Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο
Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο
Σήμερα ξεκινάει η δεύτερη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη με επίκεντρο το προσφυγικό. Στις εργασίες συμμετέχει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Στην πρώτη διάσκεψη στόχος ήταν η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και η επιτάχυνση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Τώρα όμως ο βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έθεσε το θέμα ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Η αιτία για την έξοδο πολλών ανθρώπων από αυτές τις χώρες είναι η απελπιστική κατάσταση στα περισσότερα κράτη των δυτικών Βαλκανίων. Οι δείκτες της ανεργίας βρίσκονται στο 15-20%. Επίσης, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές όπως συστήματα ηλεκτροδότησης, μέσα μεταφοράς και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Σε όλους τους τομείς η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν συνδράμει οικονομικά για την περιοχή και την Τουρκία με 11,7 δις ευρώ.
Οικονομική βοήθεια ενάντια στη ρωσική επιρροή
Η Αυστρία και η Γερμανία θέλουν να προωθήσουν το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου υπάρχουν πρωτοβουλίες από τη «Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας» (GΙZ). Στο πλαίσιο των πρότζεκτ της εταιρείας νέοι από τη Σερβία και τη Βοσνία εκπαιδεύονται επαγγελματικά στη Γερμανία. Στη Σερβία μάλιστα το 2014 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δυαδικής εκπαίδευσης, μέσω του οποίου αναζητείται ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μπορεί να απορροφηθεί σε θέσεις εργασίας στη Γερμανία.
Εργασίες βελτίωσης συστημάτων υδροδότησης στην πόλη Σκόντρα της Αλβανίας με χρηματοδότηση από την ΚfW
Μεγάλη δυναμική αναπτύσσεται και στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση των επιχειρήσεων στα δυτικά Βαλκάνια ώστε να συγκλίνουν με το επίπεδο των χωρών της Ε.Ε. και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, όπως στην Αλβανία και τη Βοσνία. Εδώ συμβάλλουν αποφασιστικά και επενδυτικές τράπεζες όπως η KfW που ενισχύουν επενδυτικά σχέδια στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας. Σε αυτά ανήκουν ένας σταθμός φυσικού αερίου στην Κροατία και ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Σερβία με τη Βουλγαρία. Εδώ βέβαια υποκρύπτεται η προσπάθεια τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων να ανεξαρτητοποιηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς και ισχυρή επιρροή στην περιοχή.
Ανησυχία για την ασφάλεια
Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι μόνο μία περιοχή εισόδου πολλών προσφύγων αλλά και πολλών ανθρώπων που έρχονται από την Τουρκία. Η ανησυχία οφείλεται στο ότι ανάμεσά τους παρεισφρύουν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (IS) που μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω αστάθεια. Μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που έχουν ισχυρό μουσουλμανικό στοιχείο στους πληθυσμούς τους, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να μην αυξηθεί ο αριθμός των ακραιφνών ισλαμιστών που θα αυξήσει τον κίνδυνο συγκρούσεων στην περιοχή.
Το θέμα των προσφύγων θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αποφασίσουν ποια πολιτική θα ακολουθήσουν. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Σταινμάιερ στη συνάντηση πρέσβεων, στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών συζητήσεων της Συνόδου στο Βερολίνο τη Δευτέρα: «Όποιος πληροί τα κριτήρια ενός υπό ένταξη κράτους-μέλους, θα πρέπει να είναι όχι ένα κράτος που εκδιώκει αλλά μία ασφαλής χώρα προέλευσης».
Διογένης Δημητρακόπουλος (DPA, RTRD , AFP)
Comments