Κύπρος: Χωρίς εισφορά οι καταθέσεις έως 20.000 ευρώ

Δεν θα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό, προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 11:41

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Μηδενική εισφορά για καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε σήμερα στο κοινοβούλιο η κυπριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, για ποσά μεταξύ 20.000 - 100.000 ευρώ η εισφορά θα ανέρχεται σε 6,75% και για τις τραπεζικές καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ ο συντελεστής της εισφοράς παραμένει στο 9,9%.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο, προέβλεπε εισφορά 6,75% μέχρι 100.000 ευρώ, και 9,9% για τις μεγαλύτερες καταθέσεις.
Με ορατό τον κίνδυνο να μην εγκριθεί από τη Βουλή το αρχικό σχέδιο, συνεδρίασε εκτάκτως αργά χθες το βράδυ το Eurogroup το οποίο άναψε το «πράσινο φως» στην κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να προβεί σε τροποποιήσεις, ελαφρύνοντας την εισφορά σε μικρά ποσά καταθέσεων.
Αντίδραση από τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου
Η Κύπρος δεν θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ εάν οι μικροκαταθέτες εξαιρεθούν από την εισφορά, προειδοποίησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.
«Θα συγκεντρώσουμε λιγότερα από 5,8 δισ. ευρώ», δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, αναφερόμενος στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που απαλλάσσει από την έκτακτη εισφορά τις καταθέσεις έως 20.000 ευρώ.
Θετικό το ΔΝΤ
Υπέρ της κλιμακωτής εισφοράς στις κυπριακές καταθέσεις τάσσεται το ΔΝΤ, στηρίζοντας τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για δικαιότερη εισφορά στις καταθέσεις, δήλωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Προφανώς στηρίζουμε σθεναρά την πρόθεση των κυπριακών αρχών για εισαγωγή κλιμακωτών ποσοστών στην έκτακτη εισφορά ή την ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος χρηματοοικονομικού πακέτου των 5,8 δισ (ευρώ)», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου.
Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε, επίσης, ότι η Κύπρος θα πρέπει να μειώσει το μέγεθος του τραπεζικού της κλάδου και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αυτού.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Μιλώντας νωρίτερα στο ΡΙΚ. ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι οι εξελίξεις είναι συνεχείς και το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται ουσιαστικά σε μια μορφή συνεχούς συνεδρίασης.


 Ο κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Μετά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε πως διαφαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αντιληφθεί ότι «κούρεμα» για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι κάτι πολύ σοβαρό και πιθανόν να δημιουργεί κάποια νομικά προβλήματα.
Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στους εταίρους μας, τόνισε ο κύπριος εκπρόσωπος, να βοηθήσουν την Κύπρο να διατηρήσει τη ζωτικότητα της και τον δυναμισμό της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η βασική μας θέση, όπως την διατύπωσε και στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ότι εργαζόμαστε για να μην μπει η χώρα σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία που θα προκαλέσει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.
Εναλλακτικό νομοσχέδιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο νόμου για την περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας StockWatch, το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι «κακές» τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.
Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται, αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Πούτιν
Μια ημέρα μετά από την έντονη αντίδραση του ρώσου προέδρου για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Ανασταασιάδης θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν, ενώ στη Μόσχα μεταβαίνει ο κύπριος υπουργός Οικονομικών. Μιχάλης Σαρρής.

REUTERS/STRINGER

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Εντός της ημέρας ο κ. Αναστασιάδης θα έχει, όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, και νέα συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Αναστασιάδης συνομίλησε επίσης χθες με τον ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, καθώς και με την κ. Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή.
Την εκτίμηση ότι η όποια πρόταση κατατεθεί σήμερα στην κυπριακή Βουλή θα απορριφθεί έκανε και ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσος Μητσόπουλος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από την γερμανίδα καγκελάριο να δοθεί μια πίστωση χρόνου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»