Η θρησκευτική διάσταση στο ζήτημα του χρέους

Η θρησκευτική διάσταση στο ζήτημα του χρέους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ο ΔΗΚΤΗΣ
Ενας «θρησκευτικός πόλεμος» εξελίσσεται πάνω στο ζήτημα του χρέους ανάμεσα στον άκαμπτο ευρωπαϊκό Βορρά και τον πιο διαλλακτικό Νότο, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέδριο που έγινε στο Μόναχο. Σε αυτό το πολιτικό σχίσμα βρίσκονται από τη μια πλευρά οι άκαμπτοι «καλβινιστές», που δεν επιδέχονται κανέναν συμβιβασμό ή μετάνοια πάνω στο ζήτημα του χρέους, είπε ο κ. Μακρόν. «Ορισμένοι άνθρωποι, ορισμένα κράτη-μέλη αποτυγχάνουν. Δεν σεβάστηκαν τις δεσμεύσεις τους. Πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους», εξηγεί ο κ. Μακρόν. Στο αντίθετο στρατόπεδο, βρίσκονται οι Καθολικοί. «Η Γαλλία ανήκει σε αυτήν την πλευρά», με μια πιο θετική στάση απέναντι στους ανήθικους, προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός. «Αποτύχαμε αλλά πηγαίνουμε στην εκκλησία, εξηγούμε την κατάσταση και μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
Χρειάστηκαν επτά μήνες ακριβώς για να αποφασίσει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου. Από τις 27 Ιανουαρίου, οπότε είχε ορκισθεί υπουργός, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε πολλάκις σε τηλεοπτικές εκπομπές, ποτέ όμως στην αίθουσα του 3ου ορόφου της οδού Νίκης, όπου συνήθως οι υπουργοί παραχωρούν τις συνεντεύξεις Τύπου. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, η πρόσκληση που έφτασε χθες ηλεκτρονικά ότι ο κ. Σταθάκης θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσει τον απολογισμό του επταμήνου, προκάλεσε τουλάχιστον έκπληξη.
Σύμβουλος χωρίς έργο
Μπορεί ο διαγωνισμός για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή από το 2008, χωρίς πιθανότητα να επαναδημοπρατηθεί άμεσα, ωστόσο το υπουργείο Υποδομών φροντίζει ώστε να μην «ξεμείνει» από οικονομοτεχνικό σύμβουλο. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σπίρτζη εγκρίθηκε χθες η έκτη παράταση της σύμβασης του συμβούλου (εταιρεία ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι Υποστήριξης και Διαχείρισης Εργων Υποδομής), έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015. Από το 2009, που υπέγραψε τη σύμβαση, έως σήμερα ο σύμβουλος έχει λάβει 89.650 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που είχε αποφασιστεί να διατεθεί για τον σκοπό αυτό είναι 154.700 ευρώ.
Η Κτηματολόγιο Α.Ε. απέκτησε διοίκηση
Επειτα από πολύμηνη ακυβερνησία και μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, η Κτηματολόγιο Α.Ε. αποκτά πλέον διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο καθηγητής ΕΜΠ Βύρων Νάκος. Διευθύνουσα σύμβουλος ορίζεται η Χριστίνα Κλωνάρη, η οποία διαθέτει μακρά θητεία στην εταιρεία ως διευθύντρια έργων. Εκτελεστική αντιπρόεδρος Κτηματογράφησης αναλαμβάνει η Μαρία Καλατζοπούλου, πολεοδόμος-χωροτάκτης και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Επίσης εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χαρτογραφίας αναλαμβάνει ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ Βασίλειος Βεσκούκης.
Το ΓΛΚ ασχολείται τώρα και με εισηγμένες εταιρείες
Νέα ήθη εισάγει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εταιρική διακυβέρνηση σε επιχειρήσεις που είναι μέτοχος το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό προκύπτει από τη γνωμάτευση που έκανε σχετικά με την απαιτούμενη δαπάνη της ΔΕΗ για την πρόσληψη τριών διευθυντικών στελεχών με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Η δαπάνη δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό απεφάνθη το Γενικό Λογιστήριο, αφού η ΔΕΗ δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης. Δύναται όμως να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, διότι ο εν λόγω φορέας (ΔΕΗ) αποδίδει μέρισμα στον κρατικό προϋπολογισμό. «Κατόπιν αυτών, παρακαλείσθε για τις δικές σας ενέργειες» (!) καταλήγει. Τι ακριβώς προτείνει στη Διοίκηση της ΔΕΗ το γραφείο του κ. Μάρδα (φωτ.); Να αφήσει ακέφαλες τις Διευθύνσεις Επικοινωνίας και Επενδυτικών Σχέσεων; Και από πού προκύπτει αρμοδιότητα του ΓΛΚ επί λειτουργικών δαπανών εισηγμένων εταιρειών;
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»