Η Γερμανία αποχαιρετά τον Χέλμουτ Σμιτ

Πολιτική

Η Γερμανία αποχαιρετά τον Χέλμουτ Σμιτ

Με αφορμή τη σημερινή κηδεία του εκλιπόντος πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ και την τελετή που έγινε στη μνήμη του στο Ανόβερο, η SZ δημοσιεύει μια ανέκδοτη συνέντευξή του από το 2012. Τι είχε πει για την Ελλάδα.
Η ευφυΐα, η ευστροφία και η οξυδέρκεια είναι μόνον μερικές από τις ιδιότητες που χαρακτήριζαν τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1974 μέχρι το 1982 και ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Νοεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, διακρινόταν, μεταξύ άλλων, και για την διορατικότητά του.
Εντυπωσιακή ήταν και η μνήμη του. Ειδικά για έναν άνθρωπο 93 ετών, όσα χρόνια δηλαδή μετρούσε όταν παραχωρούσε τον Ιούνιο του 2012 συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη δημοσιογράφο Φραντσίσκα Άουγκσταϊν. «Η καλή μνήμη του τότε 93χρονου πολιτικού σου έκοβε την ανάσα. Εντυπωσιακές και οι ακριβείς εκτιμήσεις του αλλά και ο συχνά αυστηρός του τόνος (…), γράφει η τελευταία, παρουσιάζοντας σήμερα Δευτέρα τη συνέντευξη μέσα από τις σελίδες της SZ.
Για το ρόλο Γερμανίας, Ρωσίας και Γερμανίας
Περισσότεροι από 1.800 οι προσκεκλημένοι στην τελετή που έγινε τη Δευτέρα στη μνήμη του Χέλμουτ Σμιτ, ανάμεσά τους η καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο πρόεδρος Γ. Γκάουκ και ο πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ
Περισσότεροι από 1.800 οι προσκεκλημένοι στην τελετή που έγινε τη Δευτέρα στη μνήμη του Χέλμουτ Σμιτ, ανάμεσά τους η καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο πρόεδρος Γ. Γκάουκ και ο πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ
Για τις ΗΠΑ είχε προβλέψει ότι θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη διεθνή πολιτική σκηνή. Γύρω στο 2050, σύμφωνα με τον ίδιο, το αμερικανικό έθνος θα αποτελείται ως επί το πλείστον από Αφροαμερικανούς και Λατινοαμερικανούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για ζητήματα ισότητας ευκαιριών παρά για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τις δε κυβερνήσεις Κίνας και Ρωσίας δεν τις αντιλαμβανόταν ως κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Όπως έλεγε, οι ΗΠΑ διαθέτουν έντεκα αεροπλανοφόρα με πυρηνικές κεφαλές, «οι Κινέζοι», αντίθετα, «έχουν μέχρι στιγμής μόλις ένα ανακατασκευασμένο παλιό αεροπλανοφόρο για πειραματικούς σκοπούς». Το συμπέρασμα του Σμιτ: «Ο κίνδυνος πηγάζει περισσότερο από τις ΗΠΑ παρά από την Κίνα».
Κατηγορηματικός και χλευαστικός όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο για να δοθεί στη Γερμανία θέση μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Χαζομάρες», σχολίασε τότε ο Χέλμουτ Σμιτ. Εξαιτίας των ναζιστικών εγκλημάτων η Γερμανία δεν επιτρέπεται να γίνει πυρηνική δύναμη, όπως είπε. Εάν, παρόλα αυτά, επιμείνει στο να της δοθεί το status του μονίμου μέλους, τότε, σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο, θα μπορούσαν να ζητήσουν δικαίως το ίδιο και άλλες χώρες.
Για την Ελλάδα και το ρόλο των Α. Μέρκελ και ΕΚΤ
Υπήρξε από τα μεγαλύτερα πρότυπα των Γερμανών
Υπήρξε από τα μεγαλύτερα πρότυπα των Γερμανών
Σχολιάζοντας το ότι η Α. Μέρκελ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι ακολουθεί στο ελληνικό ζήτημα την «πολιτική της σαλαμοποίησης» και πως η Ελλάδα θα ήταν σήμερα σε καλύτερη θέση εάν της είχαν δοθεί στην αρχή της κρίσης 17 δις ευρώ, ο Χέλμουτ Σμιτ είχε απαντήσει το 2012 ως εξής: «Από την δική της οπτική γωνία (σσ. της Α. Μέρκελ) δεν επρόκειτο για τακτική σαλαμοποίησης. Εξαρχής υποτίμησε τελείως το πρόβλημα. Ήταν καλοπροαίρετη. Εντούτοις ό,τι έγινε, ήταν πολύ λίγο και ερχόταν πάντα πολύ αργά. Γι΄ αυτό το λόγο έπρεπε να γίνονται συνεχώς βελτιώσεις. Εάν ισχύει αυτό με τα 17 δις; Δεν το γνωρίζω. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει προηγούμενο», είχε πει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πριν από τρία χρόνια, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ιταλίας τη δεκαετία του 1970.
«Στα μέσα της δεκαετίας του 1979, η Ιταλία είχε περιέλθει σε κρίση. Τους δανείσαμε δυο δις μάρκα, επρόκειτο για τεράστιο ποσό τότε. Για να αποφύγω τότε τη σχετική νομοθεσία, είχα καταφέρει να πείσω την Bundesbank να δώσει δάνειο στην Banca d´Italia. Βέβαια έτσι όπως είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες πάντα, ήθελαν και ένα ενέχυρο. Οι Ιταλοί έβαλαν ενέχυρο χρυσό. Αργότερα ξεπλήρωσαν το δάνειο και κράτησαν το χρυσό τους. Το προηγούμενο αυτό είναι ενδιαφέρον. Πρόκειται για προηγούμενο γερμανικής διάθεσης για παροχή βοήθειας σε έναν ασθενή εταίρο, έναν τότε ελαφρώς ασθενή εταίρο. Συνιστά επίσης προηγούμενο γι΄ αυτό που σήμερα αποκαλούμε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. Μέχρι στιγμής ούτε η Bundesbank, ούτε ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έχουν εμβάσει το παραμικρό σεντ στην Ελλάδα. Αυτός που ενήργησε ήταν η ΕΚΤ, ενάντια στις ενστάσεις των γερμανών κεντρικών τραπεζιτών. Δόξα τω Θεώ όμως δεν έχουμε την πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΚΤ».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc