Στο 28% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 25 % η ΝΔ

Στο 28% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 25 % η ΝΔ

Προειδοποιήσεις αλλά και κατανόηση μετά την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την «πρώτη εσωτερική δημοσκόπηση».
«Μόλις στο 28 % το κόμμα Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της Bild, η οποία παρουσιάζει σήμερα την «πρώτη εσωτερική δημοσκόπηση», στη βάση της οποίας «ο παραιτηθείς έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται προφανώς μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της η γερμανική εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει «μόλις 28 %. Στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου είχε λάβει 36 %. Δεύτερη δύναμη σύμφωνα με την δημοσκόπηση η συντηρητική αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία με 25 %. Η μόλις την περασμένη Παρασκευή νεοϊδρυθείσα από ακροαριστερά πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Λαϊκή Ενότητα βρίσκεται ήδη στο 8 %».
Δημοφιλέστερος και με διαφορά ο Τσίπρας
Ο Τσίπρας μπορεί να ελπίζει σε νέα εκλογική νίκη, παρότι δεν τήρησε σχεδόν καμία προεκλογική υπόσχεση
"Ο Τσίπρας μπορεί να ελπίζει σε νέα εκλογική νίκη, παρότι δεν τήρησε σχεδόν καμία προεκλογική υπόσχεση"
«Η Μέρκελ ζητά από την Αθήνα να εκπληρώσει όλες τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδαRheinische Post. «Όσα συμφωνήθηκαν, ισχύουν και μετά τις εκλογές», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την Παρασκευή. Πέραν αυτού, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Αναμένουμε την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων μέχρι το φθινόπωρο’, είπε προς την Rheinische Post ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν. ‘Η βοήθεια από τον ESM και οι μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν αποφασίστηκαν με το ελληνικό κράτος, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ισχύει ό,τι αποφασίστηκε’». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «ο Τσίπρας μπορεί να ελπίζει σε νέα εκλογική νίκη, παρότι δεν τήρησε σχεδόν καμία προεκλογική υπόσχεση. Παρόλα αυτά παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός και μάλιστα με διαφορά». Πάντως, «πολιτικοί των συγκυβερνώντων στο Βερολίνο κομμάτων εκφράζουν την κατανόησή τους για την παραίτησή του», σημειώνει η εφημερίδα, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις στελεχών της CDU και του SPD.
Με το ζήτημα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ασχολείται η εφημερίδα Die Zeit, σημειώνοντας ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας θα παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Το ότι η γερμανική κυβέρνηση το διατυπώνει διαφορετικά, είναι απλώς λεκτική ακροβασία». Παρουσιάζοντας τις θέσεις των θεσμών επί του θέματος αλλά και της γερμανικής κυβέρνησης, η εφημερίδα διαπιστώνει ότι «με τον κατάλληλο συνδυασμό παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερων επιτοκίων μπορεί να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του χρέους, χωρίς να θιγεί το ίδιο το χρέος. Εάν, στην πιο ακραία περίπτωση, τα επιτόκια ήταν μηδενικά και η διάρκεια των δανείων αέναη, τότε οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα υπήρχαν μόνον στα χαρτιά. (…) Ορισμένες φορές πρέπει απλώς να μιλάς συνεχώς για προβλήματα και κάποια στιγμή εξαφανίζονται από μόνα τους».
Ζηλεύει η Μέρκελ την τέχνη Τσίπρα;
(Ο Τσίπρας) μπορεί να κάνει ατιμωρητί ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που προαναγγέλλει. Μήπως ενίοτε η Άγκελα Μέρκελ ζηλεύει αυτή την τέχνη;
"(Ο Τσίπρας) μπορεί να κάνει ατιμωρητί ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που προαναγγέλλει. Μήπως ενίοτε η Άγκελα Μέρκελ ζηλεύει αυτή την τέχνη;"
Για τις πρόωρες εκλογές το σχόλιο της Welt: «Για τους Ευρωπαίους θα πρέπει να είναι πιο σημαντικό να έχουν έναν προβλέψιμο παρά έναν καλοαναθρεμμένο διαπραγματευτικό εταίρο. Το κέρδος θα είναι μεγάλο, εάν οι Έλληνες καταφέρουν να δημιουργήσουν όντως έναν φιλοευρωπαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό. Θα ήταν το εντυπωσιακότερο μαγικό κόλπο του κ. Τσίπρα, ο οποίος μπορεί να κάνει ατιμωρητί ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που προαναγγέλλει. Μήπως ενίοτε η Άγκελα Μέρκελ ζηλεύει αυτή την τέχνη;».
Tagesspiegel επανέρχεται στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης στη γερμανική βουλή για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σκιαγραφώντας ένα σενάριο για το τι θα επακολουθούσε σε περίπτωση που δεν εγκρινόταν η νέα βοήθεια. «Την προηγούμενη εβδομάδα ένας στους πέντε βουλευτές της Xριστιανικής Ένωσης κατέδειξε ότι και στην ευρωπαϊκή πολιτική έχει χαθεί ο προσανατολισμός. Αν φανταζόταν κανείς ότι η ψήφος τους δεν είχε συμβολικό, αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα, τότε δεν θα υπήρχε τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η Γερμανία θα είχε απομονωθεί εντός της ευρωζώνης, η καγκελάριος θα είχε εκτεθεί ολοκληρωτικά, η παραίτησή της θα ήταν αναπόφευκτη, ένα Grexit με απρόβλεπτες συνέπειες (…) πιθανό, ο νότιος βραχίονας του ΝΑΤΟ θα ήταν αποδυναμωμένος ενώ οι πόρτες για την επιρροή της Ρωσίας στην Αθήνα ορθάνοιχτες».
Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc