ΝΔ: Ο ΥΠΟΙΚ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ 21/05/2015

«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ»ΝΔ: Ο ΥΠΟΙΚ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ
21/05/2015
Έντονη κριτική στον υπουργό Οικονομικών ασκεί η ΝΔ, με αφορμή το θέμα των κυβερνητικών χειρισμών για το ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν γνωρίζει, ποια είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ΦΠΑ.
Ειδικότερα, ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος τονίζει πως «η χώρα διαθέτει έναν Υπουργό Οικονομικών που δεν γνωρίζει, ποια είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ΦΠΑ, η οποία απαγορεύει την θέσπιση δύο συντελεστών για το ίδιο προϊόν».
«Ο κ. Βαρουφάκης, υπέπεσε και σε δεύτερο ατόπημα. Μίλησε για ηλεκτρονική επιστροφή του ΦΠΑ στους νησιώτες, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά», σημειώνει ο κ. Βεσυρόπουλος.
Επίσης, προσθέτει: «Τον πληροφορούμε ότι διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, προβλέπεται μόνο για επαγγελματίες και επιχειρήσεις και ότι επιστροφή ΦΠΑ σε πολίτες, είναι πρακτικά και ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή πρόκειται για πλήρη άγνοια ή πρόκειται για μια απροκάλυπτη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις».
Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ ζητάει από την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τους αυτοσχεδιασμούς, να εγκαταλείψει επιλογές υπερφορολόγησης που στόχο έχουν να συντηρήσουν πελατειακές σχέσεις και να επανασυστήσει το Βαθύ Κράτος».
«Αν θέλουν να ενθαρρύνουν τη χρήση πλαστικού χρήματος, τα κίνητρα πρέπει να είναι φορολογικά. Όλα τα άλλα, είναι επικίνδυνοι αυτοσχεδιασμοί, την ώρα που η αβεβαιότητα κορυφώνεται και οι συνέπειές της είναι έκδηλες στην αγορά», σημειώνει ο κ. Βεσυρόπουλος.
Την ίδια ώρα, κύκλοι της ΝΔ χαρακτηρίζουν «γελοιότητες» τα περί διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ στο ίδιο προϊόν, ενώ καταλογίζουν στον ΥΠΟΙΚ «καταστροφική σύγχυση» και κάνουν λόγο για συνεχείς αντιφάσεις του υπουργού Οικονομικών που δεν έχουν τέλος και είναι επικίνδυνες.
Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «φαιδρές» τις ιδέες του για «καλωδιωμένους φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες που θα καταδιώκουν τη φοροδιαφυγή στα νησιά» και «γελοιότητες» τα περί διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ στο ίδιο προϊόν, ενώ του καταλογίζουν «καταστροφική σύγχυση».
Όπως επισημαίνουν πηγές της αξιωματική αντιπολίτευσης, σε ότι αφορά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ο κ. Βαρουφάκης είχε μεταξύ άλλων πει ότι οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε και πρέπει να μπει στο περιθώριο, σε ομιλία του στον ΣΕΒ, ενώ αντιπαραβάλουν δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να αποδέχεται μέρος του μνημονίου. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές επικαλούνται επίσημα κείμενα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου, όπως επισημαίνουν, αναγνωρίζεται η πρόοδος της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αναφερόμενοι στο χρέος, οι ίδιοι κύκλοι της ΝΔ παρατηρούν ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε εκφράσει την άποψη ότι ένα μη βιώσιμο χρέος κουρεύεται, ενώ του καταλογίζουν αντιφάσεις, επικαλούμενοι ανάλυση του στο Eurogroup αλλά και δηλώσεις του στους Financial Times.
Σχετικά με τον ΦΠΑ, καταλογίζουν εκ νέου αντιφάσεις στον κ. Βαρουφάκη, συγκρίνοντας δηλώσεις του περί μη αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ με τις πρόσφατες προτάσεις του για δύο διαφορετικούς συντελεστές.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει τον Φεβρουάριο «απαράδεκτο φόρο» τον ΕΝΦΙΑ, ενώ τον κατηγορούν ότι σε καμία επιστολή του προς τους «θεσμούς» δεν υπάρχει αναφορά για κατάργηση ή αντικατάστασή του.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ρήξης, αλλά και στο πόσο κοντά είναι μία συμφωνία με τους εταίρους, κύκλοι της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει υποπέσει επίσης σε αντιφάσεις.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc