Πολιτική

Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο

Αλλεπάλληλες είναι οι διαβουλεύσεις σήμερα στην Κύπρο προκειμένου να διασωθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας. Στο μεταξύ επανέρχεται η πρόταση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων.
Στο απόλυτο πολιτικό χάος βρίσκεται σήμερα η Κύπρος αφού οι εξελίξεις είναι πλέον καταιγιστικές. Από το πρωί, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνεδριάζει με επίκεντρο κυρίως την απόφαση για αναδιάρθρωση της Λαικής Τράπεζας που παραπέμπει σε διαχωρισμό της σε καλή και κακή τράπεζα.
Εκατοντάδες τραπεζικοί υπάλληλοι διαδηλώνουν έξω από το κτήριο της Βουλής βλέποντας την προοπτική της ανεργίας να πλησιάζει επικίνδυνα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη λήψη οριστικών αποφάσεων που θα περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση της Λαϊκής, αλλιώς η Κύπρος οδηγείται στη χρεοκοπία. Ο διοικητής σημείωσε ότι με την αναδιάρθρωση εξοικονομείται ποσό 3,6 δισ. και απομένουν άλλα 2,2 δισ. που πρέπει να εξευρεθούν.
Πριν από λίγο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετέφερε τη δραματικότητα της κατάστασης και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση διαπραγματεύονται σκληρά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο για συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία του τόπου. «Σε λίγες ώρες θα κληθούμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, κάποιες εκ των οποίων θα είναι οδυνηρές», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης. Αναφερόμενος στη Βουλή, ενώπιον της οποίας θα φθάσουν σύντομα όλα τα νομοσχέδια που θα συμφωνηθούν με την τρόικα, είπε ότι οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου. «Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ήταν η κατάληξη της κυβερνητικής δήλωσης.
Επαναφορά της πρότασης για κούρεμα καταθέσεων
 Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίαςΑγωνία για τις επόμενες κινήσεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας
Κι εδώ είναι που επανέρχεται πλέον η πρόταση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων. Στο χώρο της Βουλής και υπό την πίεση των εξελίξεων, συζητείται πλέον η άτακτη υποχώρηση και η έγκριση του νομοσχεδίου που επιβάλλει τέλος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup έχει διαμηνύσει ότι μετά την απόρριψη από μέρους της Κυπριακής Βουλής δεν υφίσταται πλέον η απόφαση του περασμένου Σαββάτου και ότι για να παρθεί μια νέα απόφαση θα πρέπει να υπάρξει πρόταση από τη Λευκωσία.
Εν τω μεταξύ, με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις και η δεύτερη μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας απηύθυνε δραματική έκκληση στην πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση της πρότασης για επιβολή τέλους στις καταθέσεις, αλλιώς κινδυνεύει να καταρρεύσει όλο το τραπεζικό σύστημα.
Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία                           DW DE
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc