Ο κ.Βούτσης, το Δ.Ν.Τ και η θνησιγενής «συνιστώσα της λογικής»

Ο κ.Βούτσης, το Δ.Ν.Τ και η θνησιγενής «συνιστώσα της λογικής»

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
VOUTSIS
Για όσους παρακολουθούμε καθημερινά τον διεθνή τύπο, η σημερινή είναι μία ημέρα άκρως ενδιαφέρουσα. Όχι όμως το ίδιο και για την κυβέρνηση. Η αλληλουχία των γεγονότων και των δηλώσεων που έλαβαν χώρα στην συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με τις αντιδράσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, μπορεί να παρουσιάζουν εξαιρετικό ερευνητικό και ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, ωστόσο είναι αλληλοσυνδέσεις και ισορροπίες τρόμου για την κυβέρνηση και το κράτος. Το κακό είναι πως αυτές οι ισορροπίες δημιουργήθηκαν λόγω άγνοιας και το ακόμα χειρότερο, πως ο αντίκτυπος τους δεν θα έχει καθόλου καλές συνέπειες για την διεθνή εικόνα της χώρας.
Κατά την διάρκεια των εσωκομματικών διεργασιών του συγκυβερνώντος κόμματος προέκυψαν πολλές ειδήσεις, σίγουρα πολύ περισσότερες απ' όσες μπορεί η κοινή γνώμη να καταναλώσει. Η σημαντικότερη όλων και ,όπως αποδείχθηκε, σημαντική και για όλη τη διεθνή οικονομική κοινότητα, ήταν η -δίχως ίχνος ενδοιασμού- δήλωση του κ. Βούτση πως η χώρα δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ. Μπορεί η δήλωση του να ακούγεται εύηχα στα αυτιά του κομματικού κοινού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ωστόσο η προεκτάσεις της είναι τόσο μεγάλες, που ούτε ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να τις αντιληφθεί πόσο μάλλον να τις ελέγξει.
Σας διαβεβαιώ πως δεν πρόκειται για επαναστατική γυμναστική, ούτε για κάποια κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά για καθαρή άγνοια. Επικίνδυνη άγνοια. Διότι όταν ένας υπουργός μίας κυβέρνησης υπό διαπραγμάτευση και μάλιστα σκληρή, διαμηνύει, δίχως να έρθει σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο, πως οι υποχρεώσεις της χώρας προς έναν θεσμικό εταίρο δεν θα εκπληρωθούν, τότε ή είναι βαλτός να ρίξει την κυβέρνηση, ή θέλει να τινάξει την διαπραγμάτευση στον αέρα, ή -απλά- έχει μαύρα μεσάνυχτα σε θέματα διαπραγμάτευσης και διεθνούς συστήματος.
Στην ουσία ο κ. Βούτσης, έκανε αυτό για το οποίο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατηγορούσε την συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ: Έριξε νερό στον μύλο των κερδοσκόπων.Πως; Μα φυσικά με την δήλωσή του η οποία έγινε πρωτοσέλιδο στους Financial Times και την Guardian. Η δήλωση αυτή στην ουσία αποτελεί την θεσμική επιβεβαίωση σε όποιον κερδοσκόπο ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας, πως θα έχει σίγουρα κέρδη. Και όλα αυτά από μία και μόνο δήλωση και ενώ η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο σε κάθε Eurogroup, προσπαθώντας να δείξει σημάδια συνέπειας.
2015-05-25-1432546368-6761396-protoselida_xreokopia.jpg
Όλα αυτά, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου διψάνε για μία θετική δήλωση των θεσμικών εταίρων για την Ελλάδα και την ώρα που ο ΕLA συνεχίζει -με κινήσεις στα όρια των πλαισίων αρμοδιότητάς του- να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Μία Ελλάδα που δια στόματος υπουργού προανήγγειλε πιστωτικό γεγονός εντός Ιουνίου.
Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο κέντρο πολλών ανοιχτών μετώπων. Εκτός από την σκληρή στάση ορισμένων εταίρων στη διαπραγμάτευση, έχει υπουργούς και στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης να πυροδοτούν το κλίμα. Δεν πρόφτασε να γυρίσει από την Ρίγα και άνοιξαν άλλα δύο μέτωπα. Φυσικά αυτό της ΕΡΤ, με την κ. Κωνσταντοπούλου να αψηφά την κρισιμότητα της κατάστασης της οικονομίας και να θέτει ως κεντρικό ζήτημα αυτό της ανασύστασης της ΕΡΤ και μάλιστα αυτό της επιλογής του κ. Ταγματάρχη ως Γενικού Διευθυντή. Σαν να μην έφτανε αυτό, η οριακή καταψήφιση της τροπολογίας της αριστερής πλατφόρμας, μάλλον προκαλεί και άλλους πονοκεφάλους στον πρωθυπουργό, ο οποίος αν δεν αρχίσει την «πυρόσβεση», σύντομα θα βρεθεί με «εγκαύματα». Εσωκομματικά και εξωκομματικά. Μόνη αχτίδα «λογικής», η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Φαίνεται πως το ευρωκοινοβούλιο διαμορφώνει συνειδήσεις.
Μία Κεντρική επιτροπή βγαλμένη από παράλληλο σύμπαν. Αυτή είναι η εικόνα που μου έμεινε. Η νεογέννητη τάση της λογικής στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ φαίνεται πως είναι θνησιγενής.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»