Λίστα Λαγκάρντ «το τέλειο σκάνδαλο»

Επισκόπηση τύπου

Λίστα Λαγκάρντ «το τέλειο σκάνδαλο»

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων σήμερα στη λίστα που απέστειλε η Γερμανία στην Ελλάδα με στοιχεία ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όμως η μάχη κατά του IS.
Στο ζήτημα των χιλιάδων δεδομένων με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που απέστειλαν οι φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) στο ελληνικό υπ. Οικονομικών αναφέρεται σήμερα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υπό τον τίτλο: «Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία βοηθά την Ελλάδα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας ο υπ. Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς είναι ο πιο σκληρός "εφοριακός". Ο σοσιαλδημοκράτης δεν χάνει ευκαιρία να αγοράζει CD στα οποία καταγράφονται μαύροι λογαριασμοί. Ενίοτε τα έβαζε και με τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού οι οποίες καθιστούν ή καθιστούσαν δυνατή τη φοροδιαφυγή με τους λογαριασμούς αυτούς. Πλέον ο Βάλτερ Μπόργιανς προχωρά ένα βήμα παραπέρα και τροφοδοτεί την Ελλάδα με δεδομένα προσώπων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών στο Ντίσελντορφ, εστάλησαν περισσότερα από 10.000 δεδομένα για τον έλεγχο πιθανών φοροφυγάδων. Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων στην Ελβετία. Εκτιμάται ότι στους εν λόγω λογαριασμούς είχαν κατατεθεί την τελευταία δεκαετία περίπου τέσσερα δις ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών ενδεχομένως να είναι μαύρα».
Λίστα Λαγκάρντ, το «τέλειο σκάνδαλο»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει από άλλες χώρες στοιχεία για πιθανούς φοροφυγάδες
"Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει από άλλες χώρες στοιχεία για πιθανούς φοροφυγάδες"
«Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία συντρέχει στη δίωξη ελλήνων φοροφυγάδων», είναι ο σχετικός τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeitπου σημειώνει: «Κάθε χρόνο η Ελλάδα έχει απώλειες 20 δις ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Η Αθήνα προτίθεται να αντιμετωπίσει τώρα την κατάσταση αυτή. Η Γερμανία στηρίζει τις έρευνες με 10.000 δεδομένα».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitungπαρατηρεί: «(…) Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει από άλλες χώρες στοιχεία για πιθανούς φοροφυγάδες. Πρωτοσέλιδα είχε κάνει η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ - μία λίστα με ονόματα 2.000 και πλέον ελλήνων κατόχων λογαριασμών στον τραπεζικό όμιλο HSBC στην Ελβετία. Η λίστα δόθηκε για έλεγχο στις ελληνικές αρχές το 2010 από την τότε γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Περιέργως δεν ακολούθησε ποτέ ένας συστηματικός έλεγχος από τις φορολογικές αρχές. Η λίστα χάθηκε. Όταν έκανε αργότερα και πάλι την εμφάνισή της, έλειπαν ονόματα συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το τέλειο σκάνδαλο (…)».
«Ο Πούτιν έμαθε ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη»
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για το κύρος ενός αυτοκράτορα από έναν λαό ο οποίος πιστεύει ότι δεν μπορεί πλέον να τον προστατέψει
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για το κύρος ενός αυτοκράτορα από έναν λαό ο οποίος πιστεύει ότι δεν μπορεί πλέον να τον προστατέψει"
Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος παραμένει η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Η Frankfurter Rundschau παρατηρεί: «Όχι μόνον ο Πούτιν αλλά και ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι έχει μια τάση προς εσφαλμένες πρακτικές και πως αδιαφορεί για τον διεθνή τους αντίκτυπο. Δυο αυταρχικοί, ξεροκέφαλοι πολιτικοί έκαναν ακόμη πιο πολύπλοκη την ήδη πολύπλοκη εξίσωση της συριακής σύγκρουσης. Ίσως να είναι ακριβώς αυτό το οποίο εξόργισε τον Πούτιν τόσο πολύ, όταν έμαθε για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού: ότι υπάρχει κάποιος που του μοιάζει, ένας επίσης απρόβλεπτος, ένας πνευματικός αδελφός. Ήταν σαν να κοιτούσε τον καθρέπτη».
Η Stuttgarter Zeitung: «Ο Πούτιν έμαθε ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για το κύρος ενός αυτοκράτορα από έναν λαό ο οποίος πιστεύει ότι δεν μπορεί πλέον να τον προστατέψει. Για να παραμείνει αδιαφιλονίκητος, ο Πούτιν πρέπει να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Ως προς αυτό έχει τα ίδια συμφέροντα με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και την Τουρκία, πέρα από τις αμιγώς οικονομικές εξαρτήσεις. Εντούτοις η ελπίδα γεννιέται μόνον όταν από το κοινό συμφέρον προκύπτει και μια κοινή στρατηγική. Μέχρι να γίνει αυτό θα υπάρχουν μόνον δυο νικητές: το Ισλαμικό Κράτος και ο Άσαντ».
Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»