Επισκόπηση τύπου

Δείχνει το δρόμο η απόφαση της Κύπρου;

Καταιγισμός δημοσιευμάτων σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο μετά το όχι της κυπριακής βουλής στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Το θέμα είναι πρωτοσέλιδο παντού.
Το Spiegel επιγράφει ένα από τα ρεπορτάζ του με τη ρήση του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ Η καταστροφή στην Κύπρο φέρει την υπογραφή της Μέρκελ. To περιοδικό σημειώνει «Το SPD επιρρίπτει στην Άνγκελα Μέρκελ, ότι πρόδωσε τους ευρωπαίους καταθέτες. Επέτρεψαν ολόκληρη η Ευρωζώνη να βυθιστεί στο χάος».
«Οι Κύπριοι τραπεζίτες πρέπει να τιμωρηθούν» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau και σημειώνει στον υπότιτλο: «Γιατί οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να πληρώσουν για την απληστία και την κερδοσκοπία άλλων; Οι μάνατζερ της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής πρέπει να πάνε φυλακή».
Να πληρώσουν οι σπεκουλαδόροι ...Να πληρώσουν οι σπεκουλαδόροι ...
Η FR σχολιάζει παρακάτω «Ήταν αναμενόμενο, ότι το κοινοβούλιο στη Λευκωσία θα απέρριπτε την φορολόγηση των καταθέσεων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται τώρα ενώπιον συντριμμιών, διότι θέλησαν να ρίξουν τις ευθύνες και στους μικροκαταθέτες για την απληστία και την κερδοσκοπία άλλων. Με τον τρόπο αυτό δεν χάθηκε μόνο η εμπιστοσύνη πανευρωπαϊκά και τώρα τους χαρακτηρίζουν κοινωνικά άδικους. Απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τον οικονομικό τομέα και να τιμωρήσουν τους πραγματικούς ενόχους για την κρίση. ».
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε το λάθος να θελήσει να σώσει την Κύπρο ως τόπο συγκέντρωσης τραπεζών. Θέλει να καταπολεμήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά δεν θέλει να εκδιώξει παράλληλα τους πάμπλουτους επενδυτές. Για το λόγο αυτό αμύνθηκε απέναντι σε μια πιο βαριά επιβάρυνση των πιο πλούσιων καταθετών και θέλησε να πάρει τα χρήματα από τους μικροκαταθέτες. Είναι κρίμα που κανείς στην ΕΕ δεν ήξερε πώς να αποτρέψει κάτι τέτοιο».
...και περί ευθύνης Κύπριων καταθετών
Ψηφοφορία στην κυπριακή βουλήΨηφοφορία στην κυπριακή βουλή
Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει εκτενές ρεπορτάζ της: «Η μητέρα της κρίσης και η αδελφή της. Το ελληνικό κούρεμα παρέσυρε στον γκρεμό την Κύπρο-τώρα η μιζέρια επιστρέφει από το νησί στην Αθήνα».
Η Freie Presse σημειώνει: «Το κοινοβούλιο στη Λευκωσία δείχνει με το όχι το σωστό δρόμο: νέες διαπραγματεύσεις με την Κύπρο είναι άμεση επιταγή αυτή την ώρα»
Διαφορετική άποψη έχει η Donaukurier «Το ότι το Eurogroup υποχώρησε απέναντι στις προσπάθειες εκβιασμού της Κύπρου και ότι παραιτείται από το να σύρει στο ταμείο αυτούς που επωφελούνται από αμφίβολες συναλλαγές, είναι αδιανόητο. Ακόμα και μια χρεοκοπία της Κύπρου φαντάζει τώρα πιθανή, και ίσως είναι η πρώτη έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη».
Welt διαπιστώνει: «Είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί ένας απλός φορολογούμενος της ευρωζώνης πληρώνει εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ένας καταθέτης στην Κύπρο, ο οποίος θα είχε να χάσει πολύ περισσότερα από μια χρεοκοπία τραπεζών όχι. Είναι πια καιρός, η σχέση ανάμεσα στην ευθύνη, τον κίνδυνο και την εγγύηση να μπει σε σωστό πλαίσιο».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου                                     dw de
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc