Τώρα χρειάζεται καλός διαχειριστής ΠΟΛΙΤΙΚΗ 18:26

Μπάμπης Παπαδημητρίου ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τώρα χρειάζεται καλός διαχειριστής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Οποιος κι αν κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα διπλό πρόβλημα εμπιστοσύνης. Αποταμιευτές, φορολογούμενοι κι επενδυτές δεν είναι καθόλου έτοιμοι να δεχτούν ότι μετά κι από αυτή την εκλογική αναμέτρηση το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι αρκετά ώριμο και διαθέτει τα στελέχη που θα αντιμετωπίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα οικονομίας και κοινωνίας.
Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περιγράφουν το ελληνικό ζήτημα με τα πιο μελανά χρώματα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ομάδα ικανών και στιβαρών διαχειριστών.
Είναι αλήθεια ότι το κρίσιμο ζήτημα της νέας κυβέρνησης δεν είναι κάποια δύσκολη και ακανθώδης «διαπραγμάτευση». Συμφωνία υπάρχει. Πρόγραμμα υπάρχει. Χρήματα υπάρχουν. Το μόνο που μένει είναι να επιτύχει και η διαχείριση όλων αυτών.
Αν οι υποψήφιοι βουλευτές διαθέσουν τον χρόνο που απαιτείται για να μορφώσουν εγκύκλια γνώση του Μνημονίου Συνεννόησης, που παρατίθεται ως παράγραφος Γ΄ στη «Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», όπως εκτίθεται στις σελίδες 1.014-1.033 του ΦΕΚ που τύπωσε τον Νόμο 4336, δεν θα χάσουν τον χρόνο τους.
Πρόκειται για το μόνο πραγματικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης για τον κυβερνητικό σχηματισμό που θα προκύψει από τις κάλπες. Το είχε επισημάνει με φιλαλήθη ειλικρίνεια ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, πριν από πολλούς μήνες.
Οι προβλέψεις του Τρίτου Μνημονίου περιλαμβάνουν κυρίως τις αλλαγές που είχαν δρομολογήσει το Πρώτο και, κυρίως, το Δεύτερο Μνημόνιο αλλά δεν ολοκληρώθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με μια σπουδαία διαφορά. Η περιγραφή είναι επαρκώς συγκεκριμένη αλλά, ταυτοχρόνως, αρκούντως ανοικτή σε πρωτοβουλίες που θα πάρουν όσοι θα φροντίσουν για τη διαχείριση των μεταρρυθμίσεων.
Από την άποψη αυτή, οι πολιτικοί θα έχουν οριοθετημένο μεν πεδίο δράσης, αλλά και ευρείες δυνατότητες πολιτικής διαχείρισης. Για τον λόγο αυτόν, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ελπίζουν ότι ο σοφός ψηφοφόρος θα φροντίσει να εκδώσει μια ισορροπημένη ετυμηγορία, ώστε να υποχρεώσει τους πολιτικούς σε συναινετικές πρωτοβουλίες.
Επειδή όμως αυτό μοιάζει πολύ αισιόδοξο, εκείνο που αποκτά προτεραιότητα είναι η επιλογή μιας ομάδας 15-25 στελεχών, που θα τρέξουν τις βασικές λειτουργίες με κριτήρια τεχνοκρατικής επάρκειας και ελεγχόμενης αποτελεσματικότητας, όχι όμως κομματικής υποταγής και πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Το παράδειγμα της Γραμματείας Εσόδων, που αποκτά μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αλλά και της Στατιστικής, που προστατεύεται από τις μικροκομματικές επιθέσεις, η επιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα στις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις δικτύων (ενέργεια, μεταφορές, ύδρευση), όπως η επιμονή για την αναβάθμιση της απόδοσης Δικαιοσύνης ή η αποπολιτικοποίηση της Διοίκησης, αποτελούν ισάριθμες ευκαιρίες συγκρότησης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, σε συνάρτηση με πολύ σπουδαίες μεταρρυθμίσεις. Κεντρικό παράδειγμα η κρίσιμη στελέχωση για το Νέο Ανεξάρτητο Ταμείο, ένα υπερ-Ταμείο, επί του οποίου στηρίζεται μεγάλο μέρος επιτυχίας του Προγράμματος.
Η ανησυχία πηγάζει κυρίως από την έλλειψη αντάξιων με τους στόχους του προγράμματος στελεχών στα επιτελεία των δύο κομμάτων. Από την άποψη αυτή, η συνεργασία των δύο κομμάτων και η συμμετοχή του «Ποταμιού» στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα διευκολύνει την είσοδο άξιων στελεχών αλλά, κυρίως, μπορεί να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ανεπηρέαστης εργασίας για όσους δεχτούν να υπηρετήσουν το κράτος στις σημερινές συνθήκες.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc