Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήξερε τι ήθελε TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήξερε τι ήθελε

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη γερμανική Βουλή για το τρίτο πακέτο διάσωσης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τον Μάρτιο πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στον Ελληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όταν πλέον είδε, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, ότι η ελληνική πλευρά δεν ήξερε τι ήθελε. Σε ένα ντοκιμαντέρ που γυριζόταν επί ένα εξάμηνο από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης και τον δημοσιογράφο Στ. Λάμπι με τίτλο «Σόιμπλε, εξουσία και αδυναμία» (http://www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/dokus/schaeuble-macht-und-ohnmacht-100.html), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών περιγράφει πως, από τη στιγμή της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική αλλά πορευόταν επιδιώκοντας να σχηματίσει μια σαφή εικόνα τού τι ήθελε η νέα κυβέρνηση της Αθήνας.
Μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Βαρουφάκη ο κ. Σόιμπλε είπε ότι συνειδητοποίησε πως «η Ευρώπη δεν είχε άλλη επιλογή από το να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έτσι ώστε να υλοποιήσει η Αθήνα τις κάπως περίεργες απόψεις της για τον κόσμο». Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει στο φιλμ και ο Γ. Βαρουφάκης λέγοντας ότι «εμείς είχαμε ένα πρόβλημα και αυτοί είχαν ένα πρόβλημα». Ο Σόιμπλε θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα επιχείρησε να τον εκβιάσει, πράγμα που δεν είχε αποτέλεσμα καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς δημοσιονομικούς στόχους.
Αυτούς, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, τους ζητούσαν οι μικρότερες χώρες (Φινλανδία, Σλοβακία και βαλτικές χώρες), απορρίπτοντας τις αποκλειστικά διαρθρωτικές αλλαγές που κατ’ αρχήν είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Βαρουφάκης, με τον οποίο οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ βρίσκονταν σε επαφή στη διάρκεια του 6μήνου, υπενθύμισε κάποια στιγμή στον Σόιμπλε ότι ο τελευταίος δεν είχε λάβει εντολή από τη Μέρκελ για να συζητήσει περί Grexit… O ίδιος ο Σόιμπλε δεν αρνείται ότι έγινε αυτή η συζήτηση, επιτιμά όμως τον Ελληνα συνομιλητή του, καθώς θεωρεί ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονταν με την αμοιβαία κατανόηση ότι θα έμεναν μεταξύ των δύο ανδρών.
Μακριά από συζητήσεις
Μετά τη Ρίγα, ο Βαρουφάκης έμεινε μακριά από συζητήσεις με τον Σόιμπλε, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να ενταθούν μετά τη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ, Ντράγκι και Λαγκάρντ στην καγκελαρία την 1η Ιουνίου. Ο κ. Σόιμπλε δεν επιχειρεί να κρύψει ότι είχε διαφορετική γνώμη από την καγκελάριο, ούτε όμως το επιβεβαιώνει, λέγοντας ότι όταν ένας υπουργός έχει διαφορετική γνώμη, η νομιμοφροσύνη του έχει το όριο εκείνο που καθορίζει η πίστη του πως επιλέγει το σωστό.
Ο Σόιμπλε στο φιλμ ξαναλέει ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχε επιχειρήσει να τον εκβιάσει να σωπάσει για τη σχέση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος με έναν έμπορο όπλων. Ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι, πίσω από τους ανώνυμους χρηματοδότες που είχε επικαλεσθεί παλαιότερα, βρισκόταν ο γνωστός βιομήχανος Φλικ που χρηματοδοτούσε όλα τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας το 1980 και τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο ίδιος όμως, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, είχε «κληρονομήσει» το σύστημα αυτό πολιτικών πληρωμών και έπρεπε «να λερώσει τα χέρια του» μη αποκαλύπτοντας την αλήθεια, «επειδή έτσι γινόταν την εποχή εκείνη». Η κόρη του λέει στο ντοκιμαντέρ –όπου εμφανίζεται, όπως και η κ. Σόιμπλε– ότι στην οικογένεια η απόπειρα δολοφονίας του από έναν ψυχοπαθή το 1990, που του στοίχισε τη σωματική του ακεραιότητα, βάραινε εξίσου με τα «μαύρα ταμεία».
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»