Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -Απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης στην Κύπρο
Θα εισφερθεί κρατική και εκκλησιαστική περιουσία, ενώ θα εκδοθούν ειδικά καλυμμένα ομόλογα - Τριβές με την Τρόικα για το ύψοε του κουρεματος στις καταθέσεις.

Έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του προέδρου Αναστασιάδη εξελίσσεται, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο. Νωρίτερα, ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας λήφθηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, είχε ανακοινώσει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».
Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολίασει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προέκυψε συμφωνία για ψήφιση από τη Βουλή σήμερα το απόγευμα, του νομοσχεδίου για την ίδρυση ειδικού Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα λάβει ως ενεργητικά, κρατική και εκκλησιαστική περιουσία –μεταξύ των οποίων και ακίνητα- και θα εκδώσει έναντι τους ειδικά καλυμμένα ομόλογα ή υβριδικό προϊόν παρόμοιο με ΜΑΕΚ.
Πιθανότατα, τα ομόλογα αυτά δεν θα έχουν ημερομηνία ωρίμανσης, με σκοπό να μην επηρεαστεί το δημόσιο χρέος. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζητούμενο είναι να μην αυξάνεται το δημόσιο χρέος μέσα από τη λειτουργία του ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, προέκυψε πως το δυνητικό μέγεθος του ταμείου μπορεί να προσεγγίσει το ζητούμενο ποσό, γύρω στα 5.8 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμείο πολύ πιθανόν να περιληφθεί και το απόθεμα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Κατά πάσα πιθανότητα, το ταμείο θα είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.
Από τη συζήτηση, προκύπτει πως έχει εξασφαλιστεί πλειοψηφία στη Βουλή.
Βασικό ερώτημα, πλέον, είναι κατά πόσον το σχέδιο αυτό θα γίνει αποδεκτό από την Τρόικα, η οποία περιέργως επιμένει σε κούρεμα καταθέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά τις αναφορές πολιτικών αρχηγών πως δεν συζητήθηκε η πιθανότητα κουρέματος στις καταθέσεις, η πιθανότητα να προχωρήσει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε ύψος γύρω στα 4%, είναι ακόμα υπαρκτή. Εκτιμήσεις, μάλιστα, σχολιάζουν πως αυτό είναι αναπόφευκτο.  KATHIMERINI

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»