H Mέρκελ βάζει τέλος στη συζήτηση περί Grexit

Πολιτική

H Mέρκελ βάζει τέλος στη συζήτηση περί Grexit

Σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ απευθύνει έκκληση να σταματήσει η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Οι πρόσφατες πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, τα σενάρια Grexit, η φημολογούμενη κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης και οι διαφωνίες μεταξύ του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε και του αντικαγκελαρίου Ζ. Γκάμπριελ, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της καλοκαιρινής συνέντευξης (Sommerinterview) της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Κληθείσα αρχικά να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή αλλά και τις διαρροές βουλευτών από το κόμμα της. η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «υπάρχει πλειοψηφία και αυτό είναι που μετράει». Αναφορικά με τα σενάρια περί γερμανικού «plan B» για την Ελλάδα, η καγκελάριος Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί η επιλογή του Grexit να βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αλλά εμείς αποφασίσαμε κάτι άλλο», προσθέτοντας ότι «αυτό που μετράει τώρα είναι το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων».
Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σκληρά
Aπό τη συνέντευξη της γερμανίδας καγκελαρίου στο ARD
Aπό τη συνέντευξη της γερμανίδας καγκελαρίου στο ARD
Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ το δίλημμα των διαπραγματεύσεων ήταν είτε να ακολουθηθεί μία κοινή πορεία με την Ελλάδα είτε να προκληθεί μια χαοτική κατάσταση. Τόνισε μάλιστα ότι «και οι 19 χώρες μέλη» συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για ένα τρίτο πακέτο. «Αυτό είναι που πρέπει τώρα να υλοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας επίσης αναφορά στα 11 εκατομμύρια Ελλήνων οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί το τελευταίο διάστημα, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν αυτή είναι και η «τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν κάνει «εικασίες δύο ημέρες αφότου ψήφισε η γερμανική βουλή», τονίζοντας ωστόσο ότι από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να «διαπραγματεύεται σκληρά» για την τήρηση της συμφωνίας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ασκήσει εμμέσως πλην σαφώς κριτική στους προκατόχους του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι εν μέρει τα όσα προβλέπει το νέο πρόγραμμα, είχαν συζητηθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
«Όχι» σε ένα κούρεμα με την κλασική έννοια του όρου
Bασική προϋπόθεση για μια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Bασική προϋπόθεση για μια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Αναφορικά με το ζήτημα ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους αλλά και των θέσεων του ΔΝΤ καθώς και χωρών όπως η Γαλλία για την αναγκαιότητά του, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αυτό έχει ήδη γίνει μία φορά στο παρελθόν, όταν ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας παραιτήθηκαν οικειοθελώς από μέρος των απαιτήσεών τους. Αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός «κλασικού κουρέματος», το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει εντός μιας νομισματικής ένωσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Επισήμανε ότι μία περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων καθώς και ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων «αποτελούν δύο ζητήματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε». Βασική προϋπόθεση όμως, όπως τόνισε, είναι η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση του υπό διαπραγμάτευση προγράμματος. «Μόνο τότε θα τεθεί αυτό το ερώτημα προς συζήτηση», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος, «αλλά όχι τώρα».
«Τώρα θα κοιτάξουμε μπροστά»
«Σε μένα δεν ήρθε κανείς να υποβάλει την παραίτησή του»
«Σε μένα δεν ήρθε κανείς να υποβάλει την παραίτησή του»
Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της με τον υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, διαψεύδοντας τη φημολογία περί ασυμφωνίας στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την ελληνική κρίση. «Έχουμε ένα κοινό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος, «και ο γερμανός υπ. Οικονομικών θα διεξάγει τώρα, όπως άλλωστε και εγώ, διαπραγματεύσεις (…) Θα εργαστούμε από κοινού τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο φυσικά και στην Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU)».
Ερωτηθείσα για τα σενάρια παραίτηση του Β. Σόιμπλε, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε λακωνικά και με νόημα ότι «σε μένα δεν ήρθε κανείς να υποβάλει την παραίτησή του και δεν έχω σκοπό να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση».
«Αναφερόμενη στην αντιπαράθεση Γκάμπριελ–Σόιμπλε με αφορμή τη διαφιλονικούμενη πρόταση του γερμανού υπ. Οικονομικών για πενταετές Grexitη Άγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι «οι επιλογές είχαν συζητηθεί. Πλέον όλα έχουν ειπωθεί. Τώρα θα κοιτάξουμε μπροστά». Τέλος η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη «πρέπει να βγει ισχυρότερη από αυτή την κρίση». Ανέφερε ότι η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πτώχευσης είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί, μολονότι πρώτα θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος τόσο το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη όσο και το ζήτημα της νομικής φύσης του μηχανισμού διάσωσης ESM, ooποίος προς το παρόν δεν υπάγεται στο πλέγμα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αλλά αποτελεί προϊόν διακυβερνητικής συνεργασίας.
Kώστας Συμεωνίδης / Δήμητρα Κυρανούδη (ARD, dpa)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc