Προς παράταση του τρέχοντος προγράμματος

Προς παράταση του τρέχοντος προγράμματος

Σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας αλλά και του G7 στο Ελμάου της Γερμανίας αναμένεται να δρομολογήσουν εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση.
Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο. "Πρόκειται για την «καλύτερη επιλογή» προκειμένου να διαφυλαχτεί η χώρα από μια χρεοκοπία αλλά και ένα ατύχημα που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός ευρώ" λέει προς την εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Eurogroup που δεν κατονομάζεται.
Ενδεχόμενη παράταση θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την SZ, και από την έκβαση των συνομιλιών που θα έχουν στη Ρίγα, η Α. Μέρκελ με τον Α. Τσίπρα. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές Ιουνίου τουλάχιστον σε μια πολιτική συμφωνία. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επισκιάσει το ελληνικό ζήτημα τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στο παλάτι Ελμάου της Βαυαρίας στις 7 και 8 Ιουνίου.
Τι προβλέπει το σχετικό σχέδιο;
Για ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κάνει λόγο η SZ
Για ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κάνει λόγο η SZ
Το σχέδιο προβλέπει να φτάσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου οι διαπραγματεύσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέψουν τη λήψη σχετικής απόφασης από το Eurogroup στις αρχές Ιουνίου, δηλαδή πριν το G7. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως αναφέρουν ευρωπαίοι διαπραγματευτές, η Αθήνα θα δεσμευόταν να υλοποιήσει εν μέρει το τρέχον πρόγραμμα. Έτσι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν κάποιες δόσεις, το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι το φθινόπωρο ενώ παράλληλα θα γίνονταν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Προκειμένου να εκταμιευθούν δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί πως θα υλοποιήσει τους νέους όρους του προγράμματος. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, αυτοί περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα περικοπών ύψους 5 δις ευρώ, αλλαγές στον ΦΠΑ και άλλες μεταρρυθμίσεις. Εργασιακά και συνταξιοδοτικό μετατίθενται για το φθινόπωρο.
Το γεγονός ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο της παράτασης οφείλεται και στις ανησυχίες που εκφράζονται ότι ο Α. Τσίπρας θα αποδεχτεί μεν τους όρους αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει παράλληλα σε δημοψήφισμα. «Σε περίπτωση που προγραμματιστεί δημοψήφισμα για το ερχόμενο φθινόπωρο, η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρατείνει τώρα το πακέτο διάσωσης» λέει ευρωπαίος διπλωμάτης. Ενόψει μιας δημοκρατικής ψηφοφορίας η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να κλείσει τις στρόφιγγες» σύμφωνα με τον ίδιο.
Süddeutsche Zeitung / Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc