Ντάισελμπλουμ: "Έκανα λάθος" για την Κύπρο

Ντάισελμπλουμ: "Έκανα λάθος" για την Κύπρο
Το Eurogroup συζητάει ακόμη και την έξοδο της Κύπρου - Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι υπουργοί Οικονομικών.
Την ευθύνη για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο αναλαμβανει πλήρως ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρός της ευρωζώνης Γερούν Ντάισλεμπλουμ, σύμφωνα με ανάρτηση του ευρωβουλευτή, Χάνες Σβόποτα στο Twitter. Ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Οικονομικών, όπου υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών.
Ο πρόεδρος του Eυrogroup παραδέχτηκε το λάθος του για την Κύπρο, ωστόσο εκτιμά ότι το κούρεμα καταθέσεων θα γίνει τελικά.
«Είναι πιθανόν αναπόφευκτο να υπάρξει μια μορφή άμεσης συνεισφοράς στο επόμενο πακέτο» μέτρων, προειδοποίησε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφήνοντας τους πάντες άφωνους δήλωσε «ένοχος» για τον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο το Eurogroup ανακοίνωσε αυτό το μέτρο.
«Η έκτακτη συνεισφορά ήταν ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο», εξήγησε.
«Έπρεπε να είχαμε διαθέσει περισσότερο χρόνο για να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα σ΄έναν έκτακτο φόρο και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων» μέχρι τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει την «ευθύνη» για τις αποφάσεις για τη διάσωση της Κύπρου, υποστήριξε όμως πως η «ζημιά ήταν πολύ, πολύ μικρή κατά την άποψή μου», δεδομένης της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

To Euro Working Group συζύτησε για το Cyprout


Όπως μεταδίδει το Reuters, η τηλεδιάσκεψη του EWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επικρατεί χάος στην Κύπρο και εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να προστατευτεί η Ευρωζώνη από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Αξιωματούχος του Euro Working Group δήλωσε ότι είναι οι Κύπριοι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε λογικές αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοικτή συζήτηση» αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.
Μάλιστα, περιέγραψε τα συναισθήματα που επικράτησαν ως «πολύ έντονα» και έκανε λόγο για «ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Σε "σύγχυση" οι υπουργοί Οικονομικών για την Κύπρο

Αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης παραδέχτηκαν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τετάρτη ότι βρίσκονται σε "σύγχυση" σε σχέση με την Κύπρο, ενώ συζήτησαν την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων για να θωρακίσουν την ευρωζώνη από πιθανή κατάρευση της κυπριακής οικονομίας.
   Σύμφωνα με λεπτομερείς σημειώσεις από την τηλεδιάσκεψη, που περιήλθαν σε γνώση του Reuters, αξιωματούχος χαρακτήρισε το κλίμα πολύ τεταμένο, πράγμα που δυσκολεύει την εξεύρεση λογικών λύσεων και ανέφερε ότι "συζητήθηκε ανοιχτά η αποχώρηση (της Κύπρου) από την ευρωζώνη".
   Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μέλη του Eurogroup Working Group (EWG), που αποτελείται από υφυπουργούς Οικονομικών ή υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των χωρών ευρωζώνης, καθώς και εκπροσώπους από την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Της ομάδας προεδρεύει ο Αυστριακός Thomas Wieser.
   Η Κύπρος αποφάσισε να μην λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, απόφαση που πολλοί από τους συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ως ανησυχητική, και η οποία αντανακλά τη γενικότερη σύγχυση που επικρατεί γύρω από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος.
   "Η (κυπριακή) Βουλή είναι προφανώς πολύ συναισθηματική και δεν θα αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν είναι καν σε θέση να παρακολουθήσει την τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς", ανέφερε ο Γάλλος εκπρόσωπος στο EWG, σύμφωνα με τις  σημειώσεις που είδε το Reuters.
   "Ποτέ δεν το έχουμε δει αυτό".
   Ο Γερμανός εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, λέγοντας ότι "είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση αμέσως", αρκεί να γίνουν σεβαστές οι παράμετροι της διάσωσης που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο.
   Ο αξιωματούχος επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιλυθεί το θέμα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, που βρίσκονται και οι δύο στο όρια κατάρρευσης, καθώς και στην πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.
   Στην περίπτωση εξόδου, ο αξιωματούχος είπε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να θωρακιστεί η υπόλοιπη ευρωζώνη και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα.
   Ένα ακόμα θέμα που αναφέρθηκε επανειλημμένως ήταν ο κίνδυνος μαζικών αναλήψεων όταν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, πιθανόν την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση και ότι γίνονται "τεχνικές προετοιμασίες' προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των όποιων εκροών κεφαλαίων.
   "Χρειάζεται να περάσουν κάποιοι ακόμα νόμοι. Από όλες τις απόψεις είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση", είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τις σημειώσεις. "Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις όποιες μη εξουσιοδοτημένες εκροές".
   Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών συνέχιζε την Πέμπτη τις συζητήσεις στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος συμμετοχής της Ρωσίας στη διάσωση, ούτως ώστε οι μεγάλοι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, αρκετοί εκ των οποίων είναι Ρώσοι, δεν θα πληγούν από την έκτακτη εισφορά.
   Οι χρηματοοικονομικές αγορές γενικά δεν έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τα προβλήματα της Κύπρου, ενδεχομένως γιατί εκτιμούν  ότι η όποια κατάρρευση μιας οικονομίας των 17 περίπου δις ευρώ θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο ή ότι εν τέλει θα βρεθεί λύση.
   "Οι αγορές πιστεύουν ότι θα βρούμε λύση και θα δώσουμε περισσότερα χρήματα, αλλά ίσως να μην είναι έτσι τα πράγματα", είπε ένας από τους συμμετέχοντες.
   Ολοκληρώνοντας την τηλεδιάσκεψη, ο προεδρεύων χαρακτήρισε την κατάσταση "θολή" και εξέφρασε την ανησυχία για την απόφαση της Κύπρου να μην την παρακολουθήσει.
   "Η οικονομία της Κύπρου θα βυθιστεί ό,τι και να γίνει", φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τις σημειώσεις. "Πιθανόν θα επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων", είπε, προσθέτοντας ότι ανάλογες τηλεδιασκέψεις θα προγραμματιστούν τις επόμενες ημέρες. 


Πηγή:www.reporter.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»