diastaseis

Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη σκιά της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών

Ξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στην Εγγύς Ανατολή.

Οι συνομιλίες, με επικεφαλής την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Ζίπι Λίβνι και τον παλαιστίνιο διαπραγματευτή Κουρέϊα, αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα που έχει προκύψει από την απόφαση του Ισραήλ να διευρύνει τους ισραηλινούς οικισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ. Οι διαπραγματεύσεις επισκιάζονται επίσης από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ απέρριψε την πρόταση της Χαμάς για την ανάληψη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας. Στο προοίμιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ολμέρτ υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, όπως άλλωστε γίνεται εδώ και μήνες. Αυτό που γίνεται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι τίποτε άλλο από έναν πραγματικό πόλεμο μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των τρομοκρατικών ομάδων».

Στόχος των επιχειρήσεων είναι σύμφωνα με τους Ισραηλινούς η αποτροπή παλαιστινιακών επιθέσεων με πυραύλους Κασσάμ, με τους οποίους η Χαμάς πλήττει ισραηλινό έδαφος. Χθες πάντως ο εκπρόσωπος της Χαμάς επανέλαβε την πρότασή της ακραίας οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός. «Εάν το Ισραήλ σταματήσει κάθε εκδήλωση επιθετικότητας τότε η Χαμάς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, για να εισπράξει την απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού: «Το κράτος του Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις, η διεξαγωγή των οποίων προϋποθέτει την ακύρωση των συμφωνιών με το κουαρτέτο για την Εγγύς Ανατολή. Αυτό ισχύει για τη Χαμάς, την Τζιχάντ και οποιονδήποτε άλλο».

Ο κ. Ολμέρτ εννοεί τον όρο του κουαρτέτου που αφορά στην αναγνώριση του Ισραήλ. Σε αντίθεση πάντως με τον Εχούντ Ολμέρτ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, επιδεικνύει περισσότερη ευελιξία. «Εάν οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές ομάδες προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, δεν θα πούμε όχι», δήλωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μπάρακ.

Την ίδια ώρα και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το Ισραήλ προχωρά στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών Χαρ Χομά και Μα Αλέχ Αντουμίμ, τους οποίους δημιούργησε η ισραηλινή κυβέρνηση μετά το 1967 στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων, τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Η παλαιστινιακή πλευρά αντιμετωπίζει τη διεύρυνση των οικισμών ως εμπόδιο για τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που αποφασίστηκαν στη διάσκεψη της Αννάπολης.

Ο Ναμπίλ Αμπού Αμρ, σύμβουλος του προέδρου Αμπάς δήλωσε σχετικά: «Η αξιοπιστία της διάσκεψης της Αννάπολης και της συνόδου των δωρητριών χωρών θα κριθεί από τις σημερινές εξελίξεις. Η συνέχιση της εποικιστικής πολιτικής εκ μέρους του Ισραήλ συνιστά εμπόδιο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc