Επισκόπηση τύπου

Ο Ολάντ δεν εξήγησε τα αίτια της κρίσης

Η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και η επόμενη μέρα για την Κύπρο είναι στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου.
«Αναμέναμε ηχηρές διακηρύξεις», παρατηρεί η γαλλική Liberation, αναφερόμενη στην χθεσινή συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ και προσθέτει: «Πολλοί ήλπισαν να ακούσουν τουλάχιστον ένα ξέσπασμα οργής, ωστόσο ο πρόεδρος περιορίστηκε σε ευχολόγια για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ωσάν να κωφεύει στην δυσαρέσκεια των πολιτών και να αγνοεί τη δημοσκοπική του πτώση. Δεν προσπάθησε καμία φορά να εξηγήσει τα αίτια της οικονομικής κρίσης ή την απουσία ανάπτυξης. Και εφόσον δεν είναι σε θέση να εξηγήσει το κακό, που κατατρώει τη Γαλλία και μια σειρά ακόμη ευρωπαίων εταίρων, τότε υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να βαθύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα της ασυνεννοησίας που τον χωρίζει από τους Γάλλους», επισημαίνει η εφημερίδα. 
Ένα πράγμα και το αντίθετό του σε μία πρόταση
Ο Φρανσουά Ολάντ με την Άγκελα ΜέρκελΟ Φρανσουά Ολάντ με την Άγκελα Μέρκελ
«Ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε μια καλή παράσταση χθες στο κανάλι France 2», αναφέρει η γαλλική La Presse de la Mancheκαι διευκρινίζει: «Μπαίνει κανείς σε πειρασμό να πει ότι ο επικοινωνιακός του σύμβουλος Serillon πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις. Ο αρχηγός του κράτους προετοίμασε επιμελώς το μιντιακό του ραντεβού. Και κατάφερε να παρουσιαστεί ως έξυπνος, ενωτικός και φιλικός άνθρωπος που διακρίνεται για την κατανόηση που επιδεικνύει. Όμως, ακόμη και εάν παραδεχθούμε ότι ο πρόεδρος Ολάντ κατέχει το θέμα του, αυτό που μένει είναι η εντύπωση ενός συναθροίσματος σχεδίων και αποφάσεων και καθησυχαστικών δηλώσεων σε αυτή την μπερδεμένη γλώσσα που επιτρέπει στον Ολάντ να λέει σε μία πρόταση ένα πράγμα και ταυτόχρονα το αντίθετό του.
Το δίδαγμα της Κύπρου
«Τελικά δεν έγινε τίποτε κακό»«Τελικά δεν έγινε τίποτε κακό»
Το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών μετά από 12 ημέρες σχολιάζει η αυστριακή
Der Standard, παρατηρώντας: «Τελικά δεν έγινε τίποτε κακό. Οι κυπριακές τράπεζες ξανάνοιξαν και ο πολυναμενόμενος πανικός δεν σημειώθηκε. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις πολλών οικονομολόγων, που «έβλεπαν» έξοδο της Κύπριου από την ευρωζώνη και Bank Run στις τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Υπάρχει ένα πραγματικό δίδαγμα από την ειδική περίπτωση της Κύπρου. Και αυτό είναι ότι οι πιστωτές –και σε αυτούς υπολογίζονται και οι καταθέτες- δεν μπορούν να απομονωθούν από την οικονομική πραγματικότητα», αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος           dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc