Τα κουρασμένα παλικάρια του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Βατόπουλος ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τα κουρασμένα παλικάρια του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Κ​​αι μόνο που δεν είναι πλέον υπουργοί όσοι ήταν, και μόνο που η πρόεδρος της Βουλής ανήκει στο παρελθόν, και μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί, είναι λόγοι για σύντομη παύση ώστε να απολαύσει κανείς το αίσθημα της ανακούφισης. Ωστόσο το διάλειμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι ο προθάλαμος γι’ αυτό που ακολουθεί. Και αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ηθικό σπασμένο και τις σημαίες μεσίστιες, και ας ισχυρίζεται το αντίθετο. Οσοι ψηφοφόροι επηρεάζονται από τη φόρα που μπορεί να έχει ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία γνωρίζουν καλά ότι ο αέρας νίκης όχι μόνο δεν υπάρχει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το συνονθύλευμα των συνιστωσών που οδηγήθηκε στη νίκη του Ιανουαρίου είναι ένα μόρφωμα, πλήρως αποτυχημένο και ευτελισμένο, που έχει ήδη απωθηθεί στο παρελθόν. Τι θα βρει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες για να τους πείσει είναι κάτι που προκαλεί απορία, περισσότερο γιατί όσα ήδη λέει είναι καθαρός βερμπαλισμός. Ο πολιτικός λόγος, όσος υπήρχε τον Ιανουάριο, έχει αφαιρεθεί εκ των πραγμάτων. Αυτός ο κουρασμένος ΣΥΡΙΖΑ, εξαντλημένος και ξοδεμένος μέσα σε ελάχιστο διάστημα, φορτωμένος με το εθνικό «φέσι» που έβαλε στη χώρα και με τη «χαμένη γενιά» στην οποία ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός με αφελή συναισθηματισμό αναφέρθηκε, ζητάει πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Εχει ενδιαφέρον να δούμε τι κατάλαβαν οι Ελληνες όλο αυτό το διάστημα που, αντιθέτως με όσα ισχυρίστηκε ο Νίκος Παππάς, η χώρα δεν έλαμψε στο διεθνές στερέωμα. Ας πούμε, έστω, ότι δεν τους «θαμπώσαμε» με τη διπλωματία μας.

Οσοι ενθουσιάζονται ή έστω εκφράζουν την αναμενόμενη ανακούφιση από το ενδεχόμενο να έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, ας σημειώσουν ότι ακόμη έχουμε δρόμο. Αλλά το σημαντικό είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εν τέλει επικρατήσει, η διαφορά θα είναι μικρή, οι συσχετισμοί διαφορετικοί και οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που αν και πλήρως αντίθετοι στον ΣΥΡΙΖΑ, λένε πως ίσως «εξυπηρετεί» να νικήσει ο Τσίπρας, αλλά με 1-3% διαφορά. Να αναλάβει το κόστος της διακυβέρνησης και να εισπράξει και τη φθορά. Οι επόμενες εκλογές δεν μπορεί να είναι πολύ μακριά. Η Νέα Δημοκρατία, ως ο μεγαλύτερος κομματικός κορμός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει, απρόσμενα, και προκαλεί προσδοκίες.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc