Πολιτική

Αβέβαιο το «ναι» στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου

Σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για την Κύπρο, ωστόσο ακόμη και μετά τη συμφωνία συμμετοχής των καταθετών στο κόστος διάσωσης, τα γερμανικά κόμματα δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση που θα τηρήσουν στο κοινοβούλιο
Σε συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν σήμερα τα ξημερώματα, ύστερα από δέκα ώρες διαβουλεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το ύψος του πακέτου διάσωσης διαμορφώνεται στα 10 δισ. ευρώ. Στα κυριότερα σημεία των μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η εφάπαξ εισφορά ύψους 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις μικρότερες από αυτό το ποσό καταθέσεις.
Θρίλερ στις Βρυξέλλες
Το ΔΝΤ ζητούσε κούρεμα των καταθέσεων κατά 40%Το ΔΝΤ ζητούσε κούρεμα των καταθέσεων κατά 40%
Ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος κάνει λόγο για «μια από τις σκληρότερες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών, πιο σκληρή ακόμη και από εκείνη για τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας». Η εξέλιξη αυτή οφείλεται «στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας, που ζητούσαν για την Κύπρο διψήφιο ποσοστό κουρέματος των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, ακόμη και για ποσοστό κουρέματος 40% είχε κάνει λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ, με το επιχείρημα ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι τεράστιος και οι ξένοι καταθέτες πολλοί. Άρα θα πρέπει να πληρώσουν όλοι για τη στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Μάλιστα απείλησαν ευθέως να αφήσουν μια κυπριακή τράπεζα να καταρρεύσει εάν η Κύπρος δεν δεχθεί τη λύση». Όπως μεταδίδει ο Νίκος Μπέλλος, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, φέρεται σε κάποια στιγμή να έδωσε στον κύπριο υπουργό Οικονομικών Σαρρή εντολή να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, εάν οι εταίροι δεν μείωναν τις απαιτήσεις τους. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup χαρακτηρίζεται το «μικρότερο κακό» για την Κύπρο.
«Το ότι η απόφαση κινείται στην σωστή κατεύθυνση δεν φθάνει»
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο υπερψήφισης του πακέτου για την Κύπρο ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ ΣτάινμπρουκΑνοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο υπερψήφισης του πακέτου για την Κύπρο ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ
Αλλά ακόμη και αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, δεν συνιστά εγγύηση ότι θα εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο. Οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP) δια στόματος του προέδρου της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισαν την συμφωνία. Σπεύδουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι προτού υπερψηφίσουν στο κοινοβούλιο το πακέτο θα πρέπει να αποδειχθεί «με σαφήνεια η συστημική σημασία της διάσωσης της Κύπρου».
Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις αποφάσεις του Eurogroup και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνουν στο κοινοβούλιο τη συμφωνία. «Το γεγονός ότι η απόφαση κινείται στην σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετό» φέρεται να δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Άρνσταντ της ανατολικής Γερμανίας. Σχολιάζοντας τα προβλήματα του υπέρογκου τραπεζικού τομέα, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του φορολογικού ντάμπινγκ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρατήρησε ότι η Κύπρος θα πρέπει να χαράξει τώρα έναν διαφορετικό δρόμο. Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, η ηγεσία του SPD θα μελετήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχει διαμορφώσει τη θέση του κόμματος. Πάντως, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ χαιρέτισε την απόφαση για συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου.
«Ναι» από την CSU, «όχι» από την Αριστερά
Ναι, εάν και εφόσον, λέει ο χριστιανοκοινωνιστής Χορστ ΖέεχοφερΝαι, εάν και εφόσον, λέει ο χριστιανοκοινωνιστής Χορστ Ζέεχοφερ
Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν στην βουλή την απόφαση του Eurogroup. «Θα υπερψηφίσουμε το πακέτο της δανειακής βοήθειας, εφόσον υπάρξει ισχυρή συμμετοχή των καταθετών και των τραπεζών στο κόστος της εξυγίανσης», τόνισε ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζέεχόφερ.
Το κόμμα της Αριστεράς, όπως αναμενόταν, θα απορρίψει στο κοινοβούλιο το πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο, «επειδή η χώρα θα εξαναγκασθεί σε ανεύθυνες και καταστροφικές για την κοινωνία περικοπές των δαπανών», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Σάρα Βάγκεκνεχτ.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου          dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»