Διαστάσεις | 21.12.2007 /d.welle


Το «πρόσωπο της χρονιάς» κατηγορεί τις ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στα γεγονότα του 2007 και επέδειξε εξαιρετικό ηγετικό ταλέντο, διαπιστώνουν οι συντάκτες του Time, χωρίς να αξιολογούν το περιεχόμενο της δραστηριότητας του.

Η ανακήρυξη του Βλαντιμίρ Πούτιν σε «Πρόσωπο της χρονιάς» από τη σημαντικότερη ίσως αμερικανική επιθεώρηση θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για τη βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Αντίθετα όμως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την απόφαση των συντακτών του Time, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν αξιοποίησε την ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση κατά της αμερικανικής πολιτικής και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τη χώρα του.

Ο δυτικός πολιτισμός δεν είναι ο καλύτερος

Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχεται ότι ο αμερικανός ομόλογός του Μπους είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Ταυτόχρονα όμως δηλώνει απογοητευμένος για το γεγονός ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να οικοδομήσει μια ισότιμη σχέση με τις ΗΠΑ δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

«Τα τελευταία χρόνια ακούμε ότι είμαστε καλοδεχούμενοι στην πολιτισμένη κοινότητα των δυτικών χωρών. Το πρώτο ερώτημα μας είναι, γιατί θεωρούν ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι ο καλύτερος Υπάρχουν πολλοί παλαιότεροι πολιτισμοί από τον αμερικανικό. Δεύτερον, μας ψιθυρίζουν στο αυτί ότι είναι πρόθυμοι να μας εντάξουν στην κοινότητά τους και ταυτόχρονα μας υπενθυμίζουν ότι η κοινότητά τους είναι μια πατριαρχική οικογένεια και ότι αυτοί ως παλαιότεροι έχουν τον πρώτο λόγο, άρα θα πρέπει εμείς να υποταχθούμε», υπογραμμίζει με έκδηλη δυσαρέσκεια ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι ΗΠΑ αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Ρωσίας

Ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον αναμιγνύεται διαρκώς στα εσωτερικά της Ρωσίας και επέκρινε το γεγονός ότι η εικόνα της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες καθορίζεται από στερεότυπα και κοινοτυπίες. Οι Ρώσοι παρουσιάζονται ως άγριος και απολίτιστος λαός «που μόλις κατέβηκε από τα δένδρα».

Στο επίκεντρο της κριτικής που ασκεί διαρκώς η Δύση στα ρωσικά πολιτικά δρώμενα τέθηκαν πρόσφατα οι βουλευτικές εκλογές. Οι δυτικοί έκαναν λόγο για χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και για καταπίεση των αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας». Στη διάρκεια της συνέντευξης με το περιοδικό Time, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε, ποιον θα προτιμούσε για πρόεδρο των ΗΠΑ. Και εκείνος απάντησε μάλλον εκνευρισμένα: «Βλέπω ότι δεν καταλάβατε τίποτε. Η αρχή που ακολουθούμε επιβάλλει να μην αναμιγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών. Θεωρούμε ότι αυτό βλάπτει τις διεθνείς σχέσεις. Δεν επιθυμούμε να αναμιχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις καμίας χώρας και αυτό αναμένουμε και εμείς από τις άλλες χώρες».

Η ανακήρυξη του Πούτιν σε «πρόσωπο της χρονιάς» σχολιάστηκε πάντως θετικά από το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη κατανόηση του ρόλου της Ρωσίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν είναι ο πρώτος Ρώσος που ανακηρύσσεται από το Time σε πρόσωπο της χρονιάς. Είχαν προηγηθεί ο Στάλιν δύο φορές και οι Νικίτα Κρουτσόφ, Γιούρι Αντρόποφ και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»