Ο Τσίπρας, το αδιέξοδο και η ώρα της συμφωνίας

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Τσίπρας, το αδιέξοδο και η ώρα της συμφωνίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
​Μειώθηκε το δημόσιο χρέος, στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, κατά 11 δισ. 426 εκατ. και 190 χιλιάδες ευρώ. Χρωστάμε τώρα «μόλις» 312,7 δισ. ευρώ. Πληρώσαμε χρέος με φορολογικά έσοδα! Αν το κάναμε επί τρία χρόνια, το εναπομένον χρέος θα ήταν μόνον 180 και «κάτι ψιλά», κοντά στο 90%-95% του ΑΕΠ. Κανένα πρόβλημα! Πρόκειται περί τρέλας. Γι’ αυτό, άλλωστε, από το 2010 έως σήμερα, τα παλαιά χρέη εξοφλήθηκαν με νέο χρέος και όχι με φόρους. Το ψέμα αυτό δούλεψαν έντεχνα και αποτελεσματικά «αριστεροί» διαφωνούντες της διακυβέρνησης, ακραίοι νεοδημοκράτες πριν στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, «καμμένοι» και ιντερνετικές ντουντούκες αλλά και χρυσαυγίτες και πολλοί άλλοι παγιδευμένοι στην παρανόηση. Το δυσάρεστο για τον κ. Τσίπρα είναι ότι το επιχείρημα του προγράμματος που «δεν βγαίνει», του χρέους που «δεν είναι βιώσιμο» και των χαρατσιών με τα οποία «πληρώνουμε τους ξένους» χρησιμοποιήθηκαν πειστικότατα από τον ίδιο στον δρόμο προς την εξουσία.

Οι ιστορικοί έχουν παρατηρήσει ότι ο τρόπος με τον οποίο κατακτάται η διακυβέρνηση ενός κράτους χαρακτηρίζει όσα θα συμβούν κατά την άσκηση της νέας εξουσίας. Ετσι συμβαίνει με τον κ. Τσίπρα και όσα έλεγε κι έδειχνε να πιστεύει μέχρι τις εκλογές, τις οποίες προκάλεσε χρησιμοποιώντας το συνταγματικό «σκοινί» των αστικών κομμάτων για να τους κλέψει τη νόμιμη τετραετή διακυβέρνηση του τόπου. Τον κυνηγούν τώρα οι αντιμνημονιακοί μύθοι. Τι του λένε οι «αριστεροί»; Μην πληρώσεις το Ταμείο! Το έλεγε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα σε όλους τους τόνους: να μην πληρωθεί το Ταμείο, αν προηγουμένως δεν του εξασφάλιζαν χρήματα για τις συντάξεις.

Αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη τους οι «αριστεροί», πρέπει όμως να κατανοήσει οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός και η ομάδα του, είναι η αλληλεξάρτηση μεταξύ διεθνών και εσωτερικών υποχρεώσεων του κράτους. «Δεν είναι συμπεριφορά εταίρων· αυτοί είναι οικονομικοί δολοφόνοι», διαμαρτυρόταν πριν από τέσσερις ημέρες «αριστερός» βουλευτής. Ομως, αν δεν πληρωθεί το Ταμείο και μετά τα ομόλογα της ΕΚΤ, τότε ούτε οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το Δημόσιο. Πώς θα βρεθούν τα χρήματα για τις συντάξεις; Περισσότεροι δανειολήπτες, απ’ όσοι προηγουμένως, θα παραλείψουν μία ακόμη δόση δανείου, οι τράπεζες δεν θα επαναγοράσουν τα κρατικά έντοκα γραμμάτια: πώς θα πληρώσει τις λήξεις ο Οργανισμός Χρέους; Πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μισθών και ΦΠΑ. Το πολύ σε μερικές εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε το Ταμείο, ούτε όμως τις συντάξεις και ακόμη λιγότερο τους μισθούς του Δημοσίου.

Αυτό το αδιέξοδο περιμένουν οι «αριστεροί» της δραχμής. Θα τους προσφέρει τη χώρα στο πιάτο; Οχι, βεβαίως. Γιατί, λοιπόν, να μην ορίσει ο ίδιος την ώρα της σύγκρουσης μαζί τους κλείνοντας την απαραίτητη συμφωνία με τους Ευρωπαίους;
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»