Μακριά από την επίτευξη συμφωνίας η κυβέρνηση... 21/05/2015

Μακριά από την επίτευξη συμφωνίας η κυβέρνηση...
21/05/2015
Την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε χθες και για ακόμη μία ημέρα, καθώς η συμφωνία με τους εταίρους δε βρίσκεται σε καλό σημείο, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος προειδοποίησε για μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls ) στην Ελλάδα.
Την ώρα που η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στη Λετονία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Moody’s σε έκθεσή του, υποβάθμισε από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δείχνοντας τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014 έως και σήμερα.
Ακόμη, τονίζοντας ότι οι εκροές καταθέσεων τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ, υποστηρίζει πως οι πιέσεις στις καταθέσεις δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες.
Ο Moody's σημείωσε πως η πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016, λόγω των εξελίξεων μετά τις εκλογές συνέβαλε στην υποβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα, προβλέπει πως οι τράπεζες θα πιέζονται από τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων. Αθροιστικά οι λόγοι αυτοί θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της προ προβλέψεων κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων το 2015.
Στο μεταξύ, εφικτή χαρακτήρισε ο Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εντός των επόμενων εβδομάδων, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι «παραμένουν μεγάλα κενά στις συζητήσεις για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήματα».
«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, πρέπει να επιταχύνουμε, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες. Νομίζω πως αυτό είναι εφικτό», δήλωσε από το Παρίσι ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Αναφερόμενες στα σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων, ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου, είπε πως είναι ενήμερος για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Ο βαθμός πολιτικής βούλησης θα καθορίσει τι θα γίνει στη συνέχεια», τόνισε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει σημειωθεί περισσότερη πρόοδος απ’ ό,τι είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
«Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Παραμένουν μεγάλα κενά… αν θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες, συγκεκριμένα στους ασφαλιστικούς και εργασιακούς κανονισμούς», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.elzoni gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»