Καμία ανοχή σε φαινόμενα ξενοφοβίας

Πολιτική

Καμία ανοχή σε φαινόμενα ξενοφοβίας

Το πρωί ο πρόεδρος Γκάουκ επισκέφθηκε κατάλυμα υποδοχής προσφύγων. Ακολούθησε η καγκελάριος στο κατάλυμα του Χαϊντενάου, όπου νεοναζιστές είχαν συμπλακεί με την αστυνομία. Αν και καθυστερημένα καταδίκασε τη δράση τους.
Γι αυτήν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη η καγκελάριος διέθεσε περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο. Μίλησε με τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στο κατάλυμα και έστειλε ένα καθαρό μήνυμα προς όλους εκείνους που με τη στάση τους δίνουν λανθασμένη εικόνα για τη Γερμανία. «Η Γερμανία προσφέρει βοήθεια, όπου χρειάζεται (…) δεν μπορούμε να εργαζόμαστε σαν να βρισκόμασταν υπό κανονικές συνθήκες. Θα τα καταφέρουμε μόνο όταν προχωρήσουμε μαζί σε νέους δρόμους».
Νομοθετική πρωτοβουλία
Η Μέρκελ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους
Η Μέρκελ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους
600 πρόσφυγες ζουν στο κατάλυμα υποδοχής στο Χαϊντενάου, ένα παλαιό κτήριο που στέγαζε κάποτα κατάστημα με υλικά οικοδομής. Η Μέρκελ καταδίκασε τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά έκτροπα που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία ως αποκρουστικά και ντροπιαστικά. «Δεν υπάρχει καμιά ανοχή γι αυτούς που θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπρέπεια συνανθρώπων τους και δεν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν, όπου ανθρώπινα και νομικά χρειάζεται», τόνισε η καγκελάριος. Εξήγγειλε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία εντός του Σεπτεμβρίου για την καλύτερη βοήθεια των προσφύγων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φτάνοντας στο κατάλυμα η καγκελάριος έγινε δεκτή με σφυρίγματα, γιουχαΐσματα και εκδηλώσεις αποδοκιμασίας από συγκεντρωμένους κατοίκους της πόλης προφανώς ακροδεξιούς, που φώναζαν «προδότες του λαού» και «εμείς είμαστε ο συρφετός», κάνοντας αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αποκάλεσε έτσι τους ακροδεξιούς και τους ρατσιστές, όταν επισκέφθηκε το κατάλυμα. Πολλά αυτοκίνητα την ώρα της άφιξης της καγκελαρίου κόρναραν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
‘Όχι στη «σκοτεινή Γερμανία»
Καθυστερημένη επίσκεψη σε προσφυγικό κατάλυμα;
Καθυστερημένη επίσκεψη σε προσφυγικό κατάλυμα;
Νωρίτερα ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, επισκέφθηκε αντίστοιχο προσφυγικό κατάλυμα στο Βερολίνο, εξήρε τη συμβολή όλων των εργαζομένων ως φωτεινό παράδειγμα και βρήκε ξεκάθαρη γλώσσα για να καταδικάσει τη «σκοτεινή Γερμανία», όπως είπε και να στιγματίσει έτσι τις ρατσιστικές και νεοναζιστικές εκδηλώσεις κατά των προσφύγων, τους εμπρησμούς, τις επιθέσεις με κορύφωμα τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Heidenau της Σαξονίας. «Θα πούμε σε αυτούς τους θερμοκέφαλους ότι δεν μας αντιπροσωπεύουν», τόνισε ο Γκάουκ.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που υπολογίζονται μέχρι και 800.000 χιλιάδες μέχρι τέλος του χρόνου ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία (ΒR) ότι η Γερμανία διαθέτει τις δυνατότητες για να τους υποδεχθεί και να τους φιλοξενήσει, εφόσον «συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι πρόκειται για ένα κοινό ανθρωπιστικό καθήκον», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Για την οικονομική πτυχή μίλησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει πόρους για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος, μάλιστα πολιτικοί από το κόμμα των Πρασίνων του πρότειναν να διαθέσει κονδύλια από τα πλεονάσματα που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο.
Οι εμπρησμοί συνεχίζονται
Deutschland Gauck besucht Flüchtlingsunterkunft in Berlin Wilmersdorf
Στο μεταξύ, άλλες δύο επιθέσεις εναντίον προσφυγικών καταλυμάτων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γερμανία. Στη Λειψία άγνωστοι πραγματοποίησαν εμπρηστική επίθεση σε πολυκατοικία που επρόκειτο να στεγάσει αυτή την εβδομάδα περί τους 50 αιτούντες άσυλο. Αυτόπτης μάρτυρας που αντελήφθη το συμβάν ενημέρωσε την πυροσβεστική με αποτέλεσμα να αποτραπεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στη μικρή πόλη Πάρχιμ στη βόρεια Γερμανία, όπου δυο άνδρες εισήλθαν σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, με τον έναν να κρατά μαχαίρι 20 εκατοστών. Οι πρόσφυγες τους αντιλήφθηκαν και ενημέρωσαν αμέσως τους φύλακες. Κατά τη σύλληψή τους λίγο αργότερα από την αστυνομία οι δύο άνδρες που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, εξέφρασαν ξενοφοβικά σχόλια.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (SPIEGEL ONLINE, dpa, reuters, epd)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc