Λιου: Ενας κακός υπολογισμός θα οδηγούσε σε νέα ελληνική κρίση

ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Λιου: Ενας κακός υπολογισμός θα οδηγούσε σε νέα ελληνική κρίση

Τον φόβο ότι ένας κακός υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγούσε σε νέα ελληνική κρίση, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, σημειώνοντας ότι θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.

Λιου: Ενας κακός υπολογισμός θα οδηγούσε σε νέα ελληνική κρίση
«Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς-το ΔΝΤ- είναι να δείξουν επαρκή ευελιξία. Οπότε αν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κάνουν τα σκληρά βήματα που απαιτούνται, θα βρουν τρόπο να επιλύσουν αυτό χωρίς να προκληθεί μια περιττή κρίση» δήλωσε ο Λιου, μιλώντας στο London School of Economics.
 

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, θα θέσει σήμερα και το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο των G-7, στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Όπως δήλωσε στον Μιχάλη Ιγνατίου αμερικανική πηγή, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα το θέσει ως εξής: «Με εντολή του κ. Ομπάμα θα ζητήσει την ενθάρρυνση των μερών για να καταλήξουν σε μία εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες».
Αναμένεται ότι η παρέμβαση θα είναι ισχυρή, αλλά την ίδια στιγμή οι παρατηρητές στην Ουάσιγκτον «κρατούν μικρό καλάθι», καθώς η μόνιμη απάντηση των Γερμανών στους Αμερικανούς είναι «δώστε δανεικά για να δικαιούστε να μιλάτε». Βεβαίως, μία αμερικανική παρέμβαση είναι πάντα καλοδεχούμενη ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Ελλάδα, η οποία δεν έχει υποστήριξη από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη.
Ο κ. Λιού συνομίλησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πριν αναχωρήσουν για τη Γερμανία και στα πρώτα θέματα συζήτησης ήταν και η Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι δεν θα δοθούν λεπτομέρειες της συνομιλίας στη δημοσιότητα.
Αναφορικά με το μείζον θέμα των δόσεων, έγιναν γνωστά τα εξής: «Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει οι δόσεις από τέσσερις να γίνουν μία. Εχει τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα. Η διευθέτηση αυτή έχει ζητηθεί από το Ταμείο ελάχιστες φορές και μόνο μία φορά η απάντηση ήταν θετική». Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει εάν η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα διερεύνησε το θέμα και ειδικά τις διαδικασίες.
Στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»