Επισκόπηση τύπου | 28.12.2007

Μετά τη δολοφονία της Μπούτο: το Πακιστάν σε πορεία χάους

Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο και το quo vadis Πακιστάν κυριάρχησαν στον ευρωπαϊκό τύπο σήμερα.

«Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο ήταν φρικτή, αλλά και προβλέψιμη» σημειώνει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian και προσθέτει: «ήταν χαρισματική και τολμηρή δημοκράτισσα παρά τα όποια λάθη της. Ο θάνατός της καθιστά το Πακιστάν και τον κόσμο μας πιο επικίνδυνο. Ήταν η μόνη που μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα μετά από δεκαετίες στρατιωτικών δικτατοριών στη δημοκρατία, ουδείς μπορεί να την αντικαταστήσει ως πολιτική φυσιογνωμία. Η ελπίδα ότι με τις εκλογές της 8ης Ιανουαρίου θα τερματιστεί το πολιτικό χάος στο Πακιστάν είναι πλέον μηδαμινή.»

Μετά την Μπούτο τι;

«Η Μπούτο ήταν πατριώτισσα και ρεαλίστρια. Ήθελε να μείνει στη μνήμη του λαού της ως εκσυγχρονίστρια, δεν μπορεί όμως να υπάρξει σύγχρονο Πακιστάν χωρίς δημοκρατία» σχολιάζει η επίσης βρετανική εφημερίδα The Times «η δολοφονία της Μπούτο έγινε για να καταστρέψει το δικαίωμα του Πακιστάν για ελεύθερες εκλογές. Για να τιμήσει το Πακιστάν την Μπούτο πρέπει να επιδείξει ότι η δημοκρατία μπορεί να νικήσει τον δολοφονικό εξτρεμισμό.»

«Ποιος είναι τώρα εις θέσιν να συνεχίσει τον αγώνα της Μπούτο, σε μια χώρα που φωλιάζει η ανασφάλεια;» διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro: «το καθεστώς Μουσάραφ, που τους τελευταίους μήνες αποδυναμώθηκε εξαιρετικά, καθίσταται τώρα υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης έστω και αν πρέπει οι υπαίτιοι της δολοφονίας να αναζητηθούν στους εξτρεμιστές ισλαμιστές.»

Η Μπούτο ήταν η μοναδική, δημοκρατική, εναλλακτική λύση

«Παρά τα σκάνδαλα περί διαφθοράς και το γεγονός ότι προέρχεται από μια παλαιά, φεουδαρχική οικογένεια η Μπεναζίρ Μπούτο φαίνεται πως ήταν η μόνη δημοκρατική, αστική και κοσμική εναλλακτική λύση έναντι του βίαιου Περβέζ Μουσάραφ» αποφαίνεται η επίσης γαλλική Liberation: «ο θάνατός της εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς, που ακροβατεί μεταξύ των ενισχυμένων πια ισλαμιστών και του στρατού, που κατήντησε κράτος εν κράτει.»

«Ποιόν θα ψηφίσουν στις 8 Ιανουαρίου οι πολίτες του Πακιστάν;» αναρωτιέται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse και υπογραμμίζει: «η δολοφονική επίθεση κατά της Μπούτο αποδεικνύει ακόμη μια φορά την ανικανότητα του πρώην στρατηγού και παλαιού, αλλά και νέου προέδρου Μουσάραφ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ισλαμιστική τρομοκρατία. Η πυρηνική δύναμη Πακιστάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος. Το πρώτο μεγάλο θέμα που θα μας απασχολήσει το 2008 είναι ήδη δεδομένο.»

Ο μεγάλος ο κίνδυνος ενός πυρηνικού αποτυχημένου κράτους

«Ένα αποσταθεροποιημένο Πακιστάν δεν θα έχει την δύναμη να αντιμετωπίσει την Αλ – Κάιντα και τους Ταλιμπάν πέραν των πακιστανικών συνόρων» αποφαίνεται η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera: «χειρότερα: ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουν σε ακατάλληλα χέρια τα πυρηνικά όπλα. Το Πακιστάν μετά την δολοφονία αυτή είναι περισσότερο από ποτέ ωρολογιακή βόμβα, μόνον που πρόκειται για μια πυρηνική ωρολογιακή βόμβα.»

«Ο θάνατος της Μπούτο επιβεβαιώνει την πορεία του Πακιστάν προς το χάος, την αδυναμία για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές και ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» παρατηρεί η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Το ότι η Μπεναζίρ Μπούτο έθετε συνειδητά σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της για την εκπλήρωση της πολιτικής της έφεσης, επιβεβαιώνει όχι μόνον πόσο μεγάλη ήταν η φιλοδοξία της, αλλά επιπλέον και την τραγικότητα των πολιτικών σχέσεων στο Πακιστάν, όπου οι ελίτ της χώρας αλληλομισούνται και μετατρέπουν την άνομη βία σε σύνηθες μέσον πολιτικών συγκρούσεων» επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung: «η δολοφονία της Μπούτο απειλεί το Πακιστάν με ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο. Μόνον η άτεγκτη διαλεύκανση της δολοφονίας της Μπούτο ενδέχεται να εμποδίσει τη χώρα να διολισθήσει ακόμη πιο βαθιά στην άβυσσο της αποτυχημένης κρατικής οντότητας.»

Και όμως στο Πακιστάν οι εξτρεμιστές – ισλαμιστές είναι μειοψηφία

«Οι φόβοι ότι το Πακιστάν τώρα θα πέσει στα χέρια των ισλαμιστών φονταμενταλιστών είναι αβάσιμοι» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung «η χώρα είναι μεγαλύτερη από το παστουνικό Βαζιριστάν, όπου κυριαρχούν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές εξακολουθούν να αποτελούν μια μειονότητα στη χώρα και η μαχητική-τρομοκρατική τους πτέρυγα συνιστά μια περιθωριακή έκφανση κυρίως στη κεντρική επαρχία του Πουντζάμπ. Το μόνον σίγουρο όμως είναι ότι οι Πακιστανοί πολιτικοί ζουν επικίνδυνα.»

«Ανεξάρτητα με το πού θα οδηγήσει η χαοτική εξέλιξη στο Πακιστάν, για τη Δύση, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσάρεστες» γράφει η επίσης γερμανική Die Welt και καταλήγει: «διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη και θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, που μια πυρηνική δύναμη θα μετατρέπονταν σε αποτυχημένη κρατική οντότητα.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

from d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»