FIFA: Είναι προς όφελός μας οι έρευνες για την διαφθορά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ποδόσφαιρο
Την πρόθεση της FIFA για πλήρη συνεργασία με τις διωκτικές αρχές ανακοίνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου στη Ζυρίχη, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη δύο αντιπροέδρων της ομοσπονδίας και τεσσάρων άλλων κορυφαίων στελεχών σε σχέση με δωροδοκία αναφορικά με την ανάθεση των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου.
«Προσφέρουμε όλες τις πληροφορίες που μας ζητούνται διότι είναι προς το συμφέρον μας να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις και τα ζητήματα που έχουν προκύψει,» τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βάλτερ Ντε Γκρεγκόριο, επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της FIFA. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα ονόματα των συλληφθέντων που έχουν διαρρεύσει.
«Είναι δύσκολη στιγμή για μας,» παραδέχθηκε ο κ. Ντε Γκρεγκόριο, καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες ανοίγει το συνέδριο της FIFA με την εκλογή προέδρου προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Δεν πρόκειται πάντως να αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα, τόνισε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας. «Το ένα δεν έχει να κάνει με το άλλο,» είπε.
«Μπορεί να είναι κακό για την εικόνα μας, αλλά καλό για μας αναφορικά με την εκκαθάριση υποθέσεων,» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ζεπ Μπλάτερ, δεν είναι αναμεμιγμένος. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι ο 79χρονος πρόεδρος παραμένει υπό έρευνα. «Ο κ. Μπλάτερ αντιμετωπίζει αρκετά ήπια την όλη υπόθεση,» είπε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας.
Διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες, μία αμερικανική, από την οποία προέκυψαν οι συλλήψεις, και μία ελβετική. Η αμερικανική αφορά σε σκάνδαλο δωροδοκιών ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σχετικά με διοργανώσεις επί αμερικανικού εδάφους, και οι συλληφθέντες φέρονται να είναι από τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.
Παράλληλα οι αμερικανικές αρχές έχουν εισβάλει και ελέγχουν έγγραφα στα γραφεία της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF) αναφορικά με διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική.
Πέρα από την αμερικανική έρευνα όμως, οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές διευκρίνισαν το μεσημέρι της Τετάρτης ότι διεξάγουν άλλη έρευνα, σχετικά με την ανάθεση των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα. Εδώ η έρευνα επικεντρώνεται σε δέκα άτομα, με τη FIFA ως οργανισμός να θεωρείται το θύμα στην προκείμενη περίπτωση από τη δράση ορισμένων ανθρώπων, ίσως και παραγόντων της.
Το χρονικό της υπόθεσης
Κορυφαίοι παράγοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου συνελήφθησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μετά απο έφοδο της ελβετικής Αστυνομίας σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης, στο οποίο διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο της FIFA, δύο μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Αμέσως μετά τις συλλήψεις, η ελβετική αστυνομία εισέβαλλε στο αρχηγείο της FIFA στη Ζυρίχη και κατάσχεσαν έγγραφα και άλλα στοιχεία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας, Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, που πρώτοι αποκάλυψαν την υπόθεση, η επιχείρηση έγινε μετά απο αίτημα των ΗΠΑ και οι συλληφθέντες θα εκδοθούν αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ευρύτατη διαφθορά στην FIFA τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και συμφωνίες για υποψηφιότητες για Μουντιάλ, όπως επίσης για εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα.
Βασικό θέμα της έρευνας είναι η ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και 2022. Η FIFA τα έχει αναθέσει σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα, ωστόσο ανάμεσα στις υποψηφιότητες ήταν και οι ΗΠΑ. Τελικά οι αμερικανοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια εκ των δύο διοργανώσεων. Οι NYT αναφέρουν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και αμερικανικές εταιρείες, χωρίς ακόμη να έχουν κατονομαστεί.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μεγάλα ονόματα της FIFA όπως ο Τζέφρι Γουέμπ, μεγαλοστέλεχος της FIFA και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην μέλος εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, ο Ευγένιο Φιγερέδο, στέλεχος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης, ο Εντουάρντο Λι, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα, ο Χούλιο Ρότσα, υπάλληλος της FIFA, ο Ράφαελ Εσκίβελ, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας, ο Χοσέ Μαρία Μαρίν, πρώην Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, ο Νικολάς Λεόζ, πρώην πρόεδρος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Λατινικής Αμερικής.

«Σήμερα είναι μια ημέρα λύπης για το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Πρίγκιπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν, υποψήφιος για την Προεδρία της FIFA - και μοναδικός αντίπαλος του νυν Προέδρου, Σεπ Μπλάτερ. «Είναι μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πληροφορίες έρχονται συνέχεια. Συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε κάποιο παραπάνω σχόλιο τη δεδομένη χρονική στιγμή».
Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίζονταν, αφού οι ελβετικές Αρχές βρέθηκαν στα κτίρια της Ομοσπονδίας στη Ζυρίχη και κατέσχεσαν έγγραφα για τις ανάγκες των ερευνών που διεξάγονται.

Εφοδος στο ξενοδοχείο

Την ώρα που οι διοικούντες της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πραγματοποιούν το ετήσιό τους συνέδριο στη Ζυρίχη, ομάδα ελβετών αστυνομικών με πολιτικά εμφανίστηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Baur au Lac, το οποίο έχει θέα στις Άλπεις και πέρασαν «χειροπέδες» σε αρκετά στελέχη της Ομοσπονδίας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι κατηγορίες εκδόθηκαν στο Μπρούκλιν, όπως αναφέρουν οι NYT, επικαλούμενοι αξιωματούχους της τοπικής αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί πήραν τα κλειδιά απο την ρεσεψιόν και ανέβηκαν στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Αστυνομίας που έχουν αναλάβει την υπόθεση, οι κατηγορίες αφορούν ευρύτατη διαφθορά στην FIFA τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μεταξύ των οποίων ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και συμφωνίες για υποψηφιότητες για Μουντιάλ, όπως επίσης για εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα. Οπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές, οι κατηγορίες αφορούν περισσότερους απο δέκα αξιωματούχους και ορισμένοι απο αυτούς δεν βρίσκονται στην Ζυρίχη.

Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις
Οι συλλήψεις αποτελούν ισχυρότατο πλήγμα σε βάρος της FIFA, έναν οργανισμό εκατομμυρίων ευρώ που κυβερνά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο εν τω μέσω φημών και κατηγοριών για εκτεταμένες δωροδοκίες εδώ και δεκαετίες. Στο δημοσίευμα των NYT μάλιστα φιλοξενούνται δηλώσεις στελέχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε αυτές αναφέρεται πως το FBI έχει μείνει άναυδο με τον τρόπο που η διαφθορά «θεσμοθετήθηκε» στην FIFA.
Σύμφωνα με τον Guardian οι συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή είναι έξι. Οι κατηγορούμενοι ενημερώθηκαν πως εις βάρος τους υπάρχει ένταλμα για συμμετοχή σε δωροδοκίες.
Σε δηλώσεις αξιωματούχου της FIFA στο BBC αναφέρεται ότι η Ομοσπονδία εξετάζει το συμβάν και ακόμα δεν είναι έτοιμη να προβεί σε ανακοινώσεις.
Η επιχείρηση αυτή, έρχεται δύο μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Σεπ Μπλάτερ θα παρέμενε για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Για να αποτραπεί αυτό, οι υποψήφιοι αντίπαλοί του αποφάσισαν να συμμαχήσουν και έτσι ο μοναδικός αντίπαλος του κ. Μπλάτερ είναι ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»