Μπεναζίρ Μπούτο /kathimerini


Πάλαι ποτέ σύμβολο της προόδου και της δημοκρατίας, η Μπεναζίρ Μπούτο έδωσε μεγάλες μάχες ενάντια σε κατηγορίες διαφθοράς.

Η οικογένεια των Μπούτο στο Πακιστάν είναι μια από τις διασημότερες πολιτικές δυναστείες του κόσμου. Ο πατέρας της, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο ήταν πρωθυπουργός του Πακιστάν στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Γεννημένη το 1953 στην επαρχία Σιντ και εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, η Μπούτο έγινε γρήγορα γνωστή εξαιτίας της θέσης του πατέρα της, αν και στην αρχή ήταν ιδιαίτερα διστακτική στην ενασχόληση με την πολιτική.

Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Πακιστάν από το 1988 έως το 1990 και από το 1993 έως το 1996. Και στις δύο περιπτώσεις απαλλάχτηκε από τα καθήκοντα της από τον πρόεδρο της χώρας μετά από κατηγορίες για σκάνδαλα διαφθοράς. Η πολιτική της καριέρα χαρακτηρίζεται από πολλές έντονες στιγμές. Ειδικά μετά την πρώτη εκλογή της θεωρείτο η πιο γνωστή γυναίκα πολιτικός του πλανήτη. Αντίθετα, μετά την δεύτερη αποπομπή της από την εξουσία το όνομα της έγινε συνώνυμο της διαφθοράς και της κακής διακυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών της στην πρωθυπουργία, πολύ θόρυβο είχε προκαλέσει ο ρόλος του συζύγου της, Ασίφ Ζαρντάρι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από μετέπειτα κυβερνήσεις για κλοπές εκατομμυρίων δολαρίων από τα κρατικά ταμεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που θεωρούν ότι η πτώση της Μπεναζίρ Μπούτο και στις δύο περιπτώσεις οφείλεται στην απληστία του συζύγου της.

Η ίδια αντιμετώπιζε κατηγορίες διαφθοράς για τουλάχιστον πέντε υποθέσεις, μέχρι την απονομή χάριτος από τον πρόεδρο Μουσάραφ τον Οκτώβριο του 2007. Προτού επιστρέψει στη χώρα της, η Μπούτο ζούσε στο Ντουμπάι με τα τρία της παιδιά και επισκεπτόταν πολύ συχνά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για διαλέξεις και συμμετοχή σε συνέδρια.

Σύμφωνα με παρατηρήτες, το στρατιωτικό καθεστώς θεωρούσε την Μπούτο σύμμαχο στον αγώνα του ενάντια στις ακραίες θρησκευτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Μπούτο είχε πραγματοποιήσει μυστικές συνομιλίες με το στρατιωτικό καθεστώς, προκαλώντας μικτά συναισθήματα για την υποστήριξη της στις αρχές της δημοκρατίας.

Η Μπούτο είχε ήδη ζήσει μία απόπειρα δολοφονίας την ημέρα επιστροφής της στο Πακιστάν, δε στάθηκε ωστόσο το ίδιο τυχερή στη δεύτερη απόπειρα που στοίχισε τη ζωή στην ίδια αλλά και σε δεκάδες άλλους παρευρισκόμενους, λίγες ημέρες πριν φύγει το 2007.









Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»