Η Τουρκία στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου
Η Τουρκία στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου
Εκτενή κριτική για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφορές ελληνικού ενδιαφέροντος περιέχει η «έκθεση προόδου» για την Τουρκία, που αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το προχέδιο της έκθεσης, που υπογράφει η Ολλανδή ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Κάτι Πίρι, περιέχει νουθεσίες προς την Άγκυρα σχετικά με την τήρηση των δημοκρατικών ελευθεριών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ελευθερία του Τύπου, καθώς και στο εκλογικό όριο 10% που προβλέπεται για την είσοδο ενός κόμματος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Επιπλέον οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και της διαφθοράς στο εσωτερικό της χώρας.
Αναφορικά με το Κυπριακό εκφράζεται η σταθερή υποστήριξη στην επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παράλληλα ζητείται η μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητείται επίσης η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία.
Καταδίκη του casus belli κατά της Ελλάδας
H έκθεση ζητά την μεταβίβαση της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ
Πιθανή θεωρείται η ψήφιση τροπολογίας, με την οποία καταδικάζεται το casus belli κατά της Ελλάδας. Στα θετικά στοιχεία για την Τουρκία περιλαμβάνεται τροπολογία για άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για την ενέργεια, η οποία δεν αποκλείεται να περάσει τελικά στην αυριανή ψηφοφορία.
Ενόψει βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, η ομάδα των Πρασίνων, αλλά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ετοιμάζονται να αποστείλουν παρατηρητές στην Τουρκία, η οποίοι ωστόσο δεν θα έχουν επίσημο καθεστώς παρατηρητή, αλλά θα εκπροσωπούν την πολιτική τους ομάδα. Η απόφαση για τους ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπούν τα κόμματα της Αριστεράς αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Comments