Επισκόπηση τύπου | 04.11.2010
«Ο Παπανδρέου βάζει τον πήχη πολύ ψηλά»
«Δημοτικές εκλογές με διεθνή σημασία», «Ανησυχία για το κύρος της Ελλάδας», «Οι διαμαρτυρίες ριζοσπαστικοποιούνται», «Η αστυνομία κυνηγά τους Έλληνες βομβιστές», «Ο Παπανδρέου βάζει τον πήχη πολύ ψηλά», είναι οι σημερινοί τίτλοι των μεγάλων γερμανικών εφημερίδων για τα παγιδευμένα πακέτα και τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αναλυτικό ρεπορτάζ της επικεντρώνεται στη σημασία των δημοτικών εκλογών: «Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή όχι μόνον τους νέους κοινοτικούς και δημοτικούς τους άρχοντες, αλλά και το πακέτο περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Αν αναλογιστούμε όμως τα μέτρα που κατόρθωσε να επιβάλει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση Παπανδρέου, τότε τα ποσοστά που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις είναι καταπληκτικά. Ασφαλώς κυριαρχεί απαισιοδοξία, αλλά ακόμη και πριν από ένα μήνα το 40% των Ελλήνων εκτιμούσε ότι ο Παπανδρέου είναι ο πλέον κατάλληλος πρωθυπουργός για τη χώρα. Αντίθετα ο αντίπαλός του Σαμαράς, ο δημαγωγός αρχηγός του συντηρητικού κόμματος, αγγίζει μόλις το 20%.
Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία των υποψηφίων του κυβερνητικού κόμματος στις εκλογές της Κυριακής είναι αβέβαιη.»
Ριζοσπαστικοποίηση και ευρωφοβία
Η λαϊκή εφημερίδα Bild επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί, διότι πρόκειται για μια νέα γενιά τρομοκρατών, που είναι πιο επικίνδυνη και χωρίς κανένα ενδοιασμό. Όπως δήλωσε μάλιστα στην Bild ο Έλληνας ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Άγκελος Τσιγρής ‘η οικονομική κρίση σπρώχνει πολλούς νεαρούς Έλληνες στον χώρο της ακραίας διαμαρτυρίας. Οι νέοι αυτοί είναι ευρωφοβικοί και θέλουν να αγωνιστούν κατά των περικοπών. Έτσι αναπτύσσεται μια νέα γενιά τρομοκρατών.»
Η Tagesspiegel σε ρεπορτάζ της διαπιστώνει ότι παντού στην Ευρώπη το κίνημα διαμαρτυρίας ριζοσπαστικοποιείται: «Έστω και αν μειώθηκαν οι επιθέσεις και οι εμπρησμοί σε αυτοκίνητα στο Βερολίνο και το Αμβούργο, φαίνεται ότι η διαδικασία της αποκέντρωσης του κινήματος διαμαρτυρίας έχει πολλά κοινά με τους ελληνικούς βομβιστές της άκρας αριστεράς. Οι Έλληνες βομβιστές ενδέχεται να εμπνεύσουν τους αριστερούς και τους δεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε δηλαδή να αποκλείσουμε μια κλιμάκωση της βίας με πολιτικά κίνητρα.»
Το προφίλ των νεαρών βομβιστών
Αθήνα: Σύλληψη υπόπτου για βομβιστική επίθεσηΗ Tageszeitung φιλοξενεί συνέντευξη ενός Έλληνα ακτιβιστή από το χώρο των αυτόνομων με το ψευδώνυμο Βασίλης Σηφάκης.
Στο ερώτημα τι οργανώσεις είναι όλες αυτές που δραστηριοποιούνται τελευταία στην Ελλάδα απαντά: «Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον ‘Επαναστατικό Αγώνα’ προέρχονται από τον χώρο των αναρχικών. Για τις άλλες ομάδες ξέρουμε πολύ λίγα.» Στην ερώτηση για το προφίλ της οργάνωσης ‘Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς’ ο Έλληνας ακτιβιστής λέει: «Ήδη είναι φυλακισμένοι δύο άνδρες και μια γυναίκα από την οργάνωση αυτή. Πρόκειται για νέους ανθρώπους που μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία πολιτικοποιήθηκαν και ριζοσπαστικοποιήθηκαν. Αλλά δεν έχουν μεγάλη σχέση με το χώρο των αναρχικών και ούτε θέλουν να έχουν. Δεν ήθελαν καν να γράψει γι’ αυτούς ούτε το διαδικτυακό πρακτορείο Indymedia.
Για αυτούς ο αναρχικός χώρος έχει πεθάνει, είναι ρεφορμιστικός, παθητικός και πιστεύουν ότι οι καθιερωμένοι αναρχικοί είναι συνταξιούχοι.
Για τους εαυτούς τους λένε ότι είναι ‘το αντάρτικο των πόλεων’, οι ‘σπινθήρες’ της επανάστασης. Πολιτικά θα μπορούσαμε να τους κατατάξουμε στην παράδοση των Ρώσων Ναρόντνικων.»
Στο πως τους αντιμετωπίζει ο καθιερωμένος αναρχικός χώρος, ο Βασίλης Σηφάκης δηλώνει: «Κρατά αποστάσεις. Μόνον ένα μικρό μέρος του χώρου είναι αλληλέγγυο με αυτές τις ομάδες, οι υπόλοιποι λένε: είναι δικό τους ζήτημα, όχι δικό μας. Όλα αυτά συζητιούνται βέβαια σε μικρές ομάδες, αλλά δεν γράφεται τίποτε πουθενά.»
Στην τελευταία ερώτηση τι συνέπειες είχε η επίθεση σε τράπεζα τον Μάιο που προκάλεσε το θάνατο τριών υπαλλήλων, ο Έλληνας ακτιβιστής απαντά: «Για το χώρο ήταν ένα σοκ. Και μετά άρχισε η συζήτηση για τις σχέσεις του χώρου με τους πιο μαχητικούς. Πότε και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ασκείται βία, ποια είναι τα όρια και τι γίνεται με τα θύματα. Τα γεγονότα αυτά αποδυνάμωσαν τον χώρο και αυτός είναι ένας λόγος που αυτή τη στιγμή παρά την οικονομική κρίση οι αναρχικοί δεν είναι τόσο δραστήριοι.»
Υπερβολικό το στοίχημα του Παπανδρέου για την Κυριακή;
Τέλος η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει σχόλιο του Γκερντ Χέλερ για τις εκλογές με τίτλο: «Ο Παπανδρέου βάζει ψηλά τον πήχη».
«Ο Παπανδρέου ποντάρει τώρα τα πάντα σε ένα χαρτί: Εάν οι Έλληνες την Κυριακή αρνηθούν να στηρίξουν τη πολιτική περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τότε θα κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, στη χειρότερη της νεότερης ιστορίας της, και ο κίνδυνος νέας επιδείνωσης δεν αποσοβήθηκε.
Μπορεί η Ελλάδα να αντεπεξέλθει σε νέες βουλευτικές εκλογές; Εκλογές που παραλύουν συνήθως την κάθε κυβέρνηση;
Ο Παπανδρέου προσπαθεί με την απειλή των πρόωρων εκλογών να συσπειρώσει τα μέλη και τους οπαδούς του και να αποφύγει μια καταστροφική ήττα στις επικείμενες εκλογές. Βάζει όμως ψηλά τον πήχη. Πολύ ψηλά. Οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Αθήνας έχουν πάρει την κατιούσα εδώ και μέρες και τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας για τα κρατικά ομόλογα ανεβαίνουν. Ασφαλώς δεν έχουν σχέση μόνον με το ενδεχόμενο νέων εκλογών, αλλά η αντίδραση των αγορών είναι ένα σαφές μήνυμα: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα την πολιτική σύγκρουση, αλλά τη συνέπεια και τη συνέχεια.
Και η αβεβαιότητα αυξάνεται καθώς ο Παπανδρέου εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι που δεν έχει καθόλου σαφείς κανόνες: π.χ. ποιο ακριβώς είναι το όριο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση; Που αρχίζει και που τελειώνει η ήττα;
Ασφαλώς στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα δοθούν διάφορες ερμηνείες. Όμως μια κυβέρνηση οφείλει σε καιρούς χαλεπούς να αντέχει ήττες σε ενδιάμεσες εκλογές.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Comments