Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο


Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 19:04

UPD:19:18
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, όπου απόψε συνέρχεται το Eurogroup με αντικείμενο την κυπριακή κρίση.
Πηγή του Προεδρικού, την οποία επικαλείται το Κυπριακή Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι «η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει  εκείνο που διεκδικεί», στις Βρυξέλες.
«Εχουμε εταίρους που συμφωνούν μαζί μας και προσπαθούν να βοηθήσουν» πρόσθεσε.
Πριν την προγραμματισμένη για τις 19.00 έναρξης της συνεδρίασης, ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τους Προέδρους του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ στη συνέχεια, γύρω στις 16:00 άρχισε το κρίσιμο γεύμα εργασίας, με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να συμμετάσχουν μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους δύο προαναφερόμενους κοινοτικούς αξιωματούχους και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιον Ολι Ρεν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Την ίδια ώρα στη Λευκωσία, όλοι οι υπουργοί αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο σε διαρκή συνεδρίαση ενώ θα διαβουλεύονται και με τον κύπριο πρόεδρο.
Όπως έγινε γνωστό με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ λίγο πριν τις 19.00, σύμφωνα με πρώτη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς τους αρχηγούς των κομμάτων, σε αυτό το στάδιο δεν έχει τέθει θέμα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου. ΚΥΠΡ
Το ΑΜΠΕ από την πλευρά του μετέδωσε πως στις πρώτες επαφές φαίνεται πως δεν τέθηκε θέμα να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου τα 9 δισ. ευρώ που πήρε η Λαϊκή από το ELA.
Παράλληλα, πληροφορίες που μετέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής κυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για εμπλοκή που φαίνεται να παρουσιάζεται λίγο πριν την υπογραφής της συμφωνίας μεταβίβασης των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς.
Όπως έχει γίνει γνωστό το βράδυ του Σαββάτου, αγκάθι ήταν το αίτημα για απορρόφηση της «καλής Λαϊκής» από την Τράπεζα Κύπρου, κάτι, που σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικο, θεωρώντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου €9 δισ. που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα ΛΑΙΚΗ από το Ταμείο Ρευστότητας ΕΛΑ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Κυριακής, ο κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και πως οι διαπραγματεύσεις «σκόνταψαν» στο ζήτημα της ενδεχόμενης απορρόφησης της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.
Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες περί αιτήματος της τρόικας για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής, ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται τίποτε άλλο πέραν του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ποσοστού του κουρέματος που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι κύπριος πρόεδρος θα δώσει στις Βρυξέλλες μια σκληρή μάχη σε πολιτικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση και να μπορέσουν την Τρίτη να ανοίξουν οι τράπεζες.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»