Ενταφιάστηκε η Μπούτο στο οικογενειακό μαυσωλείο
Σε κρίση έχει βυθιστεί το Πακιστάν μετά τη δολοφονία της Μπούτο, στην κηδεία της οποίας στην γενέτειρά της στην επαρχία Σιντχ παρευρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από όλη την επαρχία. Οι αρχές έχουν εντολή να πυροβολούν εν ψυχρώ τους ταραξίες

Η Μπεναζίρ Μπούτο ενταφιάστηκε το πρωί της Παρασκευής στο οικογενειακό μαυσωλείο της γενέτειράς της Γκάρι Χούντα Μπαχς της επαρχίας Σιντ στο νότιο Πακιστάν. Η σορός της Μπεναζίρ Μπούτο τοποθετήθηκε πλάι στον τάφο του πατέρα της Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, εκλεγμένου πρωθυπουργού του Πακιστάν, ο οποίος ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1977 και στη συνέχεια εκτελέσθηκε δι' απαγχονισμού. Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής στην Μπεναζίρ, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό μιας μουσουλμανικής χώρας, το φέρετρο της οποίας ήταν τυλιγμένο με τη μαύρη, πράσινη και κόκκινη σημαία του κόμματός της, του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP).

Η νεκρική πομπή χρειάστηκε τουλάχιστον δύο ώρες για να διανύσει τα 5 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Γκάρι Χούντα Μπακς από το μαυσωλείο ανάμεσα στο πυκνό πλήθος που θρηνούσε. Πολλοί από το πλήθος φώναζαν συνθήματα κατά του Μουσάραφ και των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν τον Πακιστανό πρόεδρο. «Ντροπή στον δολοφόνο Μουσάραφ, ντροπή στις δολοφόνους ΗΠΑ», φώναζαν.

Στο Πακιστάν κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τη χθεσινή δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο στο Ραβαλπίντι από έναν καμικάζι. Η δολοφονία της είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς επιθέσεων αυτοκτονίας που σημειώθηκαν στη χώρα το 2007 και στοίχισαν τη ζωή περίπου 800 ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ, έκκληση για ηρεμία απηύθυνε προς τον πακιστανικό λαό ο πρόεδρος Μουσάραφ σε ομιλία του στην τηλεόραση. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την Μπεναζίρ Μπούτο. Μάλιστα, η ίδια η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης είχε εκφράσει την ίδια καταγγελία προς τον στρατηγό Μουσάραφ σε προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας, λίγες ώρες μετά την άφιξή της στο Πακιστάν.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 32 από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Πακιστάν, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές της χώρας. Είκοσι τρία άτομα σκοτώθηκαν στην επαρχία Σιντ, στο νότιο Πακιστάν, στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το θάνατο της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης, δήλωσε υπεύθυνος του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν επίσης από την έκρηξη βόμβας στη βορειοδυτική μεθοριακή επαρχία του Πακιστάν, μεταξύ των οποίων ένα μέλος του κόμματος του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Άλλο ένα άτομο σκοτώθηκε στην επαρχία Πεντζάμπ, στο κεντρικό Πακιστάν, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ηγέτες από διάφορες χώρες του κόσμου κάλεσαν το Πακιστάν να διατηρήσει την πορεία προς τη δημοκρατία, καθώς ο θάνατος της Μπούτο γέννησε φόβους για την πρόκληση χάους στη χώρα αυτή των 160 εκατομμυρίων κατοίκων που διαθέτει και πυρηνικό όπλο. Οι φόβοι αυτοί προκάλεσαν μάλιστα πτώση στις αγορές στην Ασία και την Ευρώπη και αύξηση των τιμών του πετρελαίου.



Σ' επιφυλακή ο στρατός της Ινδίας
Η Ινδία έθεσε τις μεθοριακές δυνάμεις της σε «κατάσταση αυξημένης επιφυλακής» και διέκοψε δρομολόγια τρένων και λεωφορείων προς το Πακιστάν, καθώς η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο προκαλεί ανησυχίες ότι το χάος στο Πακιστάν θα επεκταθεί και στη γειτονική Ινδία, μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η Ινδία ίσως να μην αντιμετωπίσει σοβαρές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όμως ο φόνος της Μπούτο μπορεί να είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, αν η βία ενταθεί ακόμη περισσότερο στο Πακιστάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, χώρες που έχουν πολεμήσει τρεις φορές και έφτασαν κοντά στον πόλεμο μόλις το 2002, είναι πάντα γεμάτες ένταση παρά την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία των τελευταίων λίγων ετών. «Δόθηκε γενική οδηγία σ' όλες τις μεθοριακές δυνάμεις να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Μπορεί κανείς να φανταστεί το γιατί», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εσωτερικών. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές», πρόσθεσε πάντως. Η Ινδία διέκοψε τα διασυνοριακά δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων για τουλάχιστον μία ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Η Ινδία θέτει συχνά σε επιφυλακή τις δυνάμεις της έπειτα από κρίσεις στο Πακιστάν, το οποίο διαθέτει επίσης πυρηνικά όπλα. Το είχε κάνει και το Νοέμβριο, όταν ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καταδίκη της επίθεσης από τον Πάπα Βενέδικτο

Παράλληλα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος καταδίκασε σήμερα τη «βάναυση τρομοκρατική επίθεση» θύμα της οποίας ήταν η Μπούτο. Επίσης δήλωσε ότι προσεύχεται «για να αποφευχθούν νέα βίαια επεισόδια και να γίνουν όλες οι προσπάθειες για να εγκαθιδρυθεί ένα κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης, το οποίο είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της τάξης σε μια κοινωνία και τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών».

«Τρομερό έγκλημα» χαρακτήρισε την ίδια στιγμή και ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο τη δολοφονία της Μπούτο. «Ελπίζω οι υπεύθυνοι αυτού του τρομερού εγκλήματος που συγκλόνισε μια ήδη δοκιμασμένηχώρα από πολύ πόνο (...) να μπορέσουν να οδηγηθούν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»