Καταγγέλλει μπαράζ παραβιάσεων
Κλιμακώνει η Αγκυρα τις προκλήσεις της στο Αιγαίο

Eurokinissi
Παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων κατήγγειλε η Αγκυρα
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Λιγότερο από ένα μήνα από την επικείμενη επίσκεψη (23-24 Ιανουαρίου) του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία, η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, την ώρα που η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει την Παρασκευή η εφημερίδα Τα Νέα, τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου μήνα αποτέλεσε η διπλωματική νότα που απέστειλε πριν από δύο ημέρες η Αγκυρα στην Αθήνα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά σκάφη και πλοία του Λιμενικού.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο για 25 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων τον τελευταίο μήνα γύρω από τα Ίμια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα ελληνικά καΐκια, τα οποία ψαρεύουν στην περιοχή των Ιμίων, στην Αλικαρνασσό, συνοδεία σκαφών του ελληνικού Λιμενικού, συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, γεγονός που έχει φέρει αντιμέτωπες τις ακταιωρούς του Λιμενικού της Ελλάδας και της τουρκικής Ακτοφυλακής».

Επίσημη αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, καθώς, όπως σχολίαζαν διπλωματικοί κύκλοι, το ΥΠΕΞ επιθυμεί να υποβαθμίσει το θέμα και να μην υψώσει τους τόνους, καθώς το κλίμα επιδεινώνεται κάθε μέρα, ενώ επίκειται και η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα στις 23 και 24 Ιανουαρίου.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι εκνευρισμό στην Αγκυρα έχουν προκαλέσει και οι τελευταίες κινήσεις της Αθήνας να ανοίξει το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να της εξασφαλίσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»