Επιδιώκοντας μια δεσμευτική συμφωνία

Περιβάλλον & Επιστήμη

Επιδιώκοντας μια δεσμευτική συμφωνία

Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ σκιαγράφησε τις προσδοκίες της χώρας της από τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα και επανέλαβε τις γερμανικές δεσμεύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Λε Μπουρζέ του Παρισιού. Στις εργασίες της συνόδου, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο εβδομάδες και θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων περισσότεροι από 140 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Βασικός στόχος είναι μια νέα συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, που εκπνέει το 2020 και δεσμεύει μόνο τις βιομηχανικές χώρες, στη φετινή σύνοδο επιδιώκεται μια δεσμευτική συμφωνία όλων των χωρών για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη το πολύ κατά δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Ενόψει της συνόδου για το κλίμα η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ σκιαγράφησε το περίγραμμα των αποτελεσμάτων που καθιστούσαν κατά τη γνώμη της επιτυχείς τις διαβουλεύσεις. Όπως επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «ουσιαστικά πρέπει να πετύχουμε τρία αποτελέσματα. Ένα είναι να δεσμευθούμε όλοι πραγματικά στο ότι πρέπει να τηρηθεί ο στόχος των δύο βαθμών. (…) Μέχρι στιγμής υπάρχει μεν ένα είδος συμφωνίας αλλά καμία υποχρέωση σε επίπεδο διεθνούς δικαίου. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δώσουμε αμοιβαίες υποσχέσεις ότι θα κάνουμε τακτικούς ελέγχους. (…) Το τρίτο είναι ότι χρειαζόμαστε έναν δεσμευτικό μηχανισμό, δηλαδή έναν μηχανισμό μετρήσεων και ρύθμισης, ώστε -για να το πούμε απλά- ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα να είναι πράγματι ένας τόνος σε όλον τον κόσμο».
Βασική παράμετρος η συνεπής χρηματοδότηση
Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ υπογράμμισε τη γερμανική συμβολή στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ υπογράμμισε τη γερμανική συμβολή στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα με την γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος, βασική παράμετρος προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι να διατεθούν όντως τα 100 δις δολάρια ετησίως από το 2020 προς τις ασθενείς χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που αυτή δημιουργεί.
Ερωτηθείσα σχετικά με τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης, η Μπάρμπαρα Χέντριξ υπογράμμισε ότι η γερμανική πλευρά μεταβαίνει στο Παρίσι έχοντας προβεί ήδη σε «θετικές δεσμεύσεις», όπως είπε, αναφέροντας τον διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από το 2020. Όπως διευκρίνισε, «έτσι ώστε από το 2020 να διατίθενται 4 δις ευρώ από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Και είμαστε έτοιμοι να συγκεντρώσουμε ακόμη έξι δις ευρώ από ιδιωτικούς και ημιδημόσιους φορείς».
Σύμφωνα με τη γερμανίδα υπουργό, με αυτά τα κεφάλαια η Γερμανία θα συνεισέφερε περίπου το 10% των συνολικά 100 δις δολαρίων διεθνώς.
Γκέοργκ Έρινγκ (DLF) / Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»