Τα αρχεία 30 χρόνια μετά
Το φαινόμενο Ανδρέας Παπανδρέου ερευνά το Φόρεϊν Όφις το 1977

Τα Νέα
Ο Ανδρέας Παπανδρέου προκάλεσε το ενδιαφέρον του Φόρεϊν Όφις
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Το ενδιαφέρον του Φόρεϊν Όφις προκάλεσε η εντυπωσιακή πορεία του Ανδρεά Παπανδρέου στις εκλογές του 1977 και η εκπληκτική άνοδος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξασφάλισε 93 έδρες από 15 που είχε πάρει το 1974. Το φαινόμενο απαιτεί διερεύνηση και την αποστολή για το αναλαμβάνει ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Μπρουκς Ρίτσαρντς.

Η βρετανική πρεσβεία δραστηριοποιείται για να εξακριβώσει το παρελθόν και την καριέρα στις ΗΠΑ. Ο Ρ.Ε. Αλεν του Φόρεϊν Όφις σε σημείωμά του προς την κεντρική υπηρεσία ζητεί τη σύνταξη υπομνήματος με τίτλο «Ανοδος του ΠΑΣΟΚ και οι επιπτώσεις του πρωτοφανούς φαινομένου». Σχετικές πληροφορίες συγκέντρωνε και το υπουργείο Αμυνας.

Από τις επισημάνσεις της έκθεσης προκύπτει ότι οι Βρετανοί έβλεπαν τον Ανδρέα, όπως ήταν γνωστός, ως τον απόλυτο κυρίαρχο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως τον πραγματιστή πολιτικό που ξεχώριζε τον σοσιαλισμό από τον σοβιετικό. Επίσης, απέφευγε τις ριζοσπαστικές θέσεις που οδηγούσαν στην απώλεια ψήφων.

Η εξωτερική πολιτική του είναι στη βάση της υπερεθνικιστική, πυρετωδώς αντιαμερικανική και αντιΝΑΤΟϊκή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι απαλύνεται η αντίθεσή του στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Για τον χαρακτήρα του προκύπτει ότι από τη μια είναι ο σώφρων πολιτικός με ψυχρή λογική, που έχει μορφωθεί στην Αμερική, είναι οικονομολός και εκσυγχρονιστής, και από την άλλη είναι ο παραδοσιακός Έλληνας πολιτικός που δεν αποκλείεται να εμπλακεί σε ίντριγκες και δημαγωγία μόνο και μόνο για να προωθηθεί.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»