Το θέμα της ημέρας | 27.12.2007 d.welle


Επιχείρηση «παράδεισος»

Στη Γερμανία αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο σε έκταση δίκτυο παιδικής πορνογραφίας - 12 χιλιάδες οι ύποπτοι - εκτιμάται ότι με την πρόωρη δημοσιοποίηση της υπόθεσης πολλοί εξ αυτών θα ξεφορτωθούν το ενοχοποιητικό υλικό

Στην εξάρθρωση του μεγαλύτερου δικτύου παιδικής πορνογραφίας στα χρονικά της χώρας προχώρησαν οι γερμανικές αρχές. Η επιχείρηση που από τις αρχές του χρόνου βρίσκεται σε εξέλιξη φέρει την κωδική ονομασία «παράδεισος». Στο στόχαστρό της 12 χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους και Έλληνες χρήστες, που θεωρούνται ύποπτα για κατοχή αλλά και σε πολλές περιπτώσεις διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Οι έρευνες των αρχών δημοσιοποιήθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι έρευνες αφορούν τη Γερμανία αλλά και άλλες 70 χώρες.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Δήμαρχος ανάμεσα στους ήδη καταδικασθέντες

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επιτυχία των γερμανικών αρχών τα τελευταία χρόνια στη μάχη κατά της παιδικής πορνογραφίας. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχαν προχωρήσει στην εξακρίβωση της ταυτότητας αρκετών υπόπτων. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος του Μέρζεμπεργκ στον οποίο επεβλήθη πρόστιμο ύψους 8 χιλιάδων € για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού. Ο ίδιος έχει στο μεταξύ παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Έως και 10.000 € για μία ταινία

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, τα περισσότερα υλικά που διακινούνται προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το περιοδικό μάλιστα μία ταινία με παιδικό πορνογραφικό υλικό κοστίζει στο διαδίκτυο έως και 10 χιλιάδες ευρώ!

Πώς έφτασαν οι αρχές στα ίχνη των υπόπτων

Οι αρχές στο Βερολίνο προχώρησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος έπειτα από ειδοποίηση παροχέα υπηρεσιών ίντερνετ. Ο παροχέας είχε ενημερώσει τις αρχές για «ασυνήθιστα μεγάλη κίνηση και μεταφορά δεδομένων στους σέρβερ του. Την περασμένη Παρασκευή η γερμανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι περίπου 1.700 άτομα, μέλη του δικτύου, κατηγορούνται για κατοχή και διάδοση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

12.000 οι ύποπτοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού δικτύου MDR ωστόσο, ο αριθμός των υπόπτων ξεπερνά τις 12 χιλιάδες. Τον αριθμό αυτό έδωσε στη δημοσιότητα ο εισαγγελέας του Χάλε Πέτερ Φογκτ, προκαλώντας τις αντιδράσεις συναδέλφων του που εκφράζουν φόβους ότι η πρόωρη δημοσιοποίηση της υπόθεσης θα δώσει το χρόνο σε χιλιάδες υπόπτους να ξεφορτωθούν το πορνογραφικό υλικό που τους ενοχοποιεί.

Τώρα σειρά έχουν τα ομόσπονδα κρατίδια που ξεκίνησαν την ταυτοποίηση των υπόπτων. Ο γενικός εισαγγελέας Βίχμαν: «Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τα στοιχεία και να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα: είχε ο ύποπτος επαφές με άλλους, έγινε ανταλλαγή φωτογραφιών; Αυτό απαιτεί πολύ χρόνο. Χρόνο απαιτεί κυρίως το τεχνικό μέρος της υπόθεσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι έρευνες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μισό χρόνο.

Κώστας Συμεωνίδης


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc