Κέρδη Καραμανλή από την Μόσχα /καθημερινή.

Κέρδη Καραμανλή από την Μόσχα
Σημαντικές συμφωνίες με μέλλον Ελλάδας και Ρωσίας στο ενεργειακό και στα εξοπλιστικά

Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα

Tρώγοντας στο Παλάτι του Κρεμλίνου κοκτέιλ θαλασσινών με μοτσαρέλα, άγρια πάπια με βύσσινο, σούπα από ξινολάπαθο (είδος αγρίου σπανακιού), οξύρρυγχο με σάλτσα σαμπάν, μοσχαρίσια μενταγιόν με σάλτσα μανιταριών, παγωτό πορτοκάλι με ζαχαρωμένα φρούτα και ακούγοντας την Προεδρική Ορχήστρα να παίζει από Βιβάλντι έως και το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Ελευθερίου «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα. Οπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Ρώσου προέδρου πριν φτάσουν στο αποχαιρετιστήριο γεύμα, η όρεξη των αντιπροσωπειών είχε ανοίξει, ύστερα από την εξαιρετική επιτυχία που είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην κορυφή της ατζέντας, όπως άλλωστε αναμενόταν, βρέθηκε το ενεργειακό και συγκεκριμένα η πορεία υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Προηγήθηκε η υπογραφή μνημονίου από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και από εκπρόσωπους της Ρωσίας και της Βουλγαρίας στα γραφεία της Τρασνέφτ, το οποίο προβλέπει την ίδρυση της διεθνούς εταιρείας του έργου η οποία θα έχει την έδρα της στην Ολλανδία. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «προτελευταίο βήμα». Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνοντας πως το έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης χρειάζεται ακόμα βήματα, τονίζοντας πως η 18η Δεκεμβρίου αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή ημέρα, γιατί σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του.

Δύο στόχοι

Απαντώντας σε εκείνους που ισχυρίζονται πως η χώρα μας δεν θα έχει κανένα όφελος από τον αγωγό, ο κ. Πούτιν τόνισε πως «η Ελλάδα με το σχέδιο αυτό επιτυγχάνει δυο στόχους: αναβαθμίζει τον εφοδιασμό της με ενεργειακούς πόρους και δεύτερον διαδραματίζει σημαντικό διοχετευτικό ρόλο σε όλη την Ευρώπη. Αναφερόμενος στο έτερο μεγάλο ενεργειακό σχέδιο, αυτό του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να επεκτείνει έως και το 2040 το συμβόλαιο προμήθειας ρωσικού, φυσικού αερίου, με αύξηση του όγκου σχεδόν κατά δύο φορές. «Είμαστε έτοιμοι και για αυτήν τη συμφωνία» συμπλήρωσε ο κ. Πούτιν. Θυμίζουμε πως το υπάρχον συμβόλαιο λήγει το 2016.

Επεξεργασία

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως απαιτείται σημαντική ακόμα επεξεργασία του σχεδίου, «για τον λόγο αυτό εμπειρογνώμονες των δύο χωρών μελετούν τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, ελπίζοντας το συντομότερο να επιτευχθεί διακρατική συμφωνία».

Για τα εξοπλιστικά, σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση ξεκίνησε από την επικείμενη αγορά 420 ρωσικών τεθωρακισμένων, ενώ στη συνέχεια εξετάστηκε το ενδεχόμενο προμήθειας της χώρας μας, ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών .

Ο κ. Καραμανλής σχολιάζοντας την αγορά των ρωσικών τεθωρακισμένων, τόνισε πως αυτή θα προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία σε πολλούς τομείς συνεργασίας σύμφωνα πάντα με το εθνικό συμφέρον. Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την αμυντική συνεργασία στο μέλλον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν μπορεί να να γίνει ακόμα πρόβλεψη.

Ανοιγμα

Αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε άνοιγμα δηλώνοντας πως η χώρα του δεν έχει κανέναν πολιτικό περιορισμό στη συνεργασία της με την Ελλάδα στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. «Πλην της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής όλο το υπόλοιπο φάσμα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της συνεργασίας με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και ενδεχόμενης συνεργασίας στον τομέα εκπόνησης και συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων στο ελληνικό έδαφος», συμπλήρωσε ο Βλ. Πούτιν.

Ο πολιτισμός και η παιδεία, δυο λέξεις που συνδέουν εδώ και αιώνες τις δυο χώρες μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών φαίνεται να αποκτούν ξεχωριστή δυναμική και άλλη ώθηση. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση της ίδρυσης Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και την πιλοτική είσοδο της ρωσικής γλώσσας, ως προαιρετικής, σε 5 γυμνάσια της Ελλάδας από την προσεχή σχολική χρονιά. Τέσσερις ημέρες μετά από την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα, μπορούμε να πούμε πως κέρδισε ένα προσωπικό στοίχημα. Δεν έχουν περάσει παρά τρεις μόνο μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην υπόλοιπη χώρα. Ολοι θυμόμαστε τις «φωνές», που δυστυχώς έβγαιναν από ΜΜΕ, ακόμα και από εκείνα που έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε σοβαρά, τα οποία ισχυρίζονταν πως οι φωτιές μπήκαν λόγω των πολλών «πάρε-δώσε» που απέκτησε η χώρα μας με τη Ρωσία και κυρίως εξαιτίας του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίον μάλιστα η «κακιά Δύση» θα μας τιμωρήσει.

Δημόσια

Μέχρι λοιπόν και τον Οκτώβριο πολλοί ήταν εκείνοι που διαλαλούσαν ότι από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση, σταδιακά θα αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα. Σε απάντηση των «μαγισσών» που για όλα τα δεινά που έχουν βρει τη χώρα μας, πέραν ίσως του ηφαιστείου της Σαντορίνης, θεωρούν ότι ευθύνονται οι ΗΠΑ, ήλθε το ταξίδι του πρωθυπουργού να σβήσει όλα αυτά. Σε μια επίσκεψη που μόνο ως απαρατήρητη δεν μπορεί να χαρακτηρίσει, ο κ. Καραμανλής δεν δίστασε δυο φορές δημόσια μπροστά στις κάμερες, να συγχαρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την μεγάλη νίκη της «Ενιαίας Ρωσίας» στις εκλογές, τη στιγμή που οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες δεν έχουν αποστείλει έστω ένα τυπικό φαξ στο Κρεμλίνο. Πέραν αυτού αποκαλώντας τον Ρώσο πρόεδρο «φίλο» και ευχαριστώντας τον για τη συμβολή της Ρωσίας με εναέρια μέσα πυρόσβεσης στις καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Καραμανλής στην πιο κρίσιμη περίοδο των διαβουλεύσεων για τον αγωγό έδειξε πως προσπαθεί προσωπικά τόσο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, όσο και πολλών άλλων.

«Κερδισμένη και η Ευρώπη από τη συνεργασία μας»

«Τον τελευταίο καιρό ασχολούμουν με σοβαρά ζητήματα, όπως τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού για τα προσεχή τρία έτη, προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η κοινωνική και συνταξιοδοτική πρόνοια και δεν είχα τη δυνατότητα να ενημερωθώ, για τις απόψεις μεμονωμένων αξιωματούχων και των «σεβάσμιων» που εργάζονται στις Βρυξέλλες και δεν σκοπεύω να τις σχολιάσω». Με τον ξεκάθαρο αυτό τρόπο απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος σε ερώτηση δημοσιογράφου από το ΙΤΑΡ -ΤΑΣ, για το πώς σχολιάζει την επικριτική στάση αξιωματούχων της Ε.Ε. απέναντι στις «υπερβολικά στενές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας». Απαντώντας στο καθαρό σκέλος της ερώτησης ο Ρώσος πρόεδρος αφού ευχαρίστησε τη χώρα μας για τον ρόλο που διαδραματίζει εντός της Ε.Ε., προκειμένου η Ρωσία να έλθει πιο κοντά με τις Βρυξέλλες, σχολίασε πως η ενεργειακή συνεργασία που η Ρωσία έχει με την Ελλάδα είναι και προς όφελος της Ευρώπης. Σε πιο προσεκτικό τόνο ο Κώστας Καραμανλής υπενθύμισε πως η Ελλάδα, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που κινείται πάντα μέσα στο επίπεδο των ευρωπαϊκών πολιτικών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως σε επίπεδο διμερών σχέσεων αυτές αναπτύσσονται πάντα με βάση το συμφέρον της χώρας. «Οι όντως καλές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη Ρωσία, είναι επ’ ωφελεία της χώρας μου, της Ρωσίας και τελικά της Ε.Ε.».

Ικανοποίηση Αντρέι Βντόβιν

Σχολιάζοντας στην «Κ», τα αποτελέσματα τη επίσημης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της, δήλωσε πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού. Επρόκειτο για ένα ταξίδι που χρειάστηκε πολύ προετοιμασία. Εγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός σε μια σειρά τομέων συνεργασίας συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης».

Οι δύο ηγέτες χωρίς τρίτους

Πέντε ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο, η ρωσική πλευρά ενημέρωσε πως επιθυμεί σε αυτή να είναι μόνο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο διερμηνέας και όχι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Σεργκέι Πριχόντκο στενός σύμβουλος του Ρώσου πρόεδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η ενέργεια αυτή μεταφράζεται ως αποτέλεσμα της άριστης χημείας Πούτιν - Καραμανλή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc