Αλλαγή προσέγγισης στο μεταναστευτικό

Αλλαγή προσέγγισης στο μεταναστευτικό

Η όξυνση του ζητήματος των προσφύγων και η διαχείρισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στο επίκεντρο του σχολιασμού. Ο γερμανόφωνος Τύπος στρέφει την προσοχή του και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Την κρισιμότητα των ζητημάτων που προκύπτουν από το διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος. Αφορμή αποτελούν και οι χθεσινές διμερείς συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ολάντ στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαχείριση των προβλημάτων που δημιουργεί η εισροή μεταναστών, ζητώντας μεταξύ άλλων ταχεία δημιουργία κέντρων καταγραφής μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα, τα οποία θα λειτουργούν με ευρωπαϊκή συνδρομή και εποπτεία.
Η Berliner Zeitung ασκεί κριτική στον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σχολιάζει, «η στρατηγική της Ευρώπης στην πολιτική για τους πρόσφυγες χρειάζεται όχι μόνο νέα πνοή αλλά΄και μία καινούργια προοπτική. Για όσο διάστημα δεν έρχεται τίποτα άλλο στον νου των Ευρωπαίων πολιτικών πέρα από το να κρατήσουν μακριά τους πρόσφυγες με επιπλέον ελέγχους, νέους φράχτες και νέα σύνορα -χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουν την Ευρώπη που προφασίζονται ότι προστατεύουν-, για όσο καιρό αντιλαμβάνονται τους πρόσφυγες αποκλειστικά ως επιβάρυνση των κοινωνικών ταμείων και όχι ως επείγον ζήτημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ‘νέα πνοή' δεν θα είναι τίποτα άλλο πέρα από συνώνυμο των παραλείψεων στη χορήγηση βοήθειας».
Δραματικές συνθήκες με τους πρόσφυγες στην Κω
Με μελανά χρώματα περιγράφει τις συνθήκες στην Κω ανταπόκριση της εφημερίδας Die Welt
Με μελανά χρώματα περιγράφει τις συνθήκες στην Κω ανταπόκριση της εφημερίδας Die Welt
Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, απαιτείται αλλαγή προσέγγισης στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Όπως επισημαίνει, «είναι καιρός να μην γίνεται συζήτηση μόνο για τα προβλήματα της φιλοξενίας, τις ποσοστώσεις και τις διαδικασίες αναγνώρισης των προσφύγων». Η εφημερίδα του Μονάχου θεωρεί ότι αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί να καταστεί «μαγνήτης προσφύγων» για πολλές περιοχές του κόσμου, θα πρέπει να επικεντρώσει τις δράσεις της προς τα έξω, στα επίκεντρα της μετανάστευσης. Όπως υπογραμμίζει, «οι Σύροι που συρρέουν αυτό το διάστημα στην Ευρώπη προέρχονται κυρίως από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία. Ποιος όμως πρόσφερε πραγματικά βοήθεια στην Άγκυρα; Ποιος εξέτασε το ενδεχόμενο επέμβασης στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, στην ανάγκη ακόμη και χωρίς ψήφισμα του ΟΗΕ;», διερωτάται μεταξύ άλλων η SZ.
Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Die Welt φιλοξενεί ανταπόκριση από το νησί της Κω, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν οι διαρκείς αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «ο δήμος της Κω δεν έχει τοποθετήσει τουαλέτες ούτε μεριμνά για τρόφιμα και ποτά (σ.σ. για τους πρόσφυγες). Το ταξίδι τους μπορούν να συνεχίσουν μόνο όσοι έχουν καταγραφεί, ωστόσο αυτό διαρκεί συχνά ημέρες ή και εβδομάδες. Η Κως έγινε έτσι σύμβολο της αποτυχημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες».
«Η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει στο μονοπάτι της σταθερότητας»
O Αλ. Τσίπρας διεκδικεί την αυτοδυναμία εκπέμποντας όμως διαφορετικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους, σχολιάζει η Der Standard
O Αλ. Τσίπρας διεκδικεί την αυτοδυναμία εκπέμποντας όμως διαφορετικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους, σχολιάζει η Der Standard
Από τον γερμανόφωνο Τύπο δεν απουσιάζουν όμως και δημοσιεύματα για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα οποία εστιάζουν κυρίως στις επικείμενες πρόωρες εκλογές. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις χαρακτηρίζει τις εκλογές «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Tagesspiegelτου Βερολίνου ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «μία συμφωνία με το ελληνικό κράτος -ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Αυτή η συμφωνία είναι η βάση για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Το κλειδί βρίσκεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί από τις ελληνικές αρχές –και μάλιστα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός της συμφωνίας, του ‘Μνημονίου Κατανόησης'». Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις εξαίρει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εξομάλυνση και την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντάς τον επαγγελματία και «σίγουρα πιο συνεργάσιμο» από τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προβαίνει στην εκτίμηση ότι με το νέο δανειακό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM «η Αθήνα μπορεί τώρα να επιστρέψει στο μονοπάτι της σταθερότητας».
Την παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με σκοπό την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «ο Τσίπρας απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ήδη στα μέσα Ιουλίου. Το να συνεχίσει να πορεύεται με ένα κυβερνητικό κόμμα που έχει αποσύρει τη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό του, ήταν αδύνατο. Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση δεν ήταν διαθέσιμη για σχηματισμό νέου συνασπισμού. Ο Τσίπρας και οι έμπιστοί του δεν το επιθυμούσαν επίσης. Τώρα θέτουν χωρίς δισταγμό ως προεκλογικό στόχο την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτήν την είχε σχεδόν επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο. Όμως, το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους έχει αντιστραφεί: Αντί για ‘κάτω η λιτότητα' θα είναι τώρα ‘αντέξτε με τον Αλέξη'. Η κάτι παρόμοιο», σχολιάζει σκωπτικά η αυστριακή εφημερίδα.
Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»