Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

Η αλλαγή στάσης της Χαμάς και η ειρηνευτική διαδικασία

Αρχικά, η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε μάλλον εχθρικά στην πρόταση του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Να, όμως, που όπως μεταδίδει τελευταία η ισραηλινή τηλεόραση, οι Ισραηλινοί το σκέπτονται σοβαρά. Στο κάτω κάτω, θα ήταν συνετό εκ μέρους της κυβέρνησης του Εχούντ Ολμερτ να ακολουθήσει αυτή τη ρότα, γιατί η κατάπαυση του πυρός δεν θα σώσει μόνο ζωές, αλλά θα προετοιμάσει τον δρόμο για συνολική ειρηνική διαπραγμάτευση. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ξανά ένταση στην επίμαχη περιοχή. Οι μαχητές της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ δεν έπαψαν να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώσουν τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων και στη συνέχεια να σκοτώσουν ηγετικά στελέχη της Τζιχάντ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, επίκειτο οργανωμένη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ηγέτες των ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων, προκειμένου να αποτρέψουν την εισβολή, συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα στη Δαμασκό και συζήτησαν το ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Αν σήμερα, όπως τουλάχιστον μετέδωσε ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, υπάρχουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικοινωνούν με τη Χαμάς, μέσω Αιγύπτιων διαμεσολαβητών, είναι επειδή το Ισραήλ έχει πολλά να κερδίσει από την εκεχειρία. Ο Χανίγιε διατείνεται ότι θα επιδιώξει την απαγόρευση της εκτόξευσης ρουκετών. Αν πράγματι το εννοεί, τότε θα λυθεί ένα από τα βασικά προσχήματα του Εχούντ Ολμερτ απέναντι στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που συμφωνήθηκε στην Ανάπολη.

THE NEW YORK TIMES

Το «κορίτσι του Κατίφ» και η δικαστική μεταρρύθμιση στη Σ. Αραβία

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα έκανε το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, όταν αποφάσισε να συγχωρήσει το «κορίτσι απ’ το Κατίφ». Η τέλεια αδικία, στην οποία μια νέα γυναίκα βιάστηκε από αλήτες και καταδικάστηκε σε 200 βουρδουλιές και σε φυλάκιση έξι μηνών γιατί βρέθηκε μαζί με έναν άνδρα που δεν ήταν συγγενής της μέσα σε αυτοκίνητο, ήταν αβάσταχτη. Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι η απονομή χάριτος δεν ήταν απλώς απάντηση στις κραυγαλέες αντιδράσεις εκτός της Σαουδικής Αραβίας, αλλά απόδειξη της σοβαρής και γενναίας δέσμευσης του βασιλιά Αμπντάλα ότι θα βελτιώσει το απαρχαιωμένο δικαστικό σύστημα της χώρας, το οποίο βασίζεται στην αναχρονιστική Σαρία. Προ διμήνου, όταν η τραγική περίπτωση της γυναίκας του Κατίφ δεν είχε ακόμη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας, ο βασιλιάς ενέκρινε τις προτάσεις αναμόρφωσης του νομικού συστήματος της χώρας, με στόχο να ιδρυθεί Ανώτατο Δικαστήριο και να υπάρξουν κακουργοδικεία και αστικά δικαστήρια. Οι προτάσεις είχαν γίνει δεκτές με ενδιαφέρον από τους ξένους που κάνουν μπίζνες στη Σαουδική Αραβία, η οποία κυριαρχείται από τον νόμο των θρησκευτικών δικαστών. Η περίπτωση της γυναίκας απ’ το Κατίφ αποτελεί πλέον τρανή απόδειξη ότι ο βασιλιάς πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος και όχι απλώς να διευκολύνει τους επιχειρηματίες. Ας ελπίσουμε ότι το «κορίτσι απ’ το Κατίφ» θα γίνει αφορμή να ανοίξει ένας άλλος, καινούργιος δρόμος για τη Σαουδική Αραβία.

THE DAILY STAR

Ο λαός του Λιβάνου ζητεί εγγυήσεις ειρήνης

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα και η ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων έχουν παραλύσει τον Λίβανο, αλλά σε γενικές γραμμές έχουν αποφευχθεί οι βίαιες συγκρούσεις. Στην πράξη, διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος χωρίς όπλα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί καλή είδηση για λαό του Λιβάνου, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τι θα μπορούσε να συμβεί αν την ανταλλαγή ύβρεων ακολουθούσε η ανταλλαγή πυροβολισμών. Ωστόσο, το ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε σφαγή, δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς. Το αντίθετο μάλιστα. Η οικονομία πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα, άνθρωποι με προσόντα και φιλοδοξίες φεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να επιβιώσουν, ενώ όσοι μένουν πίσω φυτοζωούν, δεδομένου ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Για τα σοβαρά τραύματα της οικονομίας μεγάλη ευθύνη φέρουν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία πεισματικά αρνούνται να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να προχωρήσουν σε βιώσιμες λύσεις. Πολιτικές προσωπικότητες, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν να πυροδοτήσουν με τις πράξεις τους τη βία και μάλιστα ορισμένοι πολιτικοί διατείνονται ότι δεν θα απαντήσουν ακόμη κι αν δεχτούν επίθεση. Είναι, άραγε, αρκετές αυτές οι διαβεβαιώσεις; Ο Λίβανος δεν είναι Βέλγιο, το οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης ύστερα από εξάμηνη «ακυβερνησία», κατά τη διάρκεια της οποίας... δεν άνοιξε μύτη. Η ιστορία του Λιβάνου είναι διαφορετική και η απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών φατριών και του λαού δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα από το οποίο λίγοι μπορούν να γλιτώσουν. Παρ’ όλα αυτά ο λαός χρειάζεται κάποιον να βγει στο μπαλκόνι και να τον διαβεβαιώσει ότι ο τελευταίος εμφύλιος πόλεμος θα παραμείνει τελευταίος. Κάποιοι μάλιστα προτείνουν το εξής: ο ηγέτης του κάθε πολιτικού κόμματος να υπογράψει διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση εμφυλίου πολέμου θα παραιτηθεί, θα δώσει όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε άλλη χώρα!

DW-WORLD.DE

Τα δικαιώματα των παιδιών στη Γερμανία

Τα τελευταία κρούσματα κακοποίησης, εγκατάλειψης, ακόμη και δολοφονίας παιδιών από τους ίδιους τους γονείς τους συγκλόνισαν τη γερμανική κοινωνία και επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την πλημμελή λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και την αδυναμία των θεσμών να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες εκτιμούν πως θα πρέπει τα δικαιώματα των παιδιών να αναφέρονται ρητά στο Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό όχι μόνο για συμβολικούς, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βοβεράιτ: «Δεν πρόκειται για αφηρημένη νομολαγνεία, αλλά εκτιμούμε ότι θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στις αποφάσεις των δικαστηρίων που εκδικάζουν υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Κυρίως όσον αφορά την επιμέλεια των παιδιών και τα μέτρα αρωγής που αποφασίζουν τα εν λόγω δικαστήρια». Στο πλαίσιο αυτό, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων που κυβερνώνται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προτείνουν την αναθεώρηση του άρθρου 6 του Συντάγματος, που αφορά την προστασία της οικογένειας και τα δικαιώματα των παιδιών. Στο άρθρο, ωστόσο, δεν αναφέρεται ρητά η προστασία των παιδιών και αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες στις διοικητικές αποφάσεις που αφορούν την επιμέλεια των ανηλίκων. Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θεωρούν αναγκαία την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και όπως δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ: «Προσωπικά πιστεύω ότι επαρκεί και για τα δικαιώματα του παιδιού η παράγραφος του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία της οικογένειας». Στο εξής, πάντως, θα πρέπει τα παιδιά να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Οι γονείς θα δέχονται σχετική ειδοποίηση από τις Αρχές. Μεταξύ του δευτέρου και του τέταρτου έτους της ηλικίας θα προβλέπεται μια γενική ιατρική εξέταση. Ταυτόχρονα, η καγκελάριος προκρίνει τη δικτύωση όλων των σχετικών με την προστασία των παιδιών φορέων, υπηρεσιών και οργανώσεων, έτσι ώστε σημαντικές πληροφορίες που θα αφορούν την κατάσταση των ανηλίκων να μη χάνονται στους μύλους της γραφειοκρατίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν, αλλά προτείνουν επίσης μέτρα κατά της παιδικής φτώχειας.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»