«Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις επιθέσεις»

Πολιτική

«Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις επιθέσεις»

Toυλάχιστον 128 άνθρωποι και πάνω από 200 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των πρωτοφανών τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ισλ. Κράτος είναι πίσω από τις επιθέσεις, δήλωσε ο Φρ. Ολάντ. Ήδη το IS ανέλαβε την ευθύνη.
Η Γαλλία βρίσκεται από χθες βράδυ σε κατάσταση σοκ. Άγνωστοι μέχρι στιγμής τρομοκράτες οργάνωσαν γύρω στις 10 τοπική ώρα συντονισμένα χτυπήματα σε τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας: τρεις εκρήξεις έξω από το Stade de France, όπου διεξαγόταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Γερμανίας -Γαλλίας παρουσία του προέδρου Ολάντ και του γερμανού υπ. Εξ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πυροβολισμοί στο μπαρ Carillon και το εστιατόριο Petit Cambodge σε πολυσύχναστη περιοχή μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος, ομηρία και σφαγή ασύλληπτης αγριότητας στο θέατρο Bataclan. Mέσα σε λίγη ώρα το Παρίσι μετατράπηκε σε μια εφιαλτική πόλη, όπου κυριαρχούσε το σοκ και ο αποτροπιασμός. Στο μεταξύ γαλλικά μέσα κάνουν λόγο για περισσότερες επιθέσεις, έξι ή επτά, μία εκ των οποίων φέρεται να σημειώθηκε στην καρδιά του Παρισιού, στην πλατεία Les Halles.
Πανικός στο Stade de France
Πανικός στο Stade de France
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο τραγικός απολογισμός ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Τουλάχιστον 128 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί και 200 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων 100 περίπου βρίσκονται αυτήν την ώρα σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την εισαγγελία Παρισιού οκτώ τρομοκράτες φέρεται να έχουν πέσει νεκροί, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς. Δίχως αμφιβολία η πλέον αιματηρή επίθεση ήταν αυτή που σημειώθηκε στο θέατρο Bataclan, όπου περίπου 1500 άτομα παρακολουθούσαν συναυλία του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal. Μετά την εισβολή ενόπλων, 100 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι και στη συνέχεια εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα οι δράστες καταφέρονταν λεκτικά εναντίον του προέδρου Ολάντ για τις γαλλικές επιθέσεις στη Συρία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Φρ. Ολάντ: «Πράξη πολέμου»
Σε επιφυλακή η γαλλική κυβέρνηση μετά τη λήψη έκτακτων μέτρων
Σε επιφυλακή η γαλλική κυβέρνηση μετά τη λήψη έκτακτων μέτρων
Σε πρωινό του μήνυμα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι χθεσινές επιθέσεις ήταν «μια πράξη πολέμου» που οργανώθηκε από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με συντονισμό από το εσωτερικό και βοήθεια από το εσωτερικό της Γαλλίας, κηρύσσοντας τριήμερο πένθος. «Μπροστά στον τρόμο, η Γαλλία είναι ενωμένη» είχε δηλώσει στο μεταξύ χθες βράδυ στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, κηρύσσοντας τη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και το σύνολο της επικράτειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοινώνοντας το κλείσιμο των γαλλικών συνόρων εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής. Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι για την Τουρκία, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στο Σύνοδο των G20.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει κηρυχθεί μόλις τέσσερις φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταπολεμικά, με πρώτη φορά το 1955 κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Αλγερία και τελευταία το 2005, με αφορμή τις άγριες συμπλοκές στα προάστια του Παρισιού. Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα και ειδικούς νόμους η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι οι αστυνομικές αρχές μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων, τον αποκλεισμό ορισμένων περιοχών για λόγους ασφαλείας αλλά και τον έλεγχο προσώπων. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα στον υπ. Εσωτερικών να διατάσσει ελέγχους σε σπίτια, αίροντας την προστασία του ασύλου της κατοικίας, εάν υπάρχουν υπόνοιες για «διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».
Η Γαλλία αντιμέτωπη με την τρομοκρατία το 2015
Άγκελα Μέρκελ: «Συμπάσχουμε μαζί σας»
Άγκελα Μέρκελ: «Συμπάσχουμε μαζί σας»
Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν πολλοί ξένοι ηγέτες στον γάλλο πρόεδρο. «Βαθύτατα σοκαρισμένοι» δήλωσαν Άγκελα Μέρκελ και Ζανκ Κλοντ Γιούνκερ. «Συμπάσχουμε μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς τη Γαλλία, καλώντας όλους σε έναν αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις επιθέσεις «επίθεση κατά της ανθρωπότητας», ενώ δήλωσε ότι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη γαλλική κυβέρνηση και τον γαλλικό λαό. Στο μεταξύ τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συγκαλούν σήμερα το πρωί έκτακτα υπουργικά Συμβούλια.
Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Γαλλία, η οποία δέχεται τώρα ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα από την τρομοκρατία, πρωτοφανές στη γαλλική ιστορία. Η χθεσινή νύχτα τρόμου έρχεται έτσι να προστεθεί στην τρομοκρατική επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και το εβραϊκό σούπερ μάρκετ στις 7 Ιανουαρίου, που είχαν αφήσει πίσω τους 17 νεκρούς. Να σημειωθεί τέλος ότι το Παρίσι φιλοξενεί από τις 31 Νοεμβρίου την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, γεγονός που εντείνει τους φόβους για νέα χτυπήματα.
Δήμητρα Κυρανούδη (DW, afp, dpa)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc