Ουδέν νεώτερον από το Βερολίνο

Ουδέν νεώτερον από το Βερολίνο

Θετικά βλέπει το Βερολίνο το ενδεχόμενο συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα στη Ρίγα. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις δηλώσεις Φίλη για το ΔΝΤ ή τα λεγόμενα Βαρουφάκη για τον Β. Σόιμπλε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Τετάρτης την πρόθεση της γερμανίδας καγκελαρίου να συναντηθεί στη Ρίγα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Αν υπάρχει η θέληση και από ελληνικής πλευράς, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τότε θα βρεθεί μια ευκαιρία να συναντηθούν». Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την ημερομηνία κατάθεσης του «ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος», ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς με το Brussels Group ως τα τέλη Μαΐου για να κατατεθεί κατόπιν στο Eurogroup. Όπως τόνισε «δεν αποτελεί γερμανικό τελεσίγραφο» αλλά διαδικασία που προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου. O Στέφεν Ζάιμπερτ διασαφήνισε ακόμη ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν μόνο την ολοκλήρωση του δεύτερου δανειακού πακέτου και τίποτα περισσότερο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε στη συνέχεια για τη γνώμη του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την ευρωζώνη, πιθανώς επειδή δημοσιογραφικό μέσο εικάζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ προτίθεται να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα για να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της αναμενόμενης συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών. Όπως απάντησε ο κ. Ζάιμπερτ, «η Ελλάδα έχει όπως κάθε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ τη στρατηγική της σημασία. Δεν βλέπω ποια σχέση θα μπορούσε να έχει αυτό με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο κ. Σόιμπλε δεν κάνει εσφαλμένους συλλογισμούς»
Υποκαθιστά αντικειμενικά επιχειρήματα με πολιτική ισχύ, λέει ο Γ. Βαρουφάκης για τον Β. Σόιμπλε
Υποκαθιστά αντικειμενικά επιχειρήματα με πολιτική ισχύ, λέει ο Γ. Βαρουφάκης για τον Β. Σόιμπλε
Αναφορικά με τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι χωρίς συμφωνία η Αθήνα δεν πρόκειται να πληρώσει στις 5 Ιουνίου την δόση στο ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, αρνήθηκε κάθε σχόλιο. Την ίδια στάση τήρησε η εκπρόσωπος και όταν ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, σύμφωνα με τις οποίες ο γερμανός ομόλογος του κάνει λάθη στην ανάλυση του για το ελληνικό ζήτημα και ότι υποκαθιστά αντικειμενικά επιχειρήματα με πολιτική ισχύ. «Δεν νομίζω, είπε η κ. φον Τίζενχαουζεν ότι η πρακτική και η σκέψη του υπουργού [Βόλφγκανγκ Σόιμπλε] ανάγονται σε εσφαλμένους συλλογισμούς».
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»