ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ψηφιακό ταξίδι με τον Πλάτωνα

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ψηφιακό ταξίδι με τον Πλάτωνα

Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στον χρόνο; Ας πούμε στην εποχή του Πλάτωνα και στη γειτονιά του. Να κάνετε βόλτα στην Ακαδημία του, να γίνετε μαθητής και δεσμώτης στη σπηλιά του.

Μια μετακλητή κατασκευή σε χρώμα λαδί που ανοίγει, χρησιμοποιείται και ξανακλείνει, το κτίριο του Μουσείου μοιάζει με ένα «κουτί», με το ξύλο να κυριαρχεί στο εσωτερικό του
Μια μετακλητή κατασκευή σε χρώμα λαδί που ανοίγει, χρησιμοποιείται και ξανακλείνει, το κτίριο του Μουσείου μοιάζει με ένα «κουτί», με το ξύλο να κυριαρχεί στο εσωτερικό του
Να βρεθείτε στο συμπόσιό του με τον Σωκράτη, τον Φαίδρο, τον Αγάθωνα, τον Αλκιβιάδη, να συζητήσετε για τον έρωτα, τον μύθο της ψυχής, το δίκαιο και το άδικο.
Και εάν είστε γυναίκα; Οχι δεν μπορείτε να γίνετε δεκτή στην Ακαδημία του. Εκτός εάν είστε η Αξιοθέα. Την οποία θα γνωρίσετε και μέσα από μία «δοκιμασία» θα σας αποκαλύψει τα μυστικά της, όταν ντυμένη με αντρικά ρούχα κατάφερε να σπάσει το αντρικό άβατο. Ολα αυτά και πολλά άλλα «μυστικά» αλλά όχι κρυμμένα αποκαλύπτονται στον επισκέπτη του «Ψηφιακού Μουσείου» της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Τοποθετημένο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, μια ελαφριά μετακλητή κατασκευή σε χρώμα λαδί που ανοίγει, χρησιμοποιείται και ξανακλείνει, το κτίριο του νέου Μουσείου μοιάζει με ένα «κουτί». Με το ξύλο να κυριαρχεί στο εσωτερικό του, μέσα από 17 ψηφιακές προβολές, 3D αναπαραστάσεις, βίντεο, κουίζ, με τη βοήθεια διαδραστικών εκθεμάτων οι επισκέπτες καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην «εξερεύνηση» του Μουσείου.
Ψηφιακό ταξίδι με τον Πλάτωνα
Οχι με τρόπο διδακτικό, ούτε με καταιγισμό πληροφοριών, αλλά με έξυπνες προτάσεις και μέσα από σύγχρονα ψηφιακά μέσα αναπαράστασης και φυσικά εκθέματα μπορούν να εμβαθύνουν σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Σαν ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν μικροί και μεγάλοι, σαν μια «κάψουλα» πολιτισμού, ένα όχημα όπου ο χρόνος, παρελθόν και παρόν, συναντιούνται.
Το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος εγκαινίασαν, χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου.
Ψηφιακό ταξίδι με τον Πλάτωνα
Η έκθεση αποτελεί μια «βουτιά» στον χρόνο, όπως τόνισε στην ξενάγηση που ακολούθησε η μουσειολόγος Ευγενία Σταυράκη. Ξεκινάει από τη σημερινή αθηναϊκή γειτονιά «Ακαδημία Πλάτωνος». Σε μία διαδρομή, στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ο χρόνος κυλάει προς τα πίσω (μέσα από τον λόγο του Κικέρωνα) και μας οδηγεί στο κατώφλι του Πλάτωνα. Ο επισκέπτης ετοιμάζεται να χτυπήσει την πόρτα του.
Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου παρουσιάζεται ο Πλάτωνας ως ιστορικό πρόσωπο, που έδρασε στην Αθήνα του 4ου αιώνα π.Χ. Ταυτοχρόνως, παρουσιάζεται ο τόπος που έδρασε, δηλαδή ο αρχαιολογικός χώρος της «Ακαδημίας Πλάτωνος».
Η δεύτερη αίθουσα αφιερώνεται στο έργο και στις μεθόδους του. Εκεί, δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να «φιλοσοφήσει» και να συνειδητοποιήσει κατά πόσο η σκέψη του Πλάτωνα τον αφορά.
Στην τρίτη αίθουσα βλέπουμε τους τρόπους με τους οποίους η μορφή και το έργο του Πλάτωνα ταξίδεψαν μέσα στον χρόνο, ξεκινώντας από τους άμεσους συνεχιστές της Ακαδημίας και φτάνοντας στο σήμερα.
Η πορεία προς την είσοδο και η έξοδος του κτιρίου ακολουθεί τον άξονα του κεντρικού δρόμου (οδός Μοναστηρίου) αρχίζει και καταλήγει στη διαμορφωμένη πλατεία, μέσω της οποίας συνδέεται με το σήμερα και τις δράσεις των πολιτών, σύμφωνα με τις αρχιτέκτονες Τίνα Ζούμπου και Αγγελική Κωνσταντινίδη.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου συμβολίζει τη διαδρομή προς το φως: Ανοίγματα υπάρχουν μόνο στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής. Μπαίνοντας μέσα στην έκθεση, ο επισκέπτης διανύει μια πορεία προς το φωτεινό άλλο άκρο του Μουσείου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα μάθει πράγματα και θα ζήσει εμπειρίες. Στο τέλος της έκθεσης, βγαίνει πάλι στην καθημερινότητά του. Το κτίριο, λοιπόν, έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, αφενός για να συνδέεται με τις λειτουργίες και τις δράσεις των πολιτών της περιοχής, αφετέρου για να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, έτσι ώστε να συνδεθεί με το ευρύτερο δίκτυο των μουσείων και εκθέσεων της Αθήνας.
Η κατασκευή του κτιρίου του Ψηφιακού Μουσείου υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων (κόστους περίπου 250.000 ευρώ).
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η μουσειολογική μελέτη και η παραγωγή των εκθεμάτων (κόστους περίπου 700.000 ευρώ) εκπονήθηκαν από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου ΕΣΠΑ «Ακαδημία Πλάτωνος, Η Πολιτεία και ο Πολίτης» του υπουργείου Παιδείας, που ξεκίνησε επί της υπουργίας της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία παρέστη στα εγκαίνια.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc