ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22/12/2007 /ANEXARTHTOS .


22/12/2007
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΜΗΣ Μ. ΒΑΛΕΤΤΑ




ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ & ΙΘΑΚΗ

Τα τελευταία χρόνια με όλο και εντονότερο ρυθμό αναπτύσσονται οι νέες πηγές παραγωγής ενέργειας στα νησιά μας. Ένα θέμα που δικαίως προκαλεί συζητήσεις, θετικές και αρνητικές απόψεις εκφράζονται από πολλές πλευρές. Κυρίως αναφέρονται αφενός στην χρησιμότητά τους σε συνδυασμό με τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται και αφετέρου στα θετικά αποτελέσματα των επενδυτικών αυτών πρωτοβουλιών με την αδιαμφισβήτητη ανάγκη του εξελισσόμενου κόσμου για εξοικονόμηση ενέργειας με νέες μορφές και πέραν των μέχρι σήμερα καθιερωμένων τρόπων παραγωγής ενέργειας.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη συμπεριλαμβάνονται ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση στα επενδυτικά σχέδια των διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών που ασχολούνται ως εξειδικευμένοι φορείς με το αντικείμενο. Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της ιδιομορφίας μας ως νησιωτικές περιοχές και εκ του γεγονότος ότι οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν και ασφαλώς σε συνδυασμό με την πολύ μακρινή – και μάλλον απίθανη – επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου σε νησιωτικές περιοχές. Παρατηρούμε το επενδυτικό ενδιαφέρον να μεγαλώνει και ο ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτών επίσης να δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των σύγχρονων αυτών μορφών παραγωγής ενέργειας.

Ανεξάρτητα λοιπόν με τις πιθανές αρνητικές ή λιγότερο θετικές επιδράσεις που ο καθένας κατά την άποψή του εκφράζει και με δεδομένο ότι η εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δημιουργεί το αρτιότερο και ασφαλέστερο για την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος νομικό πλαίσιο, η αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει μία σημαντική πρόκληση: Οι αναπτυσσόμενες επενδύσεις με τα αιολικά πάρκα σε τι και πως μπορούν να συνεισφέρουν στην αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στους πολίτες ;

Στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να επεκταθούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή και με τον τρόπο που θεσμικά αναπτύσσονται οι όποιες ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, στόχο έχουμε να απαντήσουμε στο ανωτέρω ερώτημα και να επιχειρήσουμε μια αρχική απάντηση και στην κατάθεση ιδεών που, όπως γνωρίζουμε, προβληματίζουν ευρύτερα τους συμπολίτες μας αλλά και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης σε πανελλαδικό επίπεδο και κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Το κόστος που ετησίως καταβάλλουν οι δήμοι της Κεφαλονιάς και ο ενιαίος δήμος της Ιθάκης στη ΔΕΗ σήμερα για τον ηλεκτροφωτισμό των κοινοχρήστων χώρων τους αλλά κυρίως για την κίνηση των αντλιοστασίων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης υπερβαίνει το ποσόν των δύο (2 ) εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για όλους τους ΟΤΑ της χώρας. Έχει χυθεί πολύ μελάνι και έχουν ειπωθεί χρόνια τώρα πολλά για τον τρόπο που το μονοπώλιο της ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τα χρήματα των δήμων- άρα των πολιτών- χωρίς καμία κυβέρνηση να αποδέχεται την πάγια πρόταση της αυτοδιοίκησης για ειδικό τιμολόγιο με μειωμένες τιμές. Ο κίνδυνος να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα για την αυτοδιοίκηση είναι ορατός και στην προκειμένη περίπτωση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα τραστ ιδιωτικών συμφερόντων. Απαιτείται λοιπόν η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στην σωστή κατεύθυνση και προπάντων να μην αρκεσθούμε στην ισχνή αντικαταβολή - όπως ισχύει σήμερα – χρημάτων για την ενοικίαση των ιδιωτικών ή και δημοτικών εκτάσεων.

Απαιτείται η ενεργός και έγκαιρη κινητοποίησή μας προς δύο κατευθύνσεις: α) Προς την κεντρική διοίκηση για την ψήφιση και εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου που να αναβαθμίζει τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και β) επειδή οι πιθανές πρωτοβουλίες να οδηγήσουν σε ατέρμονες αλλά μη αποτελεσματικές συζητήσεις – φαινόμενο σύνηθες, να αναλάβουν οι τοπικοί δήμοι και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς & Ιθάκης συγκεκριμένες και άμεσες πρωτοβουλίες προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις του κλάδου με στόχο να επιτύχουν μεγαλύτερα οφέλη και κυρίως την άμεση και καθοριστική συμμετοχή τους στα επενδυτικά σχέδια που σήμερα σχεδόν αποκλειστικά δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Κοινές πρωτοβουλίες, Ενιαία πολιτική και προπάντων Συνεργασία με Καθαρούς όρους θα επιτύχουμε τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας σε βασικές ανάγκες μας όπως είναι ο ηλεκτροφωτισμός κοινοχρήστων χώρων, δημοτικών κτιρίων, σχολείων και κυρίως κίνησης αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η πρόταση για να μην θεωρηθεί ιδιαίτερα θεωρητική ή ευχή μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί σε υφιστάμενη δημοτική έκταση του δήμου μας και να μην περιορίζεται στα όρια μιας μικρής περιοχής: Συγκεκριμένα ο δήμος Σάμης κατέχει έκταση 5.000 στρεμμάτων στην κορυφογραμμή του όρους ¨ΑΥΓΟ ¨ όπου ιδιωτική εταιρεία ήδη έχει προβεί σε επιστημονικές μετρήσεις του αέρα με θετικά αποτελέσματα και στόχο έχει την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών. Η συνεργασία και η ουσιαστική συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού μας, των δήμων της περιοχής αλλά και όλων των οργανισμών της αυτοδιοίκησης με την αξιοποίηση των προγραμμάτων Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα όπως αυτός έχει θεσμοθετηθεί, πεποίθησή μας είναι ότι μπορεί να φέρει ένα πρωτότυπο και μοναδικό Δημοτικό Αιολικό Πάρκο στην υπηρεσία του πολίτη χωρίς να καθιστά την αυτοδιοίκηση επιχειρηματία. Να καρπωθεί οφέλη προς όφελός της, προς όφελος των πολιτών με όρους και προϋποθέσεις που θα ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό κόστος και θα καρπωθούν με φθηνότερη ενέργεια άρα και χαμηλότερο κόστος.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc