Η... μεσοτοιχία και το «ιππικό»


Η... μεσοτοιχία και το «ιππικό»

3
εκτύπωση  

Εκεί λοιπόν στο διαμέρισμα επί της λεωφόρου Συγγρού, όπου συγκατοικούν, όπως έγραφα την περασμένη Κυριακή, τα δύο υψηλά κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει, όπως μου λένε, σε μια... μεσοτοιχία και δεύτερο επικουρικό διαμέρισμα, σχεδόν ανεξάρτητο από το πρώτο. Στο επικουρικό αυτό διαμέρισμα, όπου κουδούνια και ταμπέλες δεν υπάρχουν, φιλοξενούνταν μέχρι προσφάτως διακεκριμένοι παλαιοπασόκοι, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διακριθεί για τις άοκνες προσπάθειές τους να καλύψουν τις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις της εκλογικής πελατείας συγκεκριμένων προσώπων. Φαίνεται όμως ότι τούτοι εδώ οι καινούργιοι δεν έχουν και μεγάλη εμπειρία σε ρουσφέτια και διευθετήσεις, και έτσι κάλεσαν το... ιππικό, δηλαδή εμπειρότερα στελέχη που έχουν διαπρέψει στη διαχείριση του κράτους. Αυτά τα ολίγα επί του παρόντος.

ΥΓ.: Να σημειώσω ότι οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα δύο υψηλά κυβερνητικά στελέχη περί άλλα τυρβάζουν. Ούτε καν τόλμησαν να αναφερθούν στην ύπαρξη και λειτουργία του γραφείου επί της λεωφόρου Συγγρού.

«Πρόεδρε, βάλε πλάτη»
Το συνηθίζει ο Πρωθυπουργός. Υστερα από κάθε δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή ζητεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή (με την κυβερνητική πλειοψηφία να μειώνεται κατά δύο έδρες) δεν ήταν, όπως μαθαίνω, ούτε εθιμοτυπική ούτε καν ενημερωτική. Αυτός ήταν και ο λόγος που διήρκεσε πέραν του κανονικού, δηλαδή περίπου 90 λεπτά. Ο Αλ. Τσίπρας πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο εμφανώς καταβεβλημένος και ανήσυχος. Φρόντισε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να ζητήσει πολιτική συναίνεση σε μια σειρά από μείζονα πολιτικά ζητήματα που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό. Οταν έκλεισαν οι προβολείς των τηλεοπτικών συνεργείων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε, μου λένε, ευθέως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει δυο κουβέντες στα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να βοηθήσουν (άλλοι κάνουν λόγο ότι είπε «να βάλει πλάτη»), αφού, όπως επεσήμανε, αυτοί δημιούργησαν τα προβλήματα στη χώρα και αυτός κλήθηκε να τα διαχειριστεί. Περί εθνικής συνεννόησης αναφέρθηκε και ο κ. Παυλόπουλος αλλά ως εκεί. Ωστόσο  στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠαΣοΚ, μόλις πληροφορήθηκαν για την έκκληση του κ. Τσίπρα περί συναίνεσης κ.τ.λ., είχαν ακριβώς την ίδια αντίδραση: «Τώρα είναι πολύ αργά...».

Ο ογκόλιθος του Ασφαλιστικού
Λένε όμως ότι παρά τη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στο «κουβέρνο» η γραμμή την οποία πέρασε την Παρασκευή το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι θα αντέξει η κυβέρνηση, ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι θα αντιμετωπίσει χωρίς απώλειες το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού. Η ίδια πηγή απορρίπτει και κάθε σενάριο που άρχισε να διακινείται από την Πέμπτη το βράδυ περί σχηματισμού κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με άλλον, εκτός του κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου την οποία έμαθα και σας μετέφερα όπως όφειλα. Το αν όμως όλα αυτά αποτελούν ευσεβείς πόθους θα φανεί σύντομα. Και τούτο γιατί μαθαίνω ότι δύο βουλευτές έχουν ήδη θέσει θέμα για το Ασφαλιστικό.
nnn
Πέραν όμως των δύο αυτών βουλευτών, σας πληροφορώ ότι η Βουλή των Ελλήνων απέκτησε στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο τους πρώτους ανεξάρτητους βουλευτές. Πρόκειται για τους διαγραφέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη και από τους ΑΝΕΛ Νίκο Νικολόπουλο. Και οι δύο έκαναν αμέσως συμμαχία. Και όχι μόνον. Ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να τους παραχωρήσει γραφείο και να τοποθετήσει απ' έξω ταμπέλα που θα γράφει «Ανεξάρτητοι Βουλευτές»: «Να είναι λίγο ευρύχωρο, Πρόεδρε, γιατί περιμένουμε και άλλους με το Ασφαλιστικό» παρατήρησε ο κ. Παναγούλης. Λέτε να ξέρει κάτι;

Επιασε δουλειά ο κ. Κουρουμπλής
Παρά τη γραμμή που περνά το Μέγαρο Μαξίμου ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι θα περάσει χωρίς απώλειες και το Ασφαλιστικό, οι ένοικοι του Μεγάρου άρχισαν να χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά τη λαϊκή ρήση «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Εδωσαν, μαθαίνω, το πράσινο φως στον επί του εκλογικού νόμου αρμόδιο υπουργό Π. Κουρουμπλή να ετοιμάσει έναν νέο εκλογικό νόμο, τον οποίο να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. Εδωσαν, θα ρωτήσετε, μόνο το πράσινο φως; Οχι βεβαίως, του έδωσαν και τις πρώτες οδηγίες:

Πρώτον, να μην τολμήσει να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα, αλλά να το περιορίσει στους 20 βουλευτές. Σου λένε, ποιος ξέρει, αν έρθουμε πάλι πρώτο κόμμα, να μη χάσουμε και το μπόνους.

Δεύτερον, το εκλογικό σύστημα να γίνει αναλογικότερο, χωρίς να διευκρινίζουν το πώς. Αυτό θα το βρει ο κ. Κουρουμπλής με τους συνεργάτες του, τους λεγόμενους εκλογολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστ. Βερναρδάκη και Γιάννη Πουλάκη.

Τρίτον, να προχωρήσει σε γενναία κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ήτοι της Β' Αθήνας («θα την κάνω φέτες» απειλεί ο υπουργός), της Α' Αθήνας, της Περιφέρειας Αττικής, ακόμη και της Β' Θεσσαλονίκης. Και ο κ. Κουρουμπλής έπιασε αμέσως δουλειά. Να σκεφθείτε ότι την Παρασκευή το βράδυ κάλεσε στο γραφείο του διυπουργική σύσκεψη. Επειδή όμως ήταν αργά και νωπή ακόμη η ψηφοφορία μετά απωλειών στη Βουλή, είπαν να ασχοληθούν με τα... σκουπίδια και την άλλη εβδομάδα να «πιάσουν» τον εκλογικό νόμο.
nnn
Μια και έγινε λόγος για συμβούλους, θυμήθηκα ότι τελευταίως ευδοκιμεί στην αριστερή διακυβέρνηση ο θεσμός του... άμισθου συμβούλου (οι συριζαίοι τούς ονομάζουν«εθελοντές»). Τώρα, κατά πόσον άμισθοι είναι οι σύμβουλοι αυτοί που διορίζονται μαζικά θέλει συζήτηση, γιατί αν δεν το γνωρίζετε αμείβονται και με οδοιπορικά και με εκτός έδρας και για παρουσίες σε συνέδρια και εκδηλώσεις. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατέχει, όπως με πληροφορούν, το πανελλήνιο ρεκόρ μάζωξης συμβούλων (έμμισθων ή άμισθων). Μέσα σε έναν μήνα (διαβάζω στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) διορίστηκαν 25! Ακόμη και σύμβουλο... εξωτερικού έχουν προσλάβει. Πρόκειται για έναν Ελλαδίτη που ζει μόνιμα στην Κύπρο, τον οποίο ο κ. Π. Καμμένος  τοποθέτησε άμισθο σύμβουλό του εκ του μακρόθεν.

Παππάς για... Γκίνες
Δεν ξέρω αν το έχει αντιληφθεί, αλλά πηγαίνει σίγουρα για το Βιβλίο Γκίνες ο Ν. Παππάς. Ο πολυπράγμων υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του Αλ. Τσίπρα έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Είναι ο υπουργός ο οποίος έχει συναντήσει τις περισσότερες φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με παλαιότερες κυβερνήσεις, τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ισως κάτι να γνώριζε και ο Τόνι Μπλερ που πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας ότι απουσιάζει ο Πρωθυπουργός, για να δει το Νο 2 της κυβέρνησης Ν. Παππά.
nnn
Αγωνία, όπως είχαμε παλαιά σε εκλογικές αναμετρήσεις, θα έχουν όσοι ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ. Η εκλογή γίνεται από τη βάση του κόμματος και αυτό δυσχεραίνει το να γίνουν εκτιμήσεις νωρίς για το ποιος υποψήφιος προηγείται. Εxit polls δεν θα έχουμε και όπως έμαθα πρέπει να περιμένουμε περίπου ως τις 11 το βράδυ για να ξεκαθαρίσει αν εκλέγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ή όχι. Η πρώτη εικόνα θα δοθεί από τα εκλογικά κέντρα περίπου στις 9 το βράδυ.

Το γκολ του Τσίπρα
Ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι γνωρίζει από ποδόσφαιρο. Αλλωστε δεν κρύβει τα ποδοσφαιρικά του αισθήματα και προς τον Παναθηναϊκό, αλλά (όπως αποκάλυψε και σε έναν τούρκο ποδοσφαιριστή) και προς την Μπαρτσελόνα. Στην πρώτη συζήτηση που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου για το δύσκολο και περίπλοκο θέμα του Κυπριακού αποφάσισε να... ποδοσφαιροποιήσει το εθνικό θέμα.
nnn
Ηταν η στιγμή που ο τούρκος ομόλογός του παρατήρησε ότι πολλά ειπώθηκαν για την επίλυση του Κυπριακού, πολλές προτάσεις κατατέθηκαν, πλην όμως ακόμη δεν επήλθε η πολυπόθητη λύση. Τότε ο κ. Τσίπρας με το γνωστό χαμογελαστό ύφος του (όταν νομίζει ότι πρόκειται να πει μια έξυπνη ατάκα) είπε στον κ. Νταβούτογλου: «Να μην κάνουμε μόνον πάσες στο γήπεδο του Κυπριακού, να βάλουμε και κανένα γκολ. Ολο πάσες-πάσες γίνονται, αλλά γκολ δεν βλέπουμε».
nnn
Ο κ. Νταβούτογλου συμφώνησε. Στην Κύπρο ακόμη προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το... γκολ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»