάδες ευρώ, δε θα πρέπει να αγγιχτούν», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος αποφάσισε «διαφορετικά» και ότι είναι «εθνική ευθύνη» για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

«Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε διαφορετικά και έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει. Δεν μπορούμε εμείς να πούμε πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα από την Κύπρο, αυτό είναι θέμα που πρέπει να το αποφασίσει η ίδια η Κύπρος», είπε.

Εγγύηση των καταθέσεων 

Η ευρωπαία αξιωματούχος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι καταθέτες της υπόλοιπης Ευρώπης καθώς υπάρχουν «εγγυήσεις» για τις καταθέσεις των απλών πολιτών μέχρι και 100 χιλιάδες ευρώ.

Θα ήθελα όμως να καταστήσω σαφές και δη στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι φοβούνται για τις καταθέσεις τους καθώς και οι καταθέτες του Λουξεμβούργου, της Φιλανδίας, της Γαλλίας […] που φοβούνται για τις καταθέσεις τους, ότι υπάρχει εγγύηση και αν μια τράπεζα χρεοκοπήσει, η εγγύηση θα χρησιμοποιηθεί για να σωθούν οι καταθέσεις μέχρι τα 100 χιλιάδες ευρώ, οι καταθέσεις δηλαδή των απλών πολιτών της Ευρώπης», είπε.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/227095/reding-i-komision-den-ekane-logo-gia-foro-stous-mikrokatathetes-stin-kupro/#ixzz2OCtjaXiL
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc