Τραγωδία με πρόσφυγες στην Αυστρία

Τραγωδία με πρόσφυγες στην Αυστρία

Πάρα πολλοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε φορτηγό ψυγείο στην Αυστρία. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει και τους 50. Παράλληλα στη Βιέννη ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια με θέμα το προσφυγικό.
Μια νέα τραγωδία με πρόσφυγες έρχεται σήμερα στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά στην Αυστρία. Οι αρχές ανακάλυψαν τις σορούς πολλών προσφύγων μέσα σε φορτηγό ψυγείο, σύμφωνα με δηλώσεις του Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ, διευθυντή της αστυνομίας στο Μπουργκενλάντεν. Οι διακινητές έχουν εντωμεταξύ εξαφανιστεί και οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα του αυστριακού τύπου σύμφωνα με τα οποία, οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Άγνωστο παραμένει επίσης το πότε. Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ δήλωσε πως «αυτή η τραγωδία μας αφορά όλους» και συμπλήρωσε πως αυτό το δράμα θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπραντστέτερ ο οποίος είπε πως το οργανωμένο έγκλημα της διακίνησης ανθρώπων θα πρέπει να καταπολεμηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στη Βιέννη.
Η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να φροντίσει για την ειρήνη σε χώρες που επικρατεί πόλεμος δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Γερμανία και Αυστρία υπόσχονται βοήθεια στα δυτικά Βαλκάνια
Συνέντευξη τύπου της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια
Συνέντευξη τύπου της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια
Παράλληλα, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στη διάρκεια της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα το προσφυγικό, δήλωσε πως απαιτείται μια κοινή στάση της ΕΕ στην αντιμετώπιση του θέματος των προσφύγων.
Η Αυστρία και η Γερμανία δέχονται μεγάλων αριθμό προσφύγων. Το 45% των προσφύγων που καταθέτουν αίτηση ασύλου στη Γερμανία προέρχονται από χώρες των δυτικών Βαλκανίων, από τη FYROM, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο. Προς το παρόν μόνο τρεις χώρες, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Σερβία και η FYROM θεωρούνται ασφαλείς χώρες προέλευσης και οι αιτήσεις ασύλου αυτών των πολιτών δεν γίνονται δεκτές στη Γερμανία.
Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου επιθυμούν οι χώρες τους να θεωρηθούν ασφαλείς διότι διαφορετικά φοβούνται την όλο και μεγαλύτερη εγκατάλειψη της χώρας από νέους ανθρώπους καλά καταρτισμένους.
Αυστρία και Γερμανία υποσχέθηκαν πάντως στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων βοήθεια για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων στον τομέα της οικονομίας, των συγκοινωνιών και της ενέργειας.
Μαρία Ρηγούτσου / tagesschau.de, dpa, epd

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»