Skip to main content

O κρυφός συμβολισμός της επιλογής Παναρίτη


O κρυφός συμβολισμός της επιλογής Παναρίτη

Της Νίκης Ζορμπά
Η Έλενα Παναρίτη αποτελεί κατ' επιλογήν του Γιάνη Βαρουφάκη τη νέα εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοινώθηκε χθες, από το υπουργείο Οικονομικών.
Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της  επιλογής τούτης είναι οργιώδες και κρατά τουλάχιστον δέκα ημέρες. Και τούτο, διότι παρά τις διαρροές ότι το Μαξίμου δυσφορούσε έντονα στην επιλογή του ΥΠΟΙΚ, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως εάν πράγματι ήθελε, μπορούσε να την μπλοκάρει.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστική απόφαση ελήφθη κατόπιν «διαβούλευσης»  πέραν του Γ. Βαρουφάκη- μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη και του συντονιστή της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευ. Τσακαλώτου.
Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιφυλάξεις εξέφρασαν οι κκ Δραγασάκης –Τσακαλώτος ενώ ο κ. Σταθάκης «υπερψήφισε» την εισήγηση Βαρουφάκη. Κάπως έτσι, η Ε. Παναρίτη, η οποία είχε ξηλωθεί κατά τον πρόσφατο «ανασχηματισμό» της ομάδας διαπραγμάτευσης, βρέθηκε εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, ξεσηκώνοντας θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητεί την ανάκληση του διορισμού της, έχοντας  λάβει ήδη το μήνυμα του Α. Τσίπρα  που συνίσταται σε: Η κυβέρνηση κάνει μνημονιακή στροφή και όστις θελήσει, πίσω μου ελθεί.
Διότι ούτε το μομέντουμ του εν λόγω διορισμού είναι ασφαλώς, τυχαίο. Ανακοινώθηκε στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, για την ακρίβεια, στην κορύφωσή της και δη, την ώρα που ο Πρωθυπουργός, έχει διαμηνύσει σε στενούς συνεργάτες του ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος και πρέπει πάση θυσία, να κλείσει.
Το «γάντι» σήκωσε αμέσως η Αριστερή Πτέρυγα, αντιδρώντας και έντονα και αστραπιαία στον διορισμό της πάλαι ποτέ στενής συνεργάτιδας του Γ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ, θεωρώντας την κίνηση αυτή ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Φωτιά πήραν από χθες το βράδυ και τα κοινωνικά δίκτυα, όπου σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (και υποστηρικτών του) φέρεται να εξαγριώθηκαν με την εξέλιξη.
Πρώτη αντέδρασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία μίλησε για ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι η υπόθεση Παναρίτη, «ξεπερνά κάθε όριο».
Ακολούθησε το στέλεχος της Αριστερής πλατφόρμας, Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός και ξεκάθαρος: Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.Capital.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»